1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwend nederland steunt plan warmte alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Woensdag 15 januari 2025

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

Huidige situatie warmtenetten zorgelijk

De realisatie van nieuwe aansluitingen op een warmtenet loopt recent helaas terug. Dit komt onder andere door de aankondiging van het voorstel Wet Collectieve Warmte. Dit wetsvoorstel gaat ervan uit dat toekomstige en bestaande warmtenetten in publieke handen komen. Warmtebedrijven die nu nog veelal privaat zijn, hebben hierop gereageerd door terughoudender te zijn met het realiseren van nieuwe aansluitingen en nieuwe warmtenetten. 
Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de impact die deze impasse heeft. Doordat de omvang van het werk aan warmtenetten daalt, kan dit leiden tot een verlies van kennis en uitvoeringscapaciteit bij aannemers en warmtebedrijven. Aannemers gaan mogelijk hun personeel inzetten op ander werk, en geen investeringen doen in kennis en vaardigheden gerelateerd aan warmtenetten. Begrijpelijk omdat men inzet op waar het meeste werk is, maar ook zorgelijk omdat deze arbeidscapaciteit dan niet (snel) meer beschikbaar is voor het geval de warmtemarkt weer aantrekt. Dit is een risico voor het tempo van de energietransitie. 

Dit staat in het Warmtebod

In dit Warmtebod geven vele organisaties en bedrijven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod geeft onder andere voorstellen voor ‘acceptabele eindgebruikerskosten’, een verbeterd subsidiekader en de omvang van de geplande warmtenetten. De uitvoering heeft in het Warmtebod een belangrijke positie gekregen. Zo is er een overzicht van onderwerpen opgenomen die met een gezamenlijke aanpak verbeterd kunnen worden. Denk daarbij aan mogelijkheden tot het realiseren van een continue werkstroom, verbetering van aanbestedingen, verbeteringen in het proces van uitvoering, standaardisatie van materialen. Dit alles kan, samen met een grote(re) omvang van projecten, een aanzienlijke efficiencyverbetering opleveren. 
De partijen in de Warmtealliantie gaan hierover graag met kabinet en politiek in gesprek om een concrete invulling te geven aan het voorgestelde Warmtebod.

Hein-Bert Schurink
Adviseur warmte- en watertransitie - Vakgroep ONG
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 januari 2025
Webinar subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel 2025

In maart opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Je goed voorbereiden doe je onder meer door het webinar van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te volgen. Het webinar is op dinsdag 4 februari tussen 10 en 11 uur.

Dinsdag 17 december 2024
Arno Visser wenst leden fijne feestdagen: ‘Jullie hebben je maximaal ingezet’

2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.

Vrijdag 13 december 2024
Asfaltdag 2024: terugblik op inspirerende dag

Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.