1. Home
  2. Nieuws
  3. Investeren in gelijkwaardig samenwerken sleutel tot succes

Investeren in gelijkwaardig samenwerken: sleutel tot succes

Maandag 7 oktober 2024

Hoe kunnen we meer aandacht geven aan onderlinge samenwerking in de Assetmanagement-keten? Dat was de vraag die gesteld werd door de Klankbordgroep Markt en Assetmanagement (KGMAM). Aanleiding was de noodzaak van een betere samenwerking tussen markt en Rijkswaterstaat (RWS) rondom de nieuwe basisonderhoudscontracten (BOC’s). Het antwoord op die vraag is samengevat in het ‘Visiedocument Gelijkwaardig Samenwerken’ die in een intensieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat en markt tot stand is gekomen.

Aanleiding

Bij de introductie van de basisonderhoudscontracten werd geconstateerd dat er veel aandacht was voor de harde kant van de samenwerking: de contractvormen. Maar om de BOC’s succesvol toe te kunnen passen bleek nog onvoldoende aandacht te gaan naar de zachte kant. Bijvoorbeeld naar wat een andere manier van samenwerken betekent voor houding en gedrag. We zochten naar een samenwerkingsvorm die meer uitgaat van gelijkwaardigheid. Bij gelijkwaardigheid gaat het om het onderkennen en erkennen van elkaars kennis, expertise en kwaliteiten en elkaars specifieke rol, belang en positie in de Assetmanagement-keten.

Impuls

Met het nu gepresenteerde 'Visiedocument Gelijkwaardig Samenwerken' geven RWS en markt een impuls aan gelijkwaardig samenwerken in de keten van assetmanagement. Het uitgangspunt is dat iedereen in de Assetmanagement-keten aanvullend is op elkaar, oog heeft voor elkaars belangen en dat het realiseren van de (onderhouds-)opgave centraal staat.

Streven naar een gelijkwaardige samenwerking gaat verder dan de samenwerking binnen de projectteams. Het is aan RWS en de markt om het gedachtegoed van het Visiedocument in de gehele sector, op alle niveaus, uit te dragen en te zorgen dat er op een gelijkwaardige manier wordt samengewerkt.

Aan het einde van elk hoofdstuk worden toepassingsvragen gesteld. Deze zijn bedoeld om de lezer te inspireren en aan het denken te zetten. Vragen als 'wanneer heb je met je samenwerkingspartners gesproken over achterliggende belangen en waarden?', 'is er ruimte voor alle spelers?' of 'hoe borgen we de gelijkwaardigheid?' zijn voorbeelden van de toepassingsvragen.

Handleiding voor succes?

Het 'Visiedocument Gelijkwaardig Samenwerken' is géén handleiding voor succes. Wel staat het vol tips over hoe je in de praktijk invulling kan geven aan gelijkwaardig samenwerken. Dat vereist een open en transparante houding en de wil om samen in de praktijk te leren. Dat vraagt een inspanning van alle partijen, op alle niveaus en gaat niet altijd vanzelf. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, door te leren van ervaringen kunnen steeds stappen worden gezet. Het Visiedocument is geschreven met het oog op de nieuwe BOC’s, maar kan ook toegepast worden op alle andere onderhoudscontracten.

Taskforce Infra

De Klankbordgroep Asset Management maakt onderdeel uit van de Taskforce Infra. Het initiatief – een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en brancheorganisaties – startte in 2020 en bestaat uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de markt. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het sneller en slimmer uitvoeren van de opgave waar de sector voor staat. De Taskforce Infra bestaat uit themagroepen en het Platform Vervanging en Renovatie. Lees hier meer over de Taskforce Infra.

Harry Wisse
Accountmanager Bouw & Infra Groot - Belangenbehartiging
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 december 2024
Taskforce Infra op de InfraTech 2025: kom langs

Om de grote opgaven in onze sector het hoofd te kunnen bieden, is goede samenwerking tussen RWS en markt belangrijk. In coronatijd is hebben om die reden RWS, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Cumela en NLingenieurs samen de Taskforce Infra opgericht. In eerste instantie om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen en in het vervolg daarvan ook om gezamenlijk andere uitdagingen binnen onze sector op te pakken: 2-fasenaanpak, portfoliocontracten en assetmanagement. Het nieuwste initiatief is het Platform V&R waar samen gewerkt wordt aan het snel en slim vormgeven van de aanpak in de V&R-opgave.

Vrijdag 13 december 2024
Asfaltdag 2024: terugblik op inspirerende dag

Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector. 

Dinsdag 10 december 2024
'Innoveren door te renoveren' deelt inspiratie over renovatieopgave

Steeds meer bruggen en viaducten hebben onderhoud nodig. Deze opgave is veel groter én kostbaarder dan gedacht. Daarom zoeken we naar een innovatieve aanpak waarmee we meer objecten per jaar kunnen onderhouden en renoveren. Tijdens de bijeenkomst Innoveren door te renoveren lieten bestuurders van de openbare ruimte, managers, beleidsmakers, projectleiders, vakspecialisten en beheerders zich graag inspireren.