Onderwijs
De bouw- en infrasector speelt een sleutelrol in belangrijke maatschappelijke projecten en heeft daarom altijd behoefte aan toegewijde mensen. Door de diversiteit aan werkzaamheden en de snelle ontwikkelingen in de sector, is het belangrijk om bij te dragen aan grote uitdagingen zoals de energietransitie en het bouwen van voldoende woningen. Gezien de toekomstige vergrijzing en een afnemend aantal jongeren, samen met de strijd om aandacht van potentieel nieuwe werknemers met andere sectoren, is het cruciaal om blijvend te focussen op onderwijs.
Vind meer informatie over
Jongeren verbinden met bouw en infra
Bouwen en infrastructuur draait om mensen. We richten ons continu op het vinden van de juiste mensen, omdat onze sector nauw verbonden is met de samenleving en voortdurend verandert. We spelen in op grote trends, waarbij diverse vaardigheden gevraagd worden van onze medewerkers. Om de maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie aan te gaan, hebben we voldoende menskracht nodig, ondanks de veranderende arbeidsmarkt en de vergrijzing en ontgroening die op ons afkomen. Daarom zetten we in op het onderwijs en de ontwikkeling van mensen in de bouw en infrastructuur, van jongs af aan. We werken samen met onderwijsinstellingen en de overheid, stimuleren innovatie en professionalisering, en zorgen voor opleidingen die aansluiten bij de vereiste kwaliteit en een leven lang leren bevorderen.
De bouw maakt het op school
Bouw- en infrabedrijven krijgen vaak de vraag om iets over hun werk te komen vertellen op een basisschool. Maar hoe leg je dat precies uit?
Met het materiaal 'De bouw maakt het op school' is voor iedereen mogelijk om basisschoolleerlingen op school of op de bouwplaats te enthousiasmeren over ons mooie werk. Gratis te downloaden in ‘hapklare brokjes’, gemaakt op het niveau van de groep én met ruimte voor het eigen verhaal en logo van het bedrijf. En bestel tegen kostprijs het 'De bouw maakt het' kwartet.
Middelbaar onderwijs
We promoten de bouw- en infrasector actief op middelbare scholen, zowel door landelijke campagnes zoals 'Jij gaat het maken' als door ondersteuning in de regio met adviseurs die kennis hebben van het onderwijs en de arbeidsmarkt.
In Nederland maken jongeren al op jonge leeftijd belangrijke keuzes over hun toekomstige loopbaan, vaak al bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Van vmbo tot vwo, de gekozen richting kan een fundament leggen voor hun beroepskeuze. Daarom is het belangrijk dat onze lidbedrijven betrokken zijn bij deze generatie en dat jongeren zich bewust zijn van de veelzijdigheid in de bouwsector. De sector biedt ruimte aan zowel praktisch ingestelde doeners als aan denkers, van uitvoerders op de werkvloer tot specialisten in ontwerp en constructie.
Jij gaat het maken
Of je nu graag nadenkt of aanpakt, met technologie werkt of met je handen, de bouwsector biedt kansen voor iedereen. We introduceren scholieren al vroeg aan de mogelijkheden binnen bouw en infra, zowel op school als thuis.
Mbo, Hbo en Wo
De opleidingstrajecten binnen mbo, hbo en wo die leiden naar carrières in de bouw en infrastructuur zijn zeer uiteenlopend. Door middel van landelijke initiatieven zorgen we voor een goede aansluiting met de praktijk, terwijl regionale adviseurs met uitgebreide kennis van het onderwijs en de arbeidsmarkt je voorzien van de nodige expertise.
Deze aanpak houdt ook rekening met de verschuivende visies op zelfontwikkeling tussen generaties, zoals de verschillen tussen GenZ en babyboomers, om zo effectief mogelijk in te spelen op de behoeften en verwachtingen van toekomstige vakmensen.
Onze regio-adviseurs staan voor je klaar
Regio-adviseurs Onderwijs en Arbeidsmarkt kunnen je snel helpen met vragen en informatie. Handig, want onderwijs, opleidingen, events en beschikbare mensen verschillen per regio.
Vergroot je kennis
Stem jouw HR-beleid af op de belangrijke behoeften van de jongste generatie medewerkers.
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook
Gerelateerd nieuws
Op dinsdag 19 november 2024 vond de vierde editie van Future Builders Day (FBD) plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Onder het thema Fit for the Future kwamen studenten, docenten en bedrijven uit de bouw- en infrasector samen om inspiratie op te doen, nieuwe technologieën te ontdekken en gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst te verkennen.
GRAUSBOUW uit Heerlen heeft samen met de inwoners van Magobbo een school gebouwd in één van de allerarmste gebieden van Zimbabwe. Dat was hard nodig omdat meer dan de helft van de 200 kinderen buiten les had, veelal in de brandende zon.
Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag meedoen in de samenleving en zijn trots als ze bijdragen aan een bouwproject. Dat is de ervaring van Dura Vermeer en VolkerWessels met deelnemers van zorgorganisatie Cordaan. Negen deelnemers haalden zelfs het VCA-diploma.