Banenafspraak wordt eenvoudiger
Woensdag 19 februari 2025
Het wordt voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen dankzij het aangenomen wetsvoorstel voor de Wet banenafspraak. Zo wordt het per 1 januari 2026 gemakkelijker om loonkostenvoordeel aan te vragen en verdwijnt de maximale termijn hiervoor van drie jaar. Daarnaast wordt vanaf 2027 de doelgroep verbreed.
De Wet banenafspraak houdt in dat je als werkgever een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of arbeidshandicap moet geven. Dit geldt alleen voor bedrijven groter dan 25 werknemers. Het doel hiervan is om mensen met een arbeidsbeperking meer kansen op regulier werk te geven. Onder de doelgroep vallen bijvoorbeeld mensen met een Wajong status, leerlingen van een praktijkschool of speciaal onderwijs, mensen met een WiW- of ID-baan en mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.
Wat er verandert per 2026
Werkgevers behouden het loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep van de banenafspraak zolang de werknemer in dienst blijft. Dit is maximaal 2.000 euro per jaar.
Werkgevers hoeven geen speciale verklaring meer aan te vragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om loonkostenvoordeel te krijgen.
Extra doelgroepen per 2027
Mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en werken bij een reguliere werkgever.
Mensen in de WIA die als volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn aangemerkt en werken met loondispensatie.
Mensen in de WIA die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen
Mensen in de WW met vergelijkbare kenmerken als mensen in de banenafspraak (wordt nog uitgewerkt in een apart wetsvoorstel).
Bonussen en heffingen
Verder komt er één banenafspraak voor alle werkgevers: het onderscheid tussen de overheidswerkgevers en het bedrijfsleven vervalt. Ook de dreiging van de quotumheffing vervalt. Er wordt een nieuw systeem ingevoerd dat bestaat uit heffingen en bonussen.
Knelpunten werkgevers
Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een serie aan maatregelen om diverse knelpunten weg te nemen die werkgevers ervaren bij het in dienst nemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Meer informatie
De mensen voor wie de banenafspraak is bedoeld, komen staan in het Doelgroepregister, UWV beheert dit register. Wil je contact met het UWV werkgeversservicepunt in jouw regio klik dan hier.
Meer informatie over de aangenomen wetswijziging vind je op de website van de overheid.
Doelgroepen uit de banenafspraak zijn ook relevant bij Social Return (SROI) opdrachten in aanbestedingen. Lees hier meer over dit onderwerp.
Gerelateerd nieuws
Bij Buursema Bouwbedrijf doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt structureel mee bij onder andere mutatieonderhoud. Daarbij gaat het meestal om schoonmaken of werk in de tuin. Directeur Wim Idema heeft er geen omkijken naar. Zijn motto: voor iedereen is er een juiste plek.
Vandaag presenteert het Economisch instituut voor de bouw (EIB) haar rapport ‘Trends op de Bouwarbeidsmarkt 2024-2028’. Het rapport staat zowel stil bij de ontwikkelingen in de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt van bouw en infra als bij de trends die zij ziet op het gebied van arbeidsproductiviteit.