Dag van de Ondernemer: op bezoek bij Dijkxhoorn en Baas
Vrijdag 15 november 2024
Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Wij zijn het als branchevereniging helemaal eens met initiatiefnemer MKB-Nederland dat ondernemers vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom gingen we samen met politici op pad om hen het werk van onze leden te laten zien.
Europarlementariër bezocht Dijkxhoorn Bouwgroep
Marit Maij is lid van het Europees Parlement namens GroenLinks/PvdA. Eerder was zij vijf jaar Kamerlid. Vandaag bezocht zij Dijkxhoorn Bouwgroep in Den Haag met onze collega Laurine van Baal. Het bouwbedrijf is al jaren actief in het ontwikkelen van energiezuinige en circulaire bouwprojecten. Ze werd geïnformeerd over de verschillende initiatieven die het bedrijf heeft genomen om de impact op het milieu van de bouwsector te verminderen. Hierbij kreeg ze een toelichting op de focus op circulaire materialen.
Belangrijke thema's besproken
In het gesprek met Dijkxhoorn Bouwgroep is onder meer gesproken over welke obstakels ondernemers tegenkomen bij circulair bouwen, waarom überhaupt is gekozen voor circulair bouwen en veiligheid op de werkvloer en in onderaanneming aandacht krijgt. Aangezien Europarlementariër Maij begrotingscontrole, werkgelegenheid en sociale zaken in haar portefeuille heeft, is zij ook bijgepraat over de activiteiten in het kader van instroom van nieuwe collega's, Dijkxhoorn's visie op werkgeverschap en de uitdagingen en successen hierin.
Foto hieronder van links naar rechts: Friso Bouman (VNO-NCW), Marit Maij (Europarlementariër GroenLinks/PvdA), Hidde Luzac (innovatiemanager Dijkxhoorn), Stefano van Veen (projectleider/KAM-coördinator), Richard van der Veen (projectleider), Bart Teeuw (directeur).
Wytske Postma en Arno Visser bij Baas in Gouda
Tweede Kamerlid Wytske Postma (NSC) bezocht in het kader van de Dag van de Ondernemer een project van de firma Baas in de Componistenbuurt in Gouda met collega Puck Sanders. Onze voorzitter Arno Visser heette iedereen welkom en schetste de context waarin het project plaatsvindt. Er komt veel op de bouwsector af, of het nu gaat om de bouw van nieuwe woonwijken, de grootste instandhoudingsopgave ooit of de energietransitie. Dit vraagt beleid en een aanpak van alle overheden dat primair gericht is op het versnellen van de uitvoering en het wegnemen van obstakels daarin. Gemeenten hebben daarin een belangrijke rol.
In de Componistenbuurt gaat de gemeente Gouda een doorgaande weg ophogen, herinrichten en het riool vervangen. Voor netbeheerder Stedin was dit aanleiding om meteen ook in de drie buurten waar de straat doorheen loopt het hele laagspanningsnet voor 1500 huishoudens toekomstklaar te maken, zo vertelde Arnoud Dekker, teamleider binnen Stedin, de opdrachtgever van het project.
Slimmer samenwerken voor een hoger bouwtempo
Aannemer Baas BV gaat de komende twee jaar in opdracht van Stedin de gehele buurt in de wijk Gouda Goverwelle voorzien van nieuwe kabels, inclusief te plaatsen Compact Trafostations en LS-verdeelkasten. Het project is een voorbeeld van een buurtaanpak zoals netbeheerders en aannemers dat graag zien: wijk-voor-wijk, een voorspelbaar werkpakket en bij voorkeur de gecombineerde aanleg van meerdere typen ondergrondse infrastructuur. Cees Veerman (Regio Directeur van Baas BV) en Wim van der Kooij (Operationeel Directeur onderaannemer EM-Infra) vertelden dat daarnaast het samenwerken met alle partijen vanuit vertrouwen en vanuit de één-bouwteam-benadering ervoor hebben gezorgd dat de voorbereiding en de bouw van het project tot nu toe soepel verloopt. Deze ondernemers spraken de wens uit dat andere gemeenten, netbeheerders en aannemers kennis nemen en leren van deze aanpak, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden en het bouwtempo omhoog kan.
Foto bovenaan artikel: Wytske Postma in Gouda
Gerelateerd nieuws
Om de grote opgaven in onze sector het hoofd te kunnen bieden, is goede samenwerking tussen RWS en markt belangrijk. In coronatijd is hebben om die reden RWS, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Cumela en NLingenieurs samen de Taskforce Infra opgericht. In eerste instantie om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen en in het vervolg daarvan ook om gezamenlijk andere uitdagingen binnen onze sector op te pakken: 2-fasenaanpak, portfoliocontracten en assetmanagement. Het nieuwste initiatief is het Platform V&R waar samen gewerkt wordt aan het snel en slim vormgeven van de aanpak in de V&R-opgave.
Op 27 november organiseerde het Infraplatform Regio Randstad Zuid en RWS West Nederland Zuid een eerste marktmiddag. Centraal stond het thema capaciteit, specifiek het effectievere inzetten van de productie van de GWW. Waardevolle oplossingsrichtingen werden gedeeld door leden en RWS-ers, met een belangrijke centrale boodschap; overdag door de week werken moet weer normaal worden in de GWW.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.