Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Gve workshop van vorstverlet naar waterballet

GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

Maandag 22 juli 2024

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Met het ondertekenen van de Governancecode Veilige aanleg Energienetten, hebben we het belang van het samenwerken aan veiligheid en daarmee het al in de voorbereiding zorgen voor een veilige uitvoering onderschreven. Wat de klimaatveranderingen en daarmee weerrisico's zijn verteld door Arrien Borst (Arcadis). Dat deze weerrisico's effect hebben op gezondheid leren we tijdens de presentatie van Marijne Landman (Stichting Nationaal Huidfonds). We gaan zelf aan de slag hoe we kunnen inspelen op deze weerrisico's in drie workshops onder leiding van Jan Gerk de Boer (Movares), Jeroen Duursma (Gasunie) en Guido van Tongeren (Van Tongeren Watertechniek).

Een veilige energietransitie in klimaatverandering

Het KNMI heeft vier scenario's geschetst hoe het toekomstige klimaat in Nederland er uit kan zien qua extreme hitte, droogte en neerslag. De scenario's laten zien wat Nederland nog meer te wachten staat als de uitstoot in het huidige tempo blijft toenemen. Uit de verschillende presentaties kwamen o.a. de volgende risico's en tips:

  • weren, kleren, smeren óók als je niet verbrand; weer de zon bijvoorbeeld door het uitvoeren van werkzaamheden in de schaduw of binnen, lukt dat onvoldoende/niet draag dan bedekkende kleding, lukt dat onvoldoende/niet bescherm je tegen UV straling door je van te voren in te smeren met zonnebrand dat een UVA filter bevat, herhaal dit elke 2 uur;
  • neem zowel zonbescherming als UV bescherming op in de RIE;
  • het weer blijft onvoorspelbaar, stem hier de vergunning aanvraag op af, neem bijvoorbeeld wel bemaling mee omdat de doorloop tijd wordt vertraagd als je dit later onverwacht wel nodig hebt;
  • neem als ketenpartner je verantwoordelijkheid en ga proactief in gesprek over weerrisico's en (extreem) weeralarmen, zorg dat je van te voren afgesproken hebt wat je van elkaar verwacht zodat veiligheid en kwaliteit voorop blijven staan, denk hierbij o.a. aan temperatuur- , droog/natte grenzen en hoeveelheden neerslag wat mag wel, te nemen maatregelen en wat mag niet;
  • bekijk het werkpakket, in welke periode zijn welke werkzaamheden het beste qua weersomstandigheden uit te voeren én onderzoek waar flexibiliteit aanwezig is;
  • emissieloos werken zorgt in een veranderend klimaat voor nieuwe/andere risico's. Ga met elkaar hierover in gesprek, leer van elkaar en stel samen de kaders vast;
  • neem weerrisico’s op in RAW/bestek/opdracht, stel bij voorkeur een branche paragraaf op.

Daarnaast kunnen we leren van andere locaties waar voor ons reeds extreme weersomstandigheden zijn en waar ze daar normaal zijn, zoals de hitte en droogte in Spanje en de Alpen met de sneeuw. Alleen samen kunnen we zorgen dat met de veranderende weersomstandigheden we veilig en kwalitatief de werkzaamheden blijven uitvoeren.

Meer informatie en volgende bijeenkomst

De gehouden presentaties zijn terug te lezen:

De volgende GVE bijeenkomst wordt gehouden op donderdagochtend, 10 oktober 2024 en wordt een praktijdgerichte workshop die zal gaan over het gebruik van AI voor risicoherkenning. Plaats: waarschijnlijk Bouw & Infra Park te Harderwijk. Heb je nog nooit deelgenomen en ben je geïnteresseerd in de komende workshop, neem contact op met Wil van Ophem.

 

 

 

 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).

Dinsdag 2 juli 2024
NLSC++: een gemeenschappelijke taal voor data-uitwisseling

Woensdag 26 juni 2024 vond een webinar plaats over data-uitwisseling via NLCS++ en DSP georganiseerd door onder andere Frank Ter Huurne en Dik Top (Alliander). NLCS staat voor de Nederlandse CAD Standaard, waarbij de ++ slaat op de toevoeging van attribuutinformatie aan gasleidingen en elektrakabels. DSP staat voor Digitaal Samenwerkingsplatform, waarop data uitgewisseld kan worden.