1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwend nederland steunt plan warmte alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Woensdag 15 januari 2025

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

Huidige situatie warmtenetten zorgelijk

De realisatie van nieuwe aansluitingen op een warmtenet loopt recent helaas terug. Dit komt onder andere door de aankondiging van het voorstel Wet Collectieve Warmte. Dit wetsvoorstel gaat ervan uit dat toekomstige en bestaande warmtenetten in publieke handen komen. Warmtebedrijven die nu nog veelal privaat zijn, hebben hierop gereageerd door terughoudender te zijn met het realiseren van nieuwe aansluitingen en nieuwe warmtenetten. 
Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de impact die deze impasse heeft. Doordat de omvang van het werk aan warmtenetten daalt, kan dit leiden tot een verlies van kennis en uitvoeringscapaciteit bij aannemers en warmtebedrijven. Aannemers gaan mogelijk hun personeel inzetten op ander werk, en geen investeringen doen in kennis en vaardigheden gerelateerd aan warmtenetten. Begrijpelijk omdat men inzet op waar het meeste werk is, maar ook zorgelijk omdat deze arbeidscapaciteit dan niet (snel) meer beschikbaar is voor het geval de warmtemarkt weer aantrekt. Dit is een risico voor het tempo van de energietransitie. 

Dit staat in het Warmtebod

In dit Warmtebod geven vele organisaties en bedrijven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod geeft onder andere voorstellen voor ‘acceptabele eindgebruikerskosten’, een verbeterd subsidiekader en de omvang van de geplande warmtenetten. De uitvoering heeft in het Warmtebod een belangrijke positie gekregen. Zo is er een overzicht van onderwerpen opgenomen die met een gezamenlijke aanpak verbeterd kunnen worden. Denk daarbij aan mogelijkheden tot het realiseren van een continue werkstroom, verbetering van aanbestedingen, verbeteringen in het proces van uitvoering, standaardisatie van materialen. Dit alles kan, samen met een grote(re) omvang van projecten, een aanzienlijke efficiencyverbetering opleveren. 
De partijen in de Warmtealliantie gaan hierover graag met kabinet en politiek in gesprek om een concrete invulling te geven aan het voorgestelde Warmtebod.

Hein-Bert Schurink
Adviseur warmte- en watertransitie - Vakgroep ONG
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.

Vrijdag 25 april 2025
Steeds meer grotere elektrische machines leverbaar

Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.