Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderwijsdag van de bouw steeds grootser

Onderwijsdag van de Bouw steeds grootser

Donderdag 13 juni 2024

Vrijdag 7 juni was het weer de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. De vakgroep was deze dag te gast bij Alsema bv en Van Gelder groep.

Bij Alsema bv in Zuidlaren hadden twee scholen gehoor gegeven aan de uitnodiging van Alsema om deze dag langs te komen op het bedrijf. Drie groepen met ongeveer 25 leerlingen in de leeftijd van groep 6 tot en met groep 8 kwamen om de beurt met vol enthousiasme de keet binnen. Na een korte introductie over het bedrijf en het nuttigen van een stukje taart kon er begonnen worden aan het echte werk. Zo deden de leerlingen een quiz gericht op de veiligheid, moesten ze de code kraken van de escaperoom, moesten ze kabels leggen op volgorde van diepte zoals ze normaal gesproken in de grond liggen, deden ze een rekenopdracht en moesten ze verkeersborden in de juiste volgorde zetten naar aanleiding van een verkeersplan. Na afloop kregen de leerlingen een goodiebag mee naar huis.

Verbindingsmof

Van Gelder groep stond op het Bouw en Infra Festival in Zwolle. Dit festival dat grotendeels georganiseerd werd door onze collega’s van regio Oost, richtte zich op de middelbare scholieren in de omgeving van Zwolle. Met bussen vol kwamen ze het festivalterrein op. Bij diverse Bouw en Infra bedrijven konden de leerlingen ‘proeven’ aan de Bouw en Infra. Zo konden ze VR brillen uitproberen en ouderwets spijkerpoepen, maar dan met een mini-kraan. Aan de stand van Van Gelder konden de leerlingen digitaal een racewedstrijd doen met inframaterieel. Wie het hardst kon springen op een soort powerplate die gekoppeld was aan een tv-scherm met inframeterieel, won deze wedstrijd. Daarnaast konden de leerlingen oefenen met het maken van een verbindingsmof. Ook deze leerlingen kregen na afloop een goodiebag mee naar huis.

Onderwijsdag van de Bouw 2025

De vakgroep is blij met deze mooie initiatieven en hoopt dat we hiermee, in combinatie met de Dag van de Bouw de interesse gewekt hebben bij deze leerlingen voor onze mooie branche. Wij hopen dat volgend jaar nog meer bedrijven uit de Ondergrondse Infra mee gaan doen aan deze (Onderwijs)dag van de Bouw. Laat het ons weten, de vakgroep brengt graag een bezoek.
Natuurlijk hoeft er niet gewacht te worden tot volgend jaar. Het hele jaar door is het mogelijk scholen te ontvangen of te bezoeken om ons mooie vak te laten zien. Bouwend Nederland helpt je daarbij met mooie materialen voor het basisonderwijs, waarin de Ondergrondse Infra een mooie plek heeft gekregen. Kijk hier voor meer informatie over de Onderwijsdag van de Bouw 2025 en het nieuwe basisschoolmateriaal.

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 juni 2024
1500 schoolkinderen ervaren bouw- en infrawereld in Breda

In Breda hebben BouwSchool Breda, onze afdeling Brabant Mid-West, Jinc en 15 aannemers het voor elkaar gekregen om 1.500 leerlingen op vrijdag 7 juni naar het bouwterrein van Blossem in Breda te krijgen. De Onderwijsdag van de Bouw daarmee goed gevuld.

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Woensdag 12 juni 2024
ONG staat op de agenda en is zichtbaar

Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.