Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving
Maandag 14 oktober 2024
Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!
De flyer bespreekt hoe je er als monteur mee om kunt gaan wanneer een geïrriteerde bewoner op je afstapt. Kalm blijven en begrip tonen is belangrijk. Is er sprake van serieuze agressie of zelfs bedreiging? Geef dan aan dat je er op het moment niet uitkomt en bel je leidinggevende voor overleg. Doe samen aangifte als het gedrag van een omwonende of passant onacceptabel is.
Deze toolboxflyer is ontwikkeld door de werkgroep leren van Arbo-incidenten. Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) zijn er drie landelijke werkgroepen actief waarin netbeheerders en aannemers samen leren van incidenten. De overkoepelende focus van de groepen is dat het om incidenten gaat die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Iedere groep richt zich hierbinnen op een eigen specialisme, namelijk elektriciteit, gas en arbo. Meer informatie, toolboxflyers en films vind je op de site leren van incidenten.
Vanuit de GVE wordt er volgend jaar op donderdag 13 maart 2025, een workshop gehouden vanuit het thema: Veilige Energietransitie, met als titel Sociale veiligheid / Innovaties. Wanneer je daarbij aanwezig wilt zijn of een inhoudelijke suggestie hebt, neem contact op met Wil van Ophem.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.