Grip op Asfalt: zorgelijke aanwezigheid van vreemde elementen in bitumen
Woensdag 15 januari 2025
Rijkswaterstaat en de Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) van Bouwend Nederland hebben in het project Grip op Asfalt praktijkonderzoek gedaan naar de grondstoffen en kwaliteit van bitumen. Het eindrapport laat zien dat bitumen vaak sporen van vreemde elementen bevat en dat dit invloed heeft op de prestaties van bitumen in asfalt.
Bitumen is de lijm die de steenslag in asfalt bij elkaar houdt en zodoende een belangrijke bouwsteen van onze asfaltwegen. In het Grip op Asfalt-project is er praktijkonderzoek gedaan naar de kwaliteit en prestaties van bitumen in asfalt. Doel was een testprotocol te ontwikkelen waarmee de unieke eigenschappen van bitumen in asfalt in beeld worden gebracht, om zo het risico op slechte asfaltkwaliteit te verkleinen.
Onderzoeksresultaten
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er regelmatig sporen van bitumenvreemde elementen aanwezig zijn in bitumen. Van de twintig bemonsterde penetratiebitumen bevatte ongeveer de helft sporen van zulke elementen. Bij een kwart van de bemonsterde bindmiddelen (zowel penetratie als PmB) overschrijden deze spoorelementen de grenswaarden zoals opgesteld in de kwaliteitsrichtlijnen (REOB; Refined Engine Oil Bottom) voor brandstoffen voor zeeschepen.
Het onderzoek toont verder aan dat de gevonden bitumenvreemde toevoegingen de bitumenkwaliteit negatief beïnvloeden. Hogere concentraties bitumenvreemde hebben invloed op de verouderingseigenschappen van bitumen. Een verhoogde verouderingsgevoeligheid leidt tot een verhoogd risico op schade bij lage temperaturen. Daarnaast verminderen de hogere concentraties bitumenvreemde toevoegingen de waterbestendigheid van een mengsel, wat de levensduur van het asfalt nadelig beïnvloedt.
Beter screenen
Een constante, beheersbare en aantoonbare kwaliteit van bitumen is van groot belang voor de kwaliteit van onze wegen. De rapportschrijvers bevelen daarom aan bitumenleveringen bij asfaltcentrales beter te screenen. Het rapport beschrijft proeven waarmee de aanwezigheid van bitumenvreemde elementen in bitumen op te sporen zijn.
In het Nationaal Platform Duurzame Wegverhardingen zullen de aanbevelingen van het Grip op Asfalt-project verder worden uitgewerkt.
Het rapport Grip op Asfalt:
• Bekijk hier het onderzoek.
• De aanbevelingen van de onderzoekers lees je hier.
Dit rapport wordt momenteel vertaald in het Engels en zal dan ook gepubliceerd worden op open.rws.nl.
Andere relevante documentatie:
• Historie Grip op Bitumen
• Bitumen Kennisdocument
• Programma Asfalt Impuls presenteert resultaten uit zeven projecten | Platform WOW
Gerelateerd nieuws
Infrastructuur is overal in Nederland, maar het tekort aan vakmensen groeit. Hoe komt dat? René Moerland ziet de nodige uitdagingen bij werving en behoud van personeel en denkt dat dit deels komt door de onbekendheid met het werk. "Jongeren herkennen een beroep als metselaar, maar niet die in de infrasector. Wij maken de buitenruimte een stuk mooier." Welke kansen en ontwikkelingen ziet René om meer vakmensen aan te trekken?
Tijdens de Infra Relatiedagen, hét kennis- en netwerkevenement voor de grond-, weg- en waterbouwsector, organiseerde Infraplatform Oost vanuit Regio Oost de netwerkbijeenkomst 'toekomstbestendig opleiden in de infra'. we blikken terug op een enerverende dag.
Een aantal incidenten met wegwerkers maakte pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk werken op de vluchtstrook kan zijn. Samen met Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland vonden we het tijd voor extra actie. Gezamenlijk pakten deze partijen in 2022 samen met Rijkswaterstaat de handschoen op. Tijdens een recente bijeenkomst bespraken alle betrokkenen de uitdagingen en de vooruitgang. Ook ambities voor actuele richtlijnen, nieuwe werkmethodieken en innovatie kwamen aan bod.