Benieuwd naar jouw eerste ervaringen met de Wkb
Maandag 8 april 2024
Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Het publiekrechtelijke deel (o.a. melding bouwactiviteit, inschakelen kwaliteitsborger) geldt nu eerst alleen voor nieuwbouw van gevolgklasse 1-bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Eind juni 2024 wordt besloten of dit deel van de wet per 1 januari 2025 ook voor verbouwingen gaat gelden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb (o.a. aansprakelijkheid, opleverdossier) geldt vanaf 1 januari 2024 al wel voor alle bouwwerken, dus nieuwbouw en verbouw en alle gevolgklassen.
We zijn benieuwd naar de eerste ervaringen met de Wkb en waarderen het om je signalen te ontvangen. Hiervoor kun je contact opnemen met jurist en Wkb-specialist Reina Uittenbogaard, via r.uittenbogaard@bouwendnederland.nl of 079 325 2164.
Zo kunnen we vanuit Bouwend Nederland vinger aan de pols houden en eventuele knelpunten onder de aandacht brengen bij het ministerie.
Meer weten?
Ga dan ook naar onze Wkb-pagina veelgestelde vragen en antwoorden.
Gerelateerd nieuws
Met de inwerkingtreding van de Wkb krijgen we regelmatig vragen van leden. Een van de vragen die veel voorbijkomt, is of het bouwwerk vergunningplichtig is of vergunningvrij.
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.