1. Home
  2. Nieuws
  3. De belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Woensdag 11 september 2024

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.

Handhaving per 1-1-2025

Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals blijkt uit een recent verschenen Kamerbrief. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp’ers, riskeren naheffingen en boetes. Deze bedragen kunnen flink oplopen. 

De controles zullen plaatsvinden op basis van een steekproef en niet uitsluitend risicogericht aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld bij een lager tarief dan €33 per uur). Nageheven kan worden met terugwerkende kracht tot uiterlijk 1-1-2025 en niet verder terug. Er wordt dus niet nageheven over eerdere periodes, behalve bij kwaadwillendheid of als er eerder al aanwijzingen aan het bedrijf zijn gegeven.

Geen boetes in het eerste jaar

In 2025 zal de Belastingdienst terughoudend zijn met het opleggen van boetes. Als bedrijven "aantoonbaar kunnen laten zien dat ze werken aan het verkleinen van schijnzelfstandigheid", komt de vergrijpboete van 25% of 50% te vervallen. Wij roepen onze lidbedrijven op om in actie te komen! Naheffingen zullen wel opgelegd worden bij de onjuiste inzet van zzp’ers en ook verzuimboetes voor te late betalingen blijven gelden. 

Wat doen wij?

Wij voeren overleg met de Belastingdienst en de betrokken ministeries over het handhavingsbeleid. Onze klankbordgroep met leden is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast bieden we onze leden advies, voorlichting, trainingen en andere hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op www.bouwendnederland.nl/zzp

Jaap van de Burgt
Manager beleid & public affairs mens & werk
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 19 december 2024
ZZP: In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid bij bedrijven die werken met zzp'ers. Recent is besloten dat er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes worden opgelegd. Ook kunnen bedrijven eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er een controle wordt ingesteld. Hoewel boetes voor overtredingen in 2025 nog uitblijven, kunnen wel naheffingen worden opgelegd. Bouwend Nederland roept haar leden op proactief te blijven zorgen voor de juiste inzet van zzp'ers.

Maandag 16 december 2024
Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Maandag 16 december 2024
Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.