Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Onderwijs
  4. Basisonderwijs

Basisonderwijs

We zetten de bouw en infra ook op de basisschool op de kaart. Dat doen we samen. Zowel door landelijke initiatieven en door je in de regio te helpen met adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten.

Wat organiseren we voor de basisschool?

We zetten de bouw en infra ook op de basisschool op de kaart. Dat doen we samen. Zowel door landelijke initiatieven en door je in de regio te helpen met adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten.


Laat je helpen door je Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt in jouw regio. Iedere regio heeft een eigen adviseur. Neem contact op met jouw adviseur in de regio en laat je informeren.

Kinderen enthousiast maken voor de bouw en infra? 

Bouw- en infrabedrijven krijgen het hele jaar door de vraag om iets over hun werk te komen vertellen op een basisschool. Of zij zijn aan het werk aan (of vlakbij) een school en willen zelf laten zien wat er allemaal bij de bouw en infra komt kijken.

Dit materiaal maakt het vanaf nu mogelijk, leuk én gemakkelijk om basisschoolleerlingen mee te nemen in ons mooie werk. Het materiaal is gratis. De materialen kunnen gebruikt worden voor een presentatie in de klas, maar ook wanneer kinderen op bezoek komen op de bouwplaats of op kantoor. Alles is beschikbaar in ‘hapklare brokjes’, makkelijk te downloaden (zoals kleurplaten en woordzoekers), gemaakt op het niveau van de kinderen én met ruimte voor het eigen verhaal en logo van het bedrijf.Leden kunnen tegen kostprijs speelgoed helmpjes- en hesjes (groep 1,2 en 3) en kwartetten (vanaf groep 4) bestellen via het bestelformulier. 

Bouwend Nederland ontwikkelde met doelgroepexperts, kinderen en leden een set aan materialen waarmee bouw- en infrabedrijven op een leuke en gemakkelijke manier aan kinderen op de basisschool kunnen vertellen over hun mooie werk.

Ga snel naar www.debouwmaakthet.nl/op-school 

 

Onderwijsdag van de Bouw

We faciliteren rondom de Dag van de Bouw ook de Onderwijsdag van de Bouw. Op deze dag kunnen kinderen op verschillende manieren kennismaken met de bouw en infra. De dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw (krijgen basisschoolklassen op de Onderwijsdag van de Bouw een uniek kijkje achter de bouwhekken, op het kantoor van bouw- en infrabedrijven of via een presentatie in de klas.

Tijdens de Onderwijsdag van de Bouw werken bouwers, infrabouwers en scholen samen om leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs de bouw en infra te laten zien, beleven én te ervaren. Leerlingen kregen een uniek kijkje achter de bouwhekdoeken. De diversiteit is groot waardoor leerlingen echt kennismaken met de vele beroepen en werkzaamheden in de bouw en infra. Bij iedere activiteit kon een kind een interesse en talent ontdekken die ze voor deze dag nog niet kenden. Van timmeren tot leren wat een BIM-modelleur doet, van lassen en landmeten tot met een VR-bril door een bouwlocatie lopen en het besturen van graafmachines: het was er allemaal en nog veel meer.

Kijk hier hoe dat in 2024 was. 

 

Themapark Wij Bouwen de Toekomst

Wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een stad qua bouw, infra en techniek? Met Wij Bouwen de Toekomst laten we met theater en activiteiten de basisschooljeugd kennis maken met deze fantastische branche. Veel kinderen ontdekken zo n hoe leuk het kan zijn om iets te bedenken, te maken en het ook nog te bouwen!

Kijk hier voor de editie in 2023.

 

Samenwerking met nationale en regionale initiatieven

In alle technische sectoren zijn mensen nodig om Nederland draaiende te houden. Van bouwen van huizen, bruggen tot installeren van zonnepanelen en onderhouden van netwerken. Daarom investeren we ook in samenwerkende platforms die al vroeg kinderen en jongeren faciliteren in techniekonderwijs.

Platform Talent voor Technologie

Deze organisatie doet onderzoek naar (studie)keuze, stimuleert de samenwerking tussen bedrijven en scholen en faciliteert namens diverse technische sectoren techniekonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs.

Lees hier meer over het Platform Talent voor Technologie.

Programma’s die zich in de regio inzetten om de creatieve en technische vaardigheden van kinderen uit te dagen.

Interactieve netwerkkaart met alle regionale en lokale samenwerkingen

Sterk Techniekonderwijs

Het landelijke ondersteuningsteam Sterk Techniekonderwijs ondersteunt scholen en regio’s bij het maken en uitvoeren van de regionale plannen. Ze bieden ondersteuning, data, inspiratie, tools en informatie om regio’s te helpen bij het vormen van het samenwerkingsverband, het planvormingsproces en de uitvoering.

Bekijk hier wat er in jouw regio wordt georganiseerd.

Andere initiatieven

FIRST Lego League

FIRST® LEGO® League is een onderwijsprogramma waarbij kinderen van 4 t/m 15 jaar in teamverband aan de slag gaan met een maatschappelijk thema.

De bouw op andere plekken

Van Bob de Bouwer tot Bouwer Power. Kinderen zijn intrinsiek geïnteresseerd in de sector. Kinderen tussen de vier en zeven jaar, met een grote liefde voor de bouw, krijgen de kans om samen met Soy een probleem op te lossen op een bouwplaats ergens in Nederland.

Bouwer Power - Zappelin

Bekijk ook

Middelbaar onderwijs

We promoten de bouw- en infrasector actief op middelbare scholen, zowel door landelijke campagnes zoals 'Jij gaat het maken' als ondersteuning in de regio.

Mbo, hbo, wo

De opleidingstrajecten binnen mbo, hbo, wo die leiden naar carrières in de bouw en infrastructuur zijn zeer uiteenlopend. Door middel van landelijke initiatieven zorgen we voor een goede aansluiting met de praktijk,