Gebrek aan investeringen in infra blijft zorgenkindje
Woensdag 24 januari 2024
De Telegraaf publiceerde op 24 januari een artikel dat het land vastloopt in bureaucratie. Ook als wij als brancheorganisatie voor de bouw en infra luiden de alarmklok over achterstallig onderhoud aan infra.
Vandaag benadrukken we met Techniek Nederland dat er al jarenlang structureel te weinig geld is gebudgetteerd voor de vervangings- en renovatieopgave. Dit concludeerde TNO in november 2023 ook in hun landelijke prognoserapport vernieuwingsopgave infrastructuur. Hoe langer de enorme vervanging- en renovatieopgave wordt uitgesteld, hoe groter de kans op ongeplande overlast en afsluitingen voor weggebruikers.
Eerlijke risicoverdeling cruciaal
De afgelopen tijd werkte Rijkswaterstaat samen met marktpartijen hard aan nieuwe samenwerkings- en contractvormen zoals de tweefasen- en de portfolioaanpak. Deze manier van werken is erop gericht om samen een realistisch plan te maken en onzekerheden die bij complexe projecten komen kijken gezamenlijk te managen. Bouwend Nederland roept bestuurders op om de problematiek rond de vervangings- en renovatieopgave niet langer voor zich uit te schuiven. Daarvoor moet meer budget worden gereserveerd en plannen moeten samen met de markt worden uitgewerkt. Een eerlijke risicoverdeling en een goede toepassing van een tweefasenaanpak spelen voor infrabouwers een cruciale rol bij het maken van een keuze om in te schrijven op een project. Meer nog dan de krapte op de arbeidsmarkt.
Gerelateerd nieuws
Ook benieuwd hoe je zero-emissie met waterstof werkt in de GWW? Op 5 november stellen Hoogheemraadschap van Rijnland en Verboon Maasland hun project open om in de praktijk te laten zien hoe je met waterstof aan de slag kunt zijn.
Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.
Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.