Van printplaat naar praktijk: zo kan je beter samenwerken
Vrijdag 15 november 2024
Eens per jaar organiseert JBN regio Zuid een bijeenkomst waarvoor zowel de jonge als de oudere leden uitgenodigd worden. Op 7 november werd het event geleid door oud-luchtmachtvlieger Dominique Schreinemachers en de trainers van The Boost Company. "Als we allemaal ons gedrag iets aanpassen, wordt samenwerken gemakkelijker." Met deze boodschap in gedachten vertrokken de 70 aanwezigen van het Life Changing Event van Jong Bouwend Nederland weer naar huis na een interessante en leerzame dag in de Jacobushoeve in Dorst.
"We nodigen elk jaar zowel onze jonge als onze reguliere leden uit voor het Life Changing Event. Zo kunnen ze kennis maken, van elkaar horen wat hen bezig houdt en elkaar inspireren", vertelt Petra Landmeter, verenigingsmanager JBN. Het doel van JBN is enerzijds om jonge mensen in dezelfde leeftijds- en carrièrefase bij elkaar te brengen maar ook om de verbinding te versterken met de oudere generaties. "In de sector hebben we elkaar hard nodig en moeten we goed samenwerken. Daarnaast heeft het event een wervend karakter voor onze jongerentak. Verschillende bedrijven hebben een jonge opvolger die voor dit event met de oudere eigenaar of directeur mee komt. Of vaders en zoons, daar zijn er ook altijd een paar van. De jonge generatie maakt zo op een laagdrempelige manier kennis met de vereniging en wat het lidmaatschap van Jong Bouwend Nederland voor hen kan betekenen."
Printplaat
Op de Jacobushoeve stond de leden een bijzondere bijeenkomst te wachten, die startte met het verhaal van Dominique Schreinemachers. Zij vertelde over de vlucht die ze maakte in de tweede week van haar uitzending in Afghanistan, dwars over Talibangebied. Met tien man achter in de Cougar-helikopter werden ze beschoten en werd de staart van haar helikopter geraakt. Door haar intuïtie te volgen, te vertrouwen op haar team en te doen wat ze in al die uren in de simulator had geleerd, kon ze de helikopter lang genoeg in de lucht te houden en 'gecontroleerd' crashen bij een Amerikaanse militaire compound. "Iedereen zat geboeid naar haar verhaal te luisteren", aldus Petra. "Het zijn vooral de lessen die ze uit deze situatie en haar loopbaan bij Defensie heeft getrokken, die heel erg inspirerend zijn." Dominique vertelde dat iedereen een printplaat heeft met emoties en ervaringen. Als we ergens op reageren, halen we onze gedachten vaak eerst langs die printplaat, zeker in het team mensen waarmee we samenwerken. Daar is niet altijd ruimte voor en heeft ook niet altijd toegevoegde waarde, zeker niet in situaties onder hoge druk.
Dan moet je gewoon doen wat professioneel is en bij je verantwoordelijkheden hoort en emoties even buiten spel zetten. In het leger geldt ook altijd 'Speak up'. Zeg waar je mee worstelt of wat er speelt, vanuit je verantwoordelijkheid voor het team of de omgeving waar jij onderdeel van uitmaakt. Die kleine gedragsverandering kan dan leiden tot een beter resultaat van het team of een prettigere omgang met je omgeving.
Haardvuurceremonie
Na haar verhaal, gaat de groep naar buiten om te ervaren wat een gedragsverandering kan betekenen in de praktijk. Iedereen moest zich ook binnen 1 minuut in een overall hijsen, zodat we allen 'gelijk' waren. Verdeeld over vijf groepen met ieder een trainer werden gedragsoefeningen uitgevoerd. Eén ervan: "We werden in twee groepen verdeeld, waarvan de eerste een bouwwerk moest maken met stokjes. Twee mensen kregen uitleg wat ze precies gemaakt hadden. Zij moesten dan weer aan de tweede groep, die het bouwwerk niet kon zien, uitleggen hoe het eruit zag. Waarop de tweede groep het moest nabouwen. Dat bleek ingewikkeld, maar lukte best aardig", lacht Petra. "Een aantal vragen zijn dan relevant: Heb ik het wel goed uitgelegd? Heb ik uitgevraagd of de ander het begrepen heeft? Was mijn doel duidelijk?" De praktijksessie werd afgesloten met een houtvuurceremonie, waarbij alle leden op een stokje konden schrijven welke gedragsverandering ze de volgende dag zouden doorvoeren om het team beter te laten functioneren. 'Morgen ga ik geduldiger reageren op een collega die ik eigenlijk niet mag' of 'ik ga me meer inzetten om met iedereen samen te werken', waren uitspraken die genoteerd werden en vervolgens in het vuur verdwenen", weet Petra. Het Life Changing Event wordt elk jaar door JBN Zuid georganiseerd om leden van verschillende generaties samen een bijzondere ervaring te laten beleven en zo van elkaar te leren.
Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?
Lijkt het je leuk om ook eens aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van JBN? JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar.
Gerelateerd nieuws
Stichting HomePlan organiseert regelmatig bouwreizen. Een bouwreis biedt een uniek kijkje achter de schermen bij de HomePlan projecten.
De jaarlijkse uitreiking van de SKB Awards vond dinsdag 8 oktober plaats in Houten. Eer en glorie gaan naar Van Santvoort Bouw (Kopersbegeleiding en Oplevering) en Hoedemakers bouw en ontwikkeling (Meer- en minderwerk).
Woensdag 2 oktober kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West, maar ook leden uit aangrenzende afdelingen met belangstelling voor het onderwerp, naar de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle. De timmerfabriek was het decor voor een bijeenkomst over circulair en bio-based bouwen.