Nieuwe verbeterde versie GPI beschikbaar
Vrijdag 25 september 2020
Op 1 januari 2018 is de Generieke Poortinstructie (GPI) online gegaan. Deze is inmiddels door een groot deel van de bouwsector gevolgd. Op basis van feedback en suggesties is de bestaande GPI én GPI-website verbeterd.
Generieke Poortinstructie
Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw aangesloten bouw- en installatiebedrijven. De GPI heeft als doel een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerker over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. Ook de leden van de vakgroep ONG en bezoekers (op uitnodiging) hebben te maken met deze GPI zodra er een bouwplaats wordt betreden. Zorg voorafgaand aan het bezoek van de bouwplaats dat de GPI is behaald!
Generieke Poortinstructie van de Netbeheerders
De Netbeheerders zijn niet aangesloten bij de Governance code voor de bouw.
Zij hebben sinds december 2019 de eigen Governance Code Veilige Energienetten, die ook door de vakgroep ONG is onderschreven.
Omdat in de GPI voor de bouw geen specifieke aandacht wordt besteed aan de risico’s van werken aan de energie-infrastructuur, heeft Netbeheer Nederland hiervoor een eigen versie van de ‘Poortinstructie’ bij wijze van generieke veiligheidsinstructie ontwikkeld.
Standpunt vakgroep
Dit heeft tot gevolg dat in theorie monteurs die voor de Netbeheerders werken, onderworpen zijn aan twee poortinstructies, die van de Governance Code voor de bouw en die van de Netbeheerders.
Nou wordt op veel plaatsen dit niet zo scherp gehandhaafd: vaak is het voldoende om de instructie van de Netbeheerders gedaan te hebben om toegang tot een bouwplaats te krijgen.
Als vakgroep pleiten wij ervoor dat er geen stapeling van instructies wordt toegepast. Dat draagt niet bij aan veiligheid, maar geeft wel veel gedoe.
Aanpassingen
Dit najaar is de verbeterde versie GPI 3.0, aangepast aan de actualiteit, live gegaan. In de animaties zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd, en is er extra aandacht voor bepaalde onderdelen, zoals laden, lossen, hijsen of werken op hoogte. In de GPI zijn negen nieuwe situatiefilmpjes, waarbij je moet aangeven wat er fout gaat. Op basis van feedback, ervaringen uit de praktijk en ongevallencijfers wordt door de waarborgcommissie de GPI aangepast.
Meer informatie GPI
Meer weten over de GPI? Ga naar de website, voor inlogcodes, de online GPI-training, handleidingen en veel gestelde vragen. Of neem contact op met de helpdesk van Explainsafe.
Actuele informatie over de GPI, kijk op de pagina actueel.
Gerelateerd nieuws
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.