Bespreken van Arbo veiligheid middels reflectiekaarten
Maandag 5 augustus 2024
De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een 'kwartet' reflectiekaarten ontwikkeld. Bij dit kwartet wordt er aandacht besteed aan vallen, bewegende delen, laden en lossen en verontreinigde grond. Wil jij deze incidenten voorkomen, maak ze dan bespreekbaar middels deze reflectiekaarten. Je kunt de kaarten gebruiken tijdens een toolbox, maar bijvoorbeeld ook in de koffiekeet neerleggen.
Vanuit de Governance code Veilige Energienetten (GVE) is sinds begin 2023 de werkgroep Leren van Arbo-incidenten actief. Deze landelijke werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Over leerzame incidenten worden toolboxen en adviezen opgesteld. Elektriciteits- en gasincidenten vallen buiten de scope, omdat hiervoor twee specialistische werkgroepen onder de GVR (BEI VIAG) actief zijn.
Bestellen en meer informatie
De kaarten kunnen door iedereen gratis besteld worden via deze pagina. Ben je nog niet bekend met de eerder kwartetten over elektriciteit- en gasincidenten? Dan kun je die ook gelijk bestellen. Meer informatie over en de producten uit de werkgroepen leren van incidenten zijn hier te vinden.
Gerelateerd nieuws
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.