Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen
Donderdag 1 mei 2025
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig valt het in dit geval mee. Misschien herken jij de situatie en helpt deze toolboxfilm om het gesprek aan te gaan.
Deze toolboxfilm is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten. Deze toolboxfilm is ook te gebruiken wanneer je niet actief bent in de gas- of elektriciteitsneten.
Onderwerp en doel film
Tijdens het werk kunnen zich onvoorziene situaties voordoen. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. In deze film probeert een onbevoegde grondwerker een kraan te bedienen. Tijdens zijn graafwerkzaamheden zie je dat hij er moeite mee heeft. Als er even later een voetganger voorbijloopt gaat het mis. In deze toolboxfilm wordt specifiek ingezoomd op de verleiding van onbevoegde handelingen.
Twee varianten en lesbrief
Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden het gebruik van de interactieve variant aan. Deze bevat vragen die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijgaande lesbrief vind je meer informatie over de films, inclusief links. Deze lesbrief is ook geplaatst op de pagina Toolboxen Leren van Incidenten. Klik hier om de film te bekijken.
Meer informatie
Meer en eerder verschenen toolboxfilms en -flyers vind je op de site van Leren van incidenten. Aanrijdgevaar is één van de top vijf grootste veiligheidsrisico’s in de bouw. Daarom is er vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw nieuw beleid opgesteld gebaseerd op de toepassing van de arbeidshygiënische strategie. Ook zijn hulpmiddelen (stappenplannen) ontwikkeld en pilots gedaan om innovatieve beveiligingstechnieken te testen en daarmee achteruitrijgevaar te verkleinen. Alle actuele informatie, pilots en ondersteunende middelen vind je op deze pagina.
Fietser valt en wordt boos op monteurs (O&O Fondsen NWb)
Gerelateerd nieuws
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.
Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.