1. Home
  2. Nieuws
  3. De belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Woensdag 11 september 2024

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.

Handhaving per 1-1-2025

Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals blijkt uit een recent verschenen Kamerbrief. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp’ers, riskeren naheffingen en boetes. Deze bedragen kunnen flink oplopen. 

De controles zullen plaatsvinden op basis van een steekproef en niet uitsluitend risicogericht aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld bij een lager tarief dan €33 per uur). Nageheven kan worden met terugwerkende kracht tot uiterlijk 1-1-2025 en niet verder terug. Er wordt dus niet nageheven over eerdere periodes, behalve bij kwaadwillendheid of als er eerder al aanwijzingen aan het bedrijf zijn gegeven.

Geen boetes in het eerste jaar

In 2025 zal de Belastingdienst terughoudend zijn met het opleggen van boetes. Als bedrijven "aantoonbaar kunnen laten zien dat ze werken aan het verkleinen van schijnzelfstandigheid", komt de vergrijpboete van 25% of 50% te vervallen. Wij roepen onze lidbedrijven op om in actie te komen! Naheffingen zullen wel opgelegd worden bij de onjuiste inzet van zzp’ers en ook verzuimboetes voor te late betalingen blijven gelden. 

Wat doen wij?

Wij voeren overleg met de Belastingdienst en de betrokken ministeries over het handhavingsbeleid. Onze klankbordgroep met leden is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast bieden we onze leden advies, voorlichting, trainingen en andere hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op www.bouwendnederland.nl/zzp

Jaap van de Burgt
Manager beleid & public affairs mens & werk
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 6 september 2024
Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar!

Dit jaar bestaat Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar. Om dat te vieren was het donderdag 5 september groot feest in Hattem.

Donderdag 5 september 2024
Nieuwe werkinstructie robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolen

Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolering onder voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd.

Vrijdag 30 augustus 2024
Verzwaring E-net: van woorden naar daden

Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?