1. Home
  2. Nieuws
  3. Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten

“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Maandag 20 mei 2024

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.

Waarom is dit onderzoek gedaan

De gemeente Den Haag concludeerde eind 2023 dat de aanleg van collectieve warmtenetten financieel niet haalbaar was. Hoewel juist deze binnenstedelijke situatie, met 111.000 woningen, 15.000 utiliteitsgebouwen én beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen, daar uitermate voor geschikt leek. Het onderzoek van Berenschot heeft de scope van de financiële afweging verbreed naar maatschappelijke kosten. Op basis van kengetallen komt Berenschot tot een andere eindconclusie dan de gemeente Den Haag: warmtenetten zijn juist goedkoper.

Weeffout in het systeem

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag, namens de betrokken partijen: "We zitten met een weeffout in het systeem. Maatschappelijk gezien zijn warmtenetten goedkoper, gemakkelijker realiseerbaar en je voorkomt extra netcongestie. Maar het stroomnet betalen we als samenleving, terwijl warmtenetten grotendeels door de gebruikers worden betaald. Help burgers dus met de kosten voor de aansluiting en bekijk of je de WIS-gelden voor infrastructuur uit de Voorjaarsnota ook kan inzetten om vastgelopen warmtenetprojecten vlot te trekken."

Conclusies van het onderzoek door Berenschot

  • All-electric-warmtepompen zijn vaak lastig te realiseren, doordat ze ruimte in beslag nemen in de woning en buitenshuis. Leidingen van een warmtenet liggen daarentegen ondergronds.
  • De kosten voor de eindverbruiker zijn bij all-electric-warmtepompen veel onvoorspelbaarder, te wijten aan fluctuerende energieprijzen.
  • Hoe langer het duurt voor warmtenetten grootschalig toegepast worden, des te slechter wordt de businesscase, omdat potentiële klanten in de tussentijd voor individuele oplossingen kiezen.
  • Het Europese Emissiehandelssysteem (ETS) gaat ook gelden voor de gebouwde omgeving. Dat maakt élke duurzame warmteoplossing goedkoper dan een CV-ketel op aardgas.
  • Het opschalen van de uitvoeringscapaciteit van warmtenetten vraagt extra aandacht. Momenteel worden slechts zo'n 15.000 woningen per jaar op warmtenetten aangesloten. Er is een strategisch plan nodig om de realisatie van warmtenetten vlot, duurzaam en betaalbaar op te schalen. Bouwend Nederland zal zich hiervoor blijven inzetten.

Download het rapport

Hein-Bert Schurink
Adviseur Warmte- en Watertransitie - Vakgroep ONG
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 30 augustus 2024
Verzwaring E-net: van woorden naar daden

Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?

Woensdag 28 augustus 2024
Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.

Maandag 12 augustus 2024
Samen voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker. Ook binnen de ondergrondse infra doen we zwaar werk, moeten we langer doorwerken en moeten we steeds meer werk doen, met minder mensen. De vakgroep is daarom blij met initiatieven binnen de branche die de duurzame inzetbaarheid van onze leden groter maakt.