Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bespreken van arbo veiligheid middels reflectiekaarten

Bespreken van Arbo veiligheid middels reflectiekaarten

Maandag 5 augustus 2024

De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een 'kwartet' reflectiekaarten ontwikkeld. Bij dit kwartet wordt er aandacht besteed aan vallen, bewegende delen, laden en lossen en verontreinigde grond. Wil jij deze incidenten voorkomen, maak ze dan bespreekbaar middels deze reflectiekaarten. Je kunt de kaarten gebruiken tijdens een toolbox, maar bijvoorbeeld ook in de koffiekeet neerleggen.

Vanuit de Governance code Veilige Energienetten (GVE) is sinds begin 2023 de werkgroep Leren van Arbo-incidenten actief. Deze landelijke werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Over leerzame incidenten worden toolboxen en adviezen opgesteld. Elektriciteits- en gasincidenten vallen buiten de scope, omdat hiervoor twee specialistische werkgroepen onder de GVR (BEI VIAG) actief zijn.

Bestellen en meer informatie

De kaarten kunnen door iedereen gratis besteld worden via deze pagina. Ben je nog niet bekend met de eerder kwartetten over elektriciteit- en gasincidenten? Dan kun je die ook gelijk bestellen. Meer informatie over en de producten uit de werkgroepen leren van incidenten zijn hier te vinden.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 juli 2024
Blijf weg uit aannames

Weet jij wat je ziet? Veel gravers vertrouwen op hun ogen. Dat is helaas niet altijd terecht. Dan denk je een boomwortel door te knippen, terwijl het een kabel is. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties met vlambogen of vrije gasuitstroom. Sommige kabels, leidingen en boomwortels lijken namelijk erg op elkaar door o.a. verkleuring, vervuiling, veroudering en/of aantasting. Denk jij dat jou dit niet overkomt? Doe dan de ToolboxQuiz!

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.