1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwend nederland ontvangt elaadnl outlook bouw

Bouwend Nederland ontvangt ElaadNL Outlook Bouw

Donderdag 26 september 2024

Op woensdag 25 september overhandigde Onoph Caron, directeur van ElaadNL, de Outlook Zero Emissie Bouw aan Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Dit rapport biedt een belangrijk inzicht in de verwachte elektrificatie van al het bouwmaterieel. De onderzoekers van ElaadNL verwachten een sterke groei. In het rapport wordt ook de ‘Ladder van laden voor elektrisch bouwen’ geïntroduceerd. Hierin staan verschillende laadoplossingen gerangschikt op wenselijkheid vanuit het maatschappelijke belang.

Zowel Bouwend Nederland als ElaadNL kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders, zien momenteel het aantal elektrische bouwmachines toenemen. Die ontwikkeling zorgt bij bouwers en netbeheerders voor de nodige uitdagingen. Want hoe realiseer je voldoende stroom op bouwplaatsen en welke veranderingen heeft dit voor het totale bouwproces? Samenwerking is cruciaal. Tussen opdrachtgevers, bouwers en netbeheerders, maar ook met andere stakeholders. De overhandiging van de Outlook Bouw van ElaadNL vond plaats op een bouwlocatie van Heijmans waar op dit moment in opdracht van Rijkswaterstaat wordt gewerkt aan de verbreding van de A1 bij Apeldoorn. Deze verbreding wordt grotendeels uitgevoerd met elektrische bouwmachines.

In de Outlook Bouw introduceert ElaadNL in overleg met de netbeheerders ook de ‘Ladder van Laden’ In de Outlook Bouw onderzochten de onderzoekers van Elaad de verschillende groeiscenario’s van elektrische mobiele werktuigen. Die moeten natuurlijk allemaal van stroom voorzien worden. En vaak op plekken waar nog geen of nauwelijks stroom voor handen is. Het is ook duidelijk dat met alle schaarste op het net en in menskracht niet alles overal kan. De ‘Ladder van laden voor elektrisch bouwen’ helpt bij de keuzes in stroomvoorziening van nieuwe emissieloze bouwprojecten: verschillende laadoplossingen worden gerangschikt op basis van maatschappelijke wenselijkheid.

Onoph Caron, directeur ElaadNL: “Bij voorkeur kun je laden op bestaande laadinfrastructuur of die aanleggen binnen de bestaande aansluiting op het net. Of haal je bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe wijk, de aanleg van stroom naar voren zodat deze al bij de bouw beschikbaar is. Je wilt voorkomen dat er gewerkt moet worden met een tijdelijke netaansluiting die alleen voor de bouwfase nuttig is. Dat is eigenlijk een vorm van kapitaalvernietiging.”  

"Om echt schoon en emissieloos te bouwen moet er snel voldoende laadinfrastructuur met voldoende vermogen worden gerealiseerd. Dat is een harde voorwaarde voor het laden van bouwmaterieel of grote accu’s/batterijen,” benadrukt Arno Visser, voorzitter branchevereniging Bouwend Nederland. “We juichen meer inzicht en data toe. Het is een heel goede ontwikkeling dat we gezamenlijk een visie creëren op de verwachte groei, nu is het zaak om mooie voornemens tot uitvoering te brengen." 

Highlights uit de Outlook

In de Outlook ZE Bouwen beschrijven de onderzoekers van ElaadNL een aantal belangrijke punten waarmee de komende periode rekening gehouden zal moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de impact van het klimaatbeleid en de noodzaak van het verder terugdringen van de stikstofuitstoot. Daarnaast zijn er nog belangrijke stappen te maken op het gebied van standaardisatie van laadoplossingen voor bouwlocaties. De elektriciteitsvraag zal door deze transitie sterk toenemen, zelfs sterker dan de eerdere prognose uit 2021.

De groei is door de onderzoekers uitgewerkt in drie scenario’s: hoog, midden en laag. Op basis van verschillende uitgangspunten verschilt het jaar waarin de instroom 100% elektrisch is en het jaar wanneer het volledige materieel geëlektrificeerd is. De totale elektriciteitsvraag in de bouwsector komt volgens de onderzoekers van ElaadNL in het middenscenario uit op 1 TWh (terawattuur) in 2035 en 2,3 TWh in 2050.

Ontdek alle highlights uit de ElaadNL Outlook en download het rapport. 

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 26 september 2024
Uitnodiging Robots in Business

Tijdens het jaarlijkse event Robots in Business neemt RoboHouse je mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en krijg je praktische handvatten om te beginnen met innovaties binnen jouw bedrijf. Bouwend Nederland verzorgt een van de break-out sessies.

Donderdag 26 september 2024
Juridische, architectonische en technische aspecten specificeren met STABU

Op de hoek van het Schouwburgplein in Rotterdam bevindt zich het kantoor van ingenieursbureau Multical. Circa dertig collega’s werken hier aan projecten voor gemeenten, architecten, onderwijsinstanties, gezondheidszorg, vastgoedbeheerders, woningcorporaties en ontwikkelende aannemers. Eén van de specialiteiten is het vervaardigen van STABU-bestekboeken, vertelt directeur projecten René van Wijk. “Met STABU weet je zeker dat alle juridische, architectonische en technische aspecten van een bouwwerk tot in detail goed gespecificeerd kunnen worden.”

Donderdag 26 september 2024
Cyberrisico’s verzekeren?

De BNL verzekeringen zijn altijd volop in ontwikkeling door een coöperatieve samenwerking tussen In-Staet en Howden in samenspraak met de Bouwend Nederland Verzekeringscommissie.