Banenafspraak wordt eenvoudiger
Woensdag 19 februari 2025
Het wordt voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen dankzij het aangenomen wetsvoorstel voor de Wet banenafspraak. Zo wordt het per 1 januari 2026 gemakkelijker om loonkostenvoordeel aan te vragen en verdwijnt de maximale termijn hiervoor van drie jaar. Daarnaast wordt vanaf 2027 de doelgroep verbreed.
De Wet banenafspraak houdt in dat je als werkgever een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of arbeidshandicap moet geven. Dit geldt alleen voor bedrijven groter dan 25 werknemers. Het doel hiervan is om mensen met een arbeidsbeperking meer kansen op regulier werk te geven. Onder de doelgroep vallen bijvoorbeeld mensen met een Wajong status, leerlingen van een praktijkschool of speciaal onderwijs, mensen met een WiW- of ID-baan en mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.
Wat er verandert per 2026
Extra doelgroepen per 2027
Bonussen en heffingen
Verder komt er één banenafspraak voor alle werkgevers: het onderscheid tussen de overheidswerkgevers en het bedrijfsleven vervalt. Ook de dreiging van de quotumheffing vervalt. Er wordt een nieuw systeem ingevoerd dat bestaat uit heffingen en bonussen.
Knelpunten werkgevers
Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een serie aan maatregelen om diverse knelpunten weg te nemen die werkgevers ervaren bij het in dienst nemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Meer informatie
De mensen voor wie de banenafspraak is bedoeld, komen staan in het Doelgroepregister, UWV beheert dit register. Wil je contact met het UWV werkgeversservicepunt in jouw regio klik dan hier.
Meer informatie over de aangenomen wetswijziging vind je op de website van de overheid.
Doelgroepen uit de banenafspraak zijn ook relevant bij Social Return (SROI) opdrachten in aanbestedingen. Lees hier meer over dit onderwerp.
Gerelateerd nieuws
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht samen met staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie & Integratie) een werkbezoek aan de Bouwpraktijk, een praktijkschool voor mensen met een ondersteuningsvraag. Na een rondleiding sprak hij met deelnemers en nam samen met onze voorzitter Arno Visser deel aan een rondetafelgesprek over arbeidsparticipatie.
Broeren & Das Bouwbedrijf leidt al jaren jongeren op die op school niet goed meekomen. Het zijn vaak jongeren die speciaal onderwijs volgen. Dankbaar om te doen, vinden Remco Broeren en Jurgen Das. "Het is mooi om te zien hoe ze op enig moment uit hun schulp kruipen. Natuurlijk laten we graag zoveel mogelijk jongeren kennismaken met het vakmanschap van de bouw."
Bij Buursema Bouwbedrijf doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt structureel mee bij onder andere mutatieonderhoud. Daarbij gaat het meestal om schoonmaken of werk in de tuin. Directeur Wim Idema heeft er geen omkijken naar. Zijn motto: voor iedereen is er een juiste plek.