Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving
Maandag 14 oktober 2024
Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!
De flyer bespreekt hoe je er als monteur mee om kunt gaan wanneer een geïrriteerde bewoner op je afstapt. Kalm blijven en begrip tonen is belangrijk. Is er sprake van serieuze agressie of zelfs bedreiging? Geef dan aan dat je er op het moment niet uitkomt en bel je leidinggevende voor overleg. Doe samen aangifte als het gedrag van een omwonende of passant onacceptabel is.
Deze toolboxflyer is ontwikkeld door de werkgroep leren van Arbo-incidenten. Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) zijn er drie landelijke werkgroepen actief waarin netbeheerders en aannemers samen leren van incidenten. De overkoepelende focus van de groepen is dat het om incidenten gaat die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Iedere groep richt zich hierbinnen op een eigen specialisme, namelijk elektriciteit, gas en arbo. Meer informatie, toolboxflyers en films vind je op de site leren van incidenten.
Vanuit de GVE wordt er volgend jaar op donderdag 13 maart 2025, een workshop gehouden vanuit het thema: Veilige Energietransitie, met als titel Sociale veiligheid / Innovaties. Wanneer je daarbij aanwezig wilt zijn of een inhoudelijke suggestie hebt, neem contact op met Wil van Ophem.
Gerelateerd nieuws
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.