- Home
- Vereniging
- Regio zuid
- Afdeling brabant mid west
- Circulair bouwen afdeling brabant mid west
Circulair en bio-based bouwen afdeling Brabant Mid-West
De afdeling Brabant Mid-West heeft als doel om actief bij te dragen aan de circulaire economie en te laten zien welke kansen circulariteit en bio-based bouwen onze leden bieden. Op deze pagina lichten we toe waarom dit belangrijk is, wat we ermee bedoelen en hoe we hier concreet invulling aan geven.
Waarom is circulariteit belangrijk?
In 2050 moeten onze steden en dorpen energieneutraal, circulair en klimaatadaptief zijn. Dit is vastgelegd in diverse convenanten, waaronder het Klimaatakkoord. Daarnaast wordt natuur-inclusief bouwen en de reductie van stikstof en andere emissies steeds belangrijker. Om deze doelen te behalen, is de bouwsector onmisbaar. De sector heeft al veel stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en technisch gezien is dat ook goed mogelijk. Bouwend Nederland ondersteunt bouwbedrijven in hun rol om optimaal bij te dragen aan deze transitie.
Bouwend Nederland zet in op:
Als afdeling geloven wij sterk in het belang van het terugdringen van CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering. Bovendien worden grondstoffen steeds schaarser en duurder. Circulair en biobased bouwen biedt een oplossing voor beide uitdagingen.
Wat verstaan we onder het begrip circulariteit?
Afdeling Brabant Mid-West sluit zich aan bij de definitie die CB23 geeft voor circulair Bouwen, namelijk:
Circulair bouwen is het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.
R-ladder
De R-ladder is een mooi instrument om circulariteit inzichtelijk te maken. Deze ladder geeft de mate van circulariteit aan. Strategieën voor producten hoger op de ladder, besparen meer grondstoffen. Dus hoe hoger de trede, hoe circulairder het product is.
Bio-based bouwmaterialen stoten geen CO2 uit maar nemen dat juist op en putten tevens de natuurlijke hulpbronnen niet uit. Met het toepassen van bio-based bouwmaterialen worden de klimaatdoelen dus positief beïnvloed. Daarom willen we deze manier van bouwen ook promoten.
Wat willen we bereiken?
Afdeling Brabant Mid-West heeft als doel circulair bouwen toegankelijk en praktisch toepasbaar te maken. We streven ernaar de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen door onze leden te laten zien hoe circulair en bio-based bouwen in de praktijk werkt. Hierbij willen we hen voorzien van concrete tools en bruikbare handvatten.
Daarom ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan de toepassing van circulair en/of bio-based bouwen in de praktijk. Dit doen we door deze initiatieven onder de aandacht te brengen, ervaringen te delen en de geleerde lessen met onze leden te verspreiden.
Hoe doen we dat?
Onder het motto 'van kennis delen is nog nooit iemand slechter geworden' willen we actief kennis gaan uitwisselen. Dit doen we door voorbeeldprojecten van onze leden te delen. Hierbij richten we ons op het thema circulair en bio-based bouwen en pakken we onder andere de volgende punten op:
Ook meedoen? Neem voor meer informatie contact op met Petra Landmeter.
Voorbeeldprojecten
Hieronder staan enkele voorbeelden van projecten van lidbedrijven van Afdeling Brabant Mid-West waarin circulair en bio-based bouwen is toegepast.