Veel aandacht voor veiligheid bij leden in Afdeling Brabant Mid-West
Zaterdag 29 maart 2025
Ook dit jaar, op woensdag 26 maart, deden weer veel leden mee aan de Bewust Veilig dag. Landelijk namen zelfs meer dan 1.000 leden actief deel.
Veel bouw- en infrabedrijven hadden zich weer aangemeld om deel te nemen aan de Bewust Veilig dag op 26 maart. De één organiseert een toolbox, de ander een quiz of een rondgang over de bouwplaats.
Bouwen op 5 meter afstand van het operationeel spoedplein
Ik mocht aansluiten bij een gesprek over veiligheid en een rondgang over de bouwplaats bij de vervangende nieuwbouw van het St. Franciscus gasthuis in Rotterdam. Hier bouwt Heerkens van Bavel aangrenzend aan het bestaande ziekenhuis een modern nieuw ziekenhuis van 5 verdiepingen hoog. In het voorafgaande gesprek over veiligheid in de keet werd al gauw duidelijk dat in een vroeg stadium het v&g-plan maar zeker ook het verkeers- en BLVC-plan zijn besproken met de bouwpartners. Mede vanwege het operationeel blijvende ziekenhuis is dit van groot belang. Alle medewerkers van Heerkens Berghege Groep hebben deze ochtend al een video over veiligheid bekeken via het medewerkersplatform.
Extra maatregelen in het kader van veiligheid
Hier wordt gewerkt op een afgesloten bouwterrein met soms wel 150 personen tegelijk op het werk, die uitsluitend na poortinstructie toegang krijgen tot de bouwplaats. Andere zaken die vanwege veiligheid op deze bouwplaats zijn besloten zijn: géén gebruik van rolsteigers, alle schachten worden na het aanbrengen van de buizen voor alle installaties volledig dichtgezet en er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe goederenlift die op elke verdieping schuifhekken heeft. Daarnaast zijn er transportbordessen voor aanvoer van goederen gecreëerd. In de 26 meter hoge hal is halverwege een vloer van stalen liggers voor tijdens de bouw aangebracht.
Met dank aan de toelichting door het team ter plekke: Koen Lankhaar, Roy van de Wouw en Alphons Daelman vertrok ik naar een compleet ander type project.
Andere risico's zoals aanrijdgevaar
In de middag schoof ik aan in de keet (oude boerderij) in Meteren waar een team van Martens en Van Oord en hun bouwpartners aan de hand van videobeelden het gesprek over veiligheid voerden. MvO heeft in aanloop naar deze dag fictieve situaties gefilmd en betrokkenen geïnterviewd. Dit leidde in de keet tot reacties op de getoonde beelden en interviews. Op projecten waar MvO aan werkt spelen andere risico's dan op een nieuwbouwproject. Zo is aanrijdgevaar één van de grote risico's. Daarnaast wordt communicatie uiteraard genoemd, elkaar aanspreken op gedrag én uitwisseling van informatie uit de apps die de verschillende partijen gebruiken voor melding van gevaarlijke situaties of schade. Tip: gebruik die app ook voor complimenten of suggesties voor verbetering van werkomstandigheden. Daar wordt de app nog te weinig voor gebruikt.
Bestaand spoor monitoren
Met Corné van Drunen en Mike Wijtmans rijden Michiel van der Heijden en ik mee langs het kilometers lange tracée waar MvO en partners aan werken. Hier wordt langs de A15 en het bestaande Betuwe spoortraject gewerkt aan de voorbereidende werkzaamheden voor een extra spoorverbinging over de A15 en de Betuweroute. Daarom wordt nu al enrome kubs grond aangevoerd. De metershoge terpen geven een goed beeld van het werk dat verzet wordt. Gedurende de werkzaamheden wordt gemonitord dat er geen verzakkingen van het huidige spoor ontstaan.
Fijn dat ik mocht bij deze projecten mocht meeluisteren hoe het gesprek over veiligheid gevoerd wordt én opmerkte dat er niet alleen op deze dag maar dagelijks écht gelet wordt op veiligheid. Iedereen wil tenslotte na zijn werk weer veilig thuiskomen.
Dank voor de gastvrijheid aan de teams van Heerkens van Bavel Bouw en Martens en Van Oord.
Naast HvB en Mvo deden uit onze afdeling de volgende leden ook mee aan de Bewust Veilig Dag:
Gerelateerd nieuws
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.
'Veiligheid is niet onderhandelbaar', 'veiligheid staat op nummer 1', 'iedereen moet veilig thuiskomen!'. Uitspraken gedaan tijdens de bezoeken op de bewust veilig dag 2025. Met 45 deelnemers in Zeeland een groot succes.