1. Home
  2. Nieuws
  3. Blijf weg uit aannames

Blijf weg uit aannames

Maandag 29 juli 2024

Weet jij wat je ziet? Veel gravers vertrouwen op hun ogen. Dat is helaas niet altijd terecht. Dan denk je een boomwortel door te knippen, terwijl het een kabel is. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties met vlambogen of vrije gasuitstroom. Sommige kabels, leidingen en boomwortels lijken namelijk erg op elkaar door o.a. verkleuring, vervuiling, veroudering en/of aantasting. Denk jij dat jou dit niet overkomt? Doe dan de ToolboxQuiz!

De interactieve ToolboxQuiz is gemaakt naar aanleiding van incidenten. Netbeheerders en aannemers delen en bespreken gas-, elektriciteit- en Arboincidenten met elkaar. Bij het selecteren blijkt dat kabels en leidingen alleen visueel worden geselecteerd. Hierdoor vinden er verkeerde selecties plaats en ontstaan incidenten.

ToolboxQuiz

Deze interactieve toolbox is bedoeld voor medewerkers die werken in de ondergrond en te maken hebben met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Aan de hand van foto's wordt duidelijk gemaakt dat het onverstandig is om alleen visueel te selecteren. Sommige kabels, leidingen en boomwortels lijken namelijk erg op elkaar door o.a. verkleuring, vervuiling, veroudering en/of aantasting. Het einde van de toolbox gaat in op de diverse aanvullende mogelijkheden om een kabel of leiding goed te selecteren. Denk hierbij aan het nagraven of het doen van een controlemeting. Het advies is om de toolbox in groepsverband te maken, bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg of toolboxmeeting. Zo kunnen collega's met elkaar in discussie over de getoonde situatie en leerpunten.

 

KLO groei document 'herken kabels en leidingen'


Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) ondersteunt het initiatief. Als vereniging van netbeheerders, grondroerders en beheerders van de openbare ruimte bevordert het KLO zorgvuldig graven om graafschades te beheersen en daarmee de veiligheid te vergroten. De meest voorkomende kabels en leidingen zijn herkenbaar vastgelegd in het groeidocument 'Herken kabels en leidingen'. Ook heeft het KLO een wekelijkse quiz op LinkedIn met een kabel of leiding.

Meer informatie

Meer informatie over de werkgroepen leren van incidenten vind je hier. Vragen over incidenten of de ToolboxQuiz? Mail de werkgroep leren van incidenten.
Voor meer informatie of input op het groeidocument 'herken kabels en leidingen' lees het artikel 'kabels en leidingen moeilijk uit elkaar te houden' op de website van KLO of neem contact op met het KLO.



Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 23 oktober 2024
Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen

Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.

Woensdag 16 oktober 2024
Inschrijving Machinistenscholingsdagen 2025 geopend

De inschrijving voor de Machinistenscholingsdagen 2025 is geopend! De slogan van dit jaar is: 'Vakmanschap en veiligheid, samen vooruit in 2025!'

Maandag 14 oktober 2024
Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!