Gemeente Breda en marktpartijen zoeken naar logistieke oplossingen
Dinsdag 14 mei 2024
De stad Breda staat voor een enorme woningbouwopgave. Het inwoneraantal zal tot 2040 bijna verdubbelen. Die enorme opgave is óók een grote logistieke opgave. Want hoe bouw je efficiënt, met zo min mogelijk verkeershinder en weinig emissies. De gemeente ging hierover graag in gesprek met marktpartijen.
Omgevingsmanager Angelique Damen van de gemeente Breda en Arjan Walinga van Bouwend Nederland heetten iedereen van harte welkom. Naast medewerkers van de gemeente waren er ongeveer vijftien bouw- en infrabedrijven, leveranciers en (bouw)transporteurs aanwezig om mee te denken over slimme logistieke oplossingen. Want hoe houd je de stad bereikbaar, leefbaar, schoon en veilig als er in de periode tot 2040 maar liefst 25.000 woningen plus infrastructuur worden gebouwd? Voor een antwoord op die vraag is samenwerking tussen gemeente, provincie en markt hard nodig.
Kansrijke verkenningen
Namens de gemeente vertelde afstudeerder Floris Kieviet over de omvang van deze logistieke uitdaging. Ook Ragnar Klabbers van SmartWayz kwam aan het woord. Zij onderzoeken, mede ondersteund door de provincie Noord-Brabant, hoe slimme technieken kunnen bijdragen aan een betere spreiding van logistieke bewegingen. Denk aan een bouwhub en het sturen op basis van data, zoals wachtrijbeheer. Bij TNO hebben ze meerdere oplossingen onderzocht, vertelt Siem van Merriënboer: een bouwhub dichtbij de rand van de stad, leveringen buiten spitstijden of over water en industrieel bouwen. Deze oplossingen vragen een inspanning van alle partijen in de keten. Duidelijk is wel dat je óók flink kosten bespaart als je de logistiek slim aanpakt.
Emissieloos bouwen en vervoeren
De wettelijke eisen ten aanzien van emissieloos bouwen zijn een extra uitdaging. Zo stellen bijna dertig gemeenten per 1 januari 2025 een zero-emissiezone in. Daarnaast hebben brancheorganisaties in de bouw, waterschappen, provincies, gemeenten en ministeries een routekaart opgesteld voor de overgang naar emissieloos materieel. Ondernemers die meer inzicht willen hebben in de emissies van hun bouwprojecten, kunnen hiervoor gebruikmaken van de bouwemissietool van TNO. Dit eenvoudige rekenmodel laat het potentiële effect van verschillende maatregelen zien, zoals industriële bouwmethoden voor woningbouw, logistieke maatregelen en de inzet van schonere en emissieloze voertuigen en bouwmachines.
Ideeën en wensen van ondernemers
De aanwezige ondernemers geven aan dat ze behoefte hebben aan een helder overzicht van alle projecten in Breda. Communicatie met de verschillende gemeentelijke afdelingen zou ook helpen. Daarop biedt de omgevingsmanager aan dat ondernemers mogen aansluiten bij het periodieke overleg van het omgevingsteam van de gemeente. Gemeente Amsterdam wordt genoemd, waar één regisseur telkens zorgt dat de juiste personen op het juiste moment aan tafel zitten om besluiten te nemen. Ook vervoer over water (in diezelfde gemeente) komt ter sprake. Er wordt opgemerkt dat de singels in Breda waarschijnlijk te ondiep zijn. Voor het terrein van ’t Zoet is dit in de toekomst mogelijk wel een optie. Voor vervoer naar en in het centrum wordt een bouwhub op het terrein van NAC geopperd.
We hebben elkaar hard nodig
De bijeenkomst wordt afgesloten met de afspraak om dit overleg in september een vervolg te geven. De gemeente zal intussen alle gebiedsontwikkelingen in kaart brengen met een tijdlijn van gewenste afstemmingsmomenten tussen markt en gemeente. De gemeente ziet het vooralsnog niet als haar rol om een logistieke regisseursrol te pakken. Daarvoor vertrouwt ze op de expertise van de markt. Wel zal de gemeente inwoners op diverse manieren voorbereiden op de voorziene groei van de stad. Want zoals eerder gezegd: alle betrokken partijen - opdrachtgevers, aannemers, onderaannemers, leveranciers, transporteurs en inwoners - hebben elkaar hard nodig om deze enorme bouwopgave efficiënt, schoon en veilig te realiseren.
Verder lezen en presentaties
Gerelateerd nieuws
Rijkswaterstaat en de Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) van Bouwend Nederland hebben in het project Grip op Asfalt praktijkonderzoek gedaan naar de grondstoffen en kwaliteit van bitumen. Het eindrapport laat zien dat bitumen vaak sporen van vreemde elementen bevat en dat dit invloed heeft op de prestaties van bitumen in asfalt.
De transformatie van een bestaand gebouw vergt veel creativiteit en specialistische bouwkennis. Welke kennis precies weten ze bij de Bergh Bouwgroep in Bergen op Zoom.
Woensdag 11 december kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West voor de tweede keer in korte tijd bijeen. Omdat op 25 november geen tweederde van alle afdelingsleden (plus afgegeven volmachten) aanwezig was om te stemmen over het voornemen tot integratie, was een tweede bijeenkomst nodig. Tijdens deze bijeenkomst komen ook JINC en het afstudeeronderzoek naar ‘behoud jonge vakkrachten’ aan de orde.