1. Home
  2. Nieuws
  3. Mensen weten niet hoe divers de werkzaamheden in de infra zijn

'Mensen weten niet hoe divers de werkzaamheden in de infra zijn'

Zaterdag 22 februari 2025

Infrastructuur is overal in Nederland, maar het tekort aan vakmensen groeit. Hoe komt dat? René Moerland ziet de nodige uitdagingen bij werving en behoud van personeel en denkt dat dit deels komt door de onbekendheid met het werk. "Jongeren herkennen een beroep als metselaar, maar niet die in de infrasector. Wij maken de buitenruimte een stuk mooier." Welke kansen en ontwikkelingen ziet René om meer vakmensen aan te trekken?

René Moerland is directeur bij Aannemingsbedrijf Gebr. Moerland BV, een infrabedrijf uit Sint-Annaland. Het bedrijf is een begrip in Zeeland en West-Brabant op het gebied van het traditionele grond-, weg- en waterbouw.

'Onbekend maakt onbemind'

"Waar ligt de oorzaak van deze uitdagingen?", is natuurlijk de eerste vraag die aan Moerland gesteld wordt. "Er is niet één oorzaak", antwoordt de nuchtere Zeeuw. "Als ik ergens moet beginnen, dan denk ik dat onze sector onvoldoende bekend is. Mensen weten niet hoe divers de werkzaamheden in de infrastructuur zijn en wat er allemaal mogelijk is. Het gaat van dijken, bruggen, sluizen en tunnels tot aan riolering en pleinen in de stad. Bij beroepen als metselaar, loodgieter of stukadoor hebben jongeren meteen een beeld. Dat is anders voor een rioolwerker of vakman Grond- Weg- en Waterbouw (GGW)." Het spreekwoord 'onbekend maakt onbemind', gaat dan ook op voor onze sector, aldus Moerland. "Ik juich de campagnes toe die Bouwend Nederland lanceert om inhoud te geven aan het werk in onze sector en zo vakmensen aan te trekken. Hoe meer mensen weten wat wij doen, hoe beter."

Steeds meer zij-instromers

Daarnaast vindt Moerland dat we trotser moeten zijn op wat mensen kunnen maken. "Er wordt vaak neergekeken op buitenwerk en de beroepsscholen die daarvoor opleiden. Jongeren wordt de druk opgelegd om de 'hoogst' mogelijke opleiding te volgen. Ik zie echter een toename in zij-instromers. Jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar die hun bureaufunctie opzeggen en buiten met hun handen aan de slag gaan. Ook wordt de instroom in technische opleidingen beter. Toch zullen er de komende jaren steeds minder mensen beschikbaar komen om te werken, mede door de demografische ontwikkelingen in Nederland."

Oplossingen?

Moerland meent dat voor het afnemende personeelsbestand ook een oplossing te vinden is in het inzetten van buitenlandse krachten. "Deze mensen hebben een goed werkethos. Je moet echter wel zorgen voor een goede balans met Nederlandse werknemers, want anders gaat het ten koste van de communicatie en daardoor weer van de kwaliteit." Ook opdrachtgevers zijn medeverantwoordelijk voor het werken naar een oplossing in het personeelstekort, vindt de Zeeuw. "Opdrachtgevers moeten bedrijven niet weerhouden van samenwerking door hun inkoopbeleid, maar juist stimuleren om samen te werken. Daarnaast moeten bedrijven genoeg tijd en ruimte krijgen, zodat we de regie kunnen houden bij het inplannen van een opdracht. Dat is onmogelijk bij een opdracht die binnen vier weken uitgevoerd moet worden en waar de laagste prijs doorslaggevend is. We kunnen niet alles op alles zetten om mensen bij elkaar te schrapen, want dat komt de kwaliteit en het werkplezier niet ten goede. Dat gaat dan weer ten koste aan het imago van de infrasector."

René is lid van de Klankbordgroep Leden Infra Klein

De Klankbordgroep Leden Infra Klein (KLIK) bestaat uit een vertegenwoordiging van mkb-leden die actief zijn in de GWW. De klankbordgroep behartigt de belangen van de achterban. Heb je een vraag, een dilemma, of wil je gewoon even sparren? Neem contact op met Jos Lukasse, de lokale infra-vertegenwoordiger.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zondag 16 februari 2025
'Trots op de inventiviteit van onze mensen'

Joris van der Zanden houdt van de combinatie bouw en geschiedenis. Als kind struinde hij al door de authentieke Brabantse boerderijen van zijn familie. Niet verwonderlijk dus dat hij zich met zijn restauratiebedrijf Zandenbouw (opgericht in 2011) vooral op monumentenzorg richt. "Ik ben gaan doen wat ik het liefste doe, ook nadat Zandenbouw in 2023 werd overgenomen door bouwbedrijf Van den Heuvel, mijn vroegere werkgever. Deze samenwerking zorgt voor grotere slagkracht, bredere ontwikkelingsmogelijkheden voor het personeel van beide bedrijven en een krachtige meerwaarde voor onze opdrachtgevers."

Donderdag 13 februari 2025
MKB Inspiratie event bij Breda Robotics: van metselrobot tot exoskelet

Op 6 februari organiseerden de afdelingen Brabant Mid-West en Zeeland samen met Breda Robotics een inspirerend MKB Demo & Inspiratie Event: Automatiseren, Robotiseren en AI in de (prefab) bouw en infra. Dit gebeurde op verzoek van Breda Robotics, een netwerkorgaan dat de brug slaat tussen roboticabedrijven, ondernemingen die willen robotiseren, studenten, docenten en de overheid. Een gevarieerd gezelschap van 90 deelnemers kwam samen in de inspiratieomgeving van Breda Robotics in Breda, waar zij zich lieten voorlichten over huidige én toekomstige roboticatoepassingen in de bouw- en infrasector.

Dinsdag 4 februari 2025
Samen naar een veilige vluchtstrook

Een aantal incidenten met wegwerkers maakte pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk werken op de vluchtstrook kan zijn. Samen met Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland vonden we het tijd voor extra actie. Gezamenlijk pakten deze partijen in 2022 samen met Rijkswaterstaat de handschoen op. Tijdens een recente bijeenkomst bespraken alle betrokkenen de uitdagingen en de vooruitgang. Ook ambities voor actuele richtlijnen, nieuwe werkmethodieken en innovatie kwamen aan bod.