'Mijlpaal in de lobby: bouwsector en Tweede Kamer in gesprek over uitdagingen infra'
Donderdag 7 november 2024
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.
Onze voorzitter Arno Visser spreekt van "een uniek moment voor de sector om de politiek duidelijk te maken welke uitdagingen wij ervaren en welke stappen er nodig zijn om tot een goede uitvoering te komen. We moeten nu gezamenlijk doorpakken".
Hoger op de politieke agenda
Begin dit jaar zijn we een lobbytraject gestart om infrastructuur als onderwerp te agenderen op de politieke agenda. De relaties met de politieke partijen zijn de afgelopen maanden (opnieuw) opgebouwd, waarbij ook leden zijn betrokken. Op deze manier hebben we een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer kunnen agenderen in de aanloop naar het Notaoverleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport), voor de sector het belangrijkste debat van het jaar. Hierin willen we politieke acties verbinden aan de boodschap die we op 7 november hebben neergelegd.
Onderhouden om door te bouwen
Het kabinet geeft in het Regeerprogramma aan te willen werken aan "de grootste instandhoudingsopgave ooit". Die ambitie is goed, maar we maken ons ernstig zorgen over de uitvoering. We hebben onder meer aandacht gevraagd voor de budgettekorten gezien er twee á drie keer zoveel budget nodig is dan beschikbaar wordt gesteld (TNO). Ook hebben we stilgestaan bij de sleutelpositie van gemeenten, het dreigende ravijnjaar en de aanbevelingen uit het Kohsiek-rapport 'Instandhouding Voorop'.
Complexe aanbestedingen
De traditionele aanpak bij de renovatie van de van Brienenoordbrug is exemplarisch voor wat er momenteel misgaat in de bouwsector bij complexe aanbestedingen. We hebben onder andere een oproep gedaan voor een betere risicoverdeling, meer zekerheid en het organiseren van een dealflow en een robuust meerjarenprogramma met landelijke regie.
Klik hier voor onze hele inzet en klik hier om het rondetafelgesprek terug te kijken.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.