Campagne 'Ik ga voor infra' 1,4 miljoen keer gezien
Dinsdag 18 maart 2025
Sinds de lancering in 2024 zagen maar liefst 1.400.000 mensen de campagne 'Ik ga voor infra'. De speciale website werd meer dan 14.000 keer bezocht. Een indrukwekkend resultaat, maar hoe zag de route daarnaartoe eruit?
Infrabedrijven weten als geen ander hoe lastig het is om nieuwe vakmensen te vinden. Dat het tekort flinke gevolgen kan hebben voor de toekomst van Nederland, hoeven we ook niet te vertellen. Het doel van deze campagne was dan ook snel duidelijk: nog meer bekendheid voor de infra genereren en de instroom verbeteren.
Samen sterk
Daarom kozen we voor een mix van bewezen tactieken en frisse ideeën en sloegen we de handen stevig ineen met de verschillende Nederlandse infra-opleidingsbedrijven.
Samen bepaalden we eerst wie we wilden bereiken, met welke insteek en vooral hoe. Jongeren van 20 tot 27 jaar, werd al snel duidelijk. De boodschap moest krachtig en simpel zijn: werken in de infra is een diploma, goed salaris en vrijheid.
Met naar buiten kijken kom je ergens
De volgende stap? Die boodschap mooi verpakken. Daarvoor maakten we drie opvallende campagnevideo's waarbij het lijkt alsof je het werk zelf uitvoert. Handig, want die gaven de doelgroep gelijk een goed beeld van het werk, in een vorm die hen aanspreekt.
Dat was visueel gezien wel even anders dan eerdere campagnes, erkent Jakob de Jonge, verenigingsmanager van de vakgroep Opleidingsbedrijven. "Toch is het goed dat we nieuwe dingen proberen om echt in de interessewereld van jongeren te komen."
Zeker van onze zaak
Om de jongeren vervolgens ook echt te bereiken, kozen we voor een gerichte mix van online en offline op lokaal niveau. Bijvoorbeeld door advertenties te verspreiden via populaire socialmediakanalen, zoals TikTok. Of door de verschillende infra-opleidingsbedrijven hun netwerk in te laten zetten.
Minimaal even belangrijk: voordat we de campagne lanceerden, toetsten we al onze ideeën en aannames eerst nog uitgebreid bij een panel uit de doelgroep. Zo waren we 100% zeker van onze zaak voordat we live gingen.
Verdiepende vervolgcampagne
"De campagne is een mooie volgende stap naast al langer lopende initiatieven", aldus Peter Postma, directeur van Inframensen Zuid en kartrekker namens de infra-opleidingsbedrijven. "Nu is het zaak om onze schouders eronder te blijven zetten en de boodschap te blijven herhalen."
Omdat we niet geloven dat eenmalige campagnes echt het verschil maken, gaan we dat ook zeker doen. Sterker nog: voor de zomer van 2025 lanceren we samen met een nog groter netwerk aan partners een verdiepende vervolgcampagne. Daarmee zetten we vol in op een nog sterkere sector.
Meer weten over deze campagne? Bezoek deze speciale website. Meer over onze andere campagnes vind je op deze pagina.
Gerelateerd nieuws
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?