1. Home
  2. Nieuws
  3. Leap to zero internationale samenwerking in de zero emissie transitie

Leap to Zero: internationale samenwerking in de zero-emissie transitie

Dinsdag 19 november 2024

Op donderdag 7 november was de tweede Leap to Zero conferentie. Rijkswaterstaat heeft dit samen met ons georganiseerd met als doel om internationale samenwerking op zero-emissie te versterken en om de internationale keten samen te brengen op het onderwerp zero-emissie bouwen en vervoeren. Van over de hele wereld was de gehele keten hier aanwezig; opdrachtgevers, aannemers, fabrikanten en leveranciers uit Amerika, Japan, Europa, Singapore tot aan Australië.

Wij mochten een presentatie verzorgen waarin we duidelijk maakten hoe wat ons betreft de samenwerking tussen de gehele keten geoptimaliseerd moet worden. Beleidsadviseur ketensamenwerking Arjan Walinga en adviseur markt en overheid Nikki Nicolai hebben op het podium de ervaringen en obstakels gedeeld die onze leden dagelijks tegenkomen en wat de hele keten raakt. Denk bijvoorbeeld aan de manier van uitvragen, de beschikbaarheid en toepasbaarheid van elektrisch materieel, maar ook het energieverbruik van het zero-emissie materieel en de (on)mogelijkheid tot laden. Om de zaal goed mee te krijgen met het verhaal trokken Arjan en Nikki de vergelijking met het bakken van een soufflé – een recept waar je eigenlijk niet aan durft te beginnen, waar veel fout in kan gaan, maar als het lukt wel onwijs lekker is. De presentatie werd goed ontvangen waarbij we contacten met internationale fabrikanten hebben gelegd en hen hebben uitgenodigd in gesprek te gaan. Daarnaast is er contact gelegd met de internationale keten om input op te halen voor ons onderzoek naar de beschikbaarheid van zero-emissie materieel bij fabrikanten.  

Workshop deelt inzichten in kosten zero-emissie

In de middag is een interactieve workshop gestart waarbij Arjan samen met Hans Bekkers van VDL in gesprek ging met fabrikanten, internationale opdrachtgevers en onze lidbedrijven. Tijdens deze workshop werd de vinger op de zere plek gelegd en werd duidelijk dat we dit samen moeten doen. In een andere deelsessie gaf Gerard van der Veer (GMB) inzicht in hoe de kosten voor zero-emissie bouwmaterieel is opgebouwd.

Vervolg in 2025

Het stopt hier niet, een derde Leap to Zero conferentie zal in 2025 georganiseerd worden in nog nader te bepalen land waarbij we op zoek blijven gaan naar de samenwerking maar ook naar de kansen, mogelijkheden en oplossingen. 

Nikki Nicolai
Adviseur markt en overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zondag 19 januari 2025
Schipper Bosch en Karbouw pionieren in Wolfheze met slim energiesysteem

De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.

Vrijdag 17 januari 2025
JBN Denktank presenteert nieuwe kijk op samenwerking in de infrasector

Op 16 januari zijn de resultaten van de JBN Denktank gepresenteerd op de InfraTech vakbeurs in Rotterdam. Deze denktank, bestaande uit jonge professionals uit de bouw- en infrasector, richtte zich de afgelopen maanden op de dringende maatschappelijke opgave van vervanging en renovatie (V&R) van de infrastructuur. Het doel: oplossingen aandragen voor efficiëntere samenwerking en een duurzame toekomst van de sector.

Woensdag 15 januari 2025
Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.