Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN Zuid
Vrijdag 21 juni 2024
Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.
Vanaf het eerste moment in de zaal in de Bernarduskerk in Made (prachtig gerenoveerd tot sociaal cultureel centrum door Breda Bouw uit Teteringen) mocht niet op de stoel gezeten blijven worden. Aan de hand van stellingen nam een drietal organisatieadviseurs van bureau JANZ de groep mee langs vier tandwielen waar aan gedraaid kan worden om organisaties in beweging te houden. De groep laveerde door de ruimte van hoek A naar C en van B naar D. Een gezonde organisatie moet wel flexibel en in beweging zijn. De vier tandwielen zijn cultuur, structuur, strategie en leiderschap. De nadruk voor deze sessie lag op leiderschap gezien de (aankomende) of jonge talenten in de groep.
Denkhoeden van De Bono
Doordat de individuen zich telkens verplaatste kwam men ook telkens met andere jongeren in gesprek over het onderwerp. Het zorgde dus voor veel interactie en omdat er ook vijf nieuwkomers bij waren was dit meteen een leuke kennismaking. De twee uur durende sessie eindigde met het in groepen bespreken van een mogelijke oplossing voor vier door de groep zelf aangeleverde problemen in de huidige bedrijfsvoering, t.w.
- Personeel (werksfeer en aantrekken/behouden).
- Continuïteit; nieuwe opdrachten aantrekken.
- Rust en structuur creëren.
- Draagvlak creëren voor interne en externe ontwikkelingen.
Elke persoon in de groep nam de rol aan – of beter: zette de hoed op met één van de kleuren van de denkhoeden van De Bono. Het gevolg was een aardige discussie waarbij ieder met een bepaalde pet op en vanuit een bepaalde hoek een situatie bekijkt en beoordeeld. Janz had voor elke hoed een verwijzing naar bekende persoonlijkheden, zo werd Shakira genoemd, Rutte, Maarten van Rossum en anderen. Dit leverde leuke momenten op en zal mogelijk nog op de werkvloer bij ieders eigen teams terugkomen wanneer een situatie vanuit deze methode wordt besproken op het werk.
De presentatie van Janz met stellingen en uitleg over de denkhoeden vind je hier.
Lekker slaan op bavette
Vervolgens verplaatsten we ons naar Wagenberg voor een BBQ workshop. Een getalenteerde chefkok leerde ons de kneepjes van barbecueën. We maakten zelf in tweetallen voorgerechten, waarbij allerlei kruiden en ingrediënten zelf gekozen mochten worden en gemengd werden met het vlees. Zo maakten we kip/garnalenvlees op gemberstokjes en een bij de meesten zeer gevulde rollade van bavette. De bavette mopest eerst zoals schnitzel platgeslagen worden, waarvoor de aanwezige dames zich als eersten meldde. Om 20 uur mochten we aan het hoofdgerecht,dat al langer boven de bbq gerookt had en door de kok werd afgemaakt. Niet alleen vlees, maar ook groenten als bloemkool met spareribs kruiden en wortel ingesmeerd met harissa-saus kreeg de groep voorgeschoteld. Het weer zat mee en onder de tentdoeken genoot de groep buiten van het heerlijke eten en wat drankjes.
Wij hopen dat de nieuwkomers het een geslaagde middag en avond vonden en dat we hen volgende keer terug zien. JBN-leden van regio Zuid worden ook uitgenodigd voorafgaand aan de Regiodag op 4 september voor een speciale meet & greet met andere jongerengroepen in onze regio. De uitnodiging daarvoor kunnen zij binnenkort tegemoet zien.
Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?
Zin om er de volgende keer bij te zijn? Laat het weten via Petra Landmeter. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.
Gerelateerd nieuws
Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."
De transformatie van een bestaand gebouw vergt veel creativiteit en specialistische bouwkennis. Welke kennis precies weten ze bij de Bergh Bouwgroep in Bergen op Zoom.
Woensdag 11 december kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West voor de tweede keer in korte tijd bijeen. Omdat op 25 november geen tweederde van alle afdelingsleden (plus afgegeven volmachten) aanwezig was om te stemmen over het voornemen tot integratie, was een tweede bijeenkomst nodig. Tijdens deze bijeenkomst komen ook JINC en het afstudeeronderzoek naar ‘behoud jonge vakkrachten’ aan de orde.