'Daar waar het mbo ophoudt, gaan wij verder'
Zondag 13 april 2025
Met steeds meer wereldtalen op de bouwplaats, maakt Van de Kreeke Wegenbouw uit Nuth op het gebied van diversiteit en inclusie een bijzonder verschil met een heel persoonlijk project. De kennis van de Nederlandse taal bij een Soedanese collega bleek onvoldoende om gediplomeerd vakman GWW te worden. De oplossing? Privélessen Nederlands. "Daar waar het mbo ophoudt, gaan wij verder."
Iris Krabbendam, leercoach bij Van de Kreeke (red. op het moment van schrijven van dit artikel), vertelt dat ze bij Van de Kreeke er tegenaan liepen dat er binnen het reguliere mbo-onderwijs geen mogelijkheid was voor hun collega uit Soedan om gediplomeerd vakman GWW te worden. "Ondanks dat het voor ons niet nodig is, wil hij toch graag een diploma halen. Wij leiden hem intern op als vakman en leren hem de kneepjes van het vak." Hoewel de taalschool op het mbo lessen aanbiedt tijdens werktijd bleek dit, door de hoge verletkosten, niet haalbaar. "Hij krijgt privélessen Nederlands om hem klaar te stomen voor de niveau 2-opleiding. Bij aanvang van de opleiding heeft hij een grotere kans van slagen."
Investering in een collega
Met een krappe arbeidsmarkt is het voor bouw- en infrabedrijven belangrijk om kansen te pakken om personeel aan te trekken en te behouden. Van de Kreeke laat hiermee zien dat het bedrijf verder kijkt dan enerzijds de mogelijkheden van het reguliere (taal)onderwijs, maar anderzijds de beperkingen ervan. "Het onderwijs is niet altijd gericht op onze multiculturele samenleving. Vooral voor de medewerkers die op latere leeftijd naar Nederland komen en vanwege een gezin en andere financiële verplichtingen niet fulltime naar school kunnen. In deze groep zitten veel (aankomende) vaklieden die belangrijk zijn voor onze branche."
Een initiatief dat verbindt en inspireert
Deze persoonlijke lessen zijn niet zomaar 'extra lessen Nederlands'. "Het is voor ons een investering die wij doen in onze collega, zodat hij zich kan ontwikkelen en volwaardig kan meedoen in de samenleving en op het werk," zegt Krabbendam.
De lessen zijn allemaal digitaal. De docent zit recht tegenover de medewerker. "Hierdoor is er meer contact met de medewerker omdat de docent hem steeds aankijkt."
Mooi voorbeeld van diversiteit en inclusie
De taallessen Nederlands zijn voor Van de Kreeke een pilot, maar wel met de intentie om de pilot door te zetten binnen de andere dertien bedrijven in de bedrijvengroep. "Wij zijn veelzijdig in de bouw. Dat maakt dat onze collega's ook veelzijdig zijn en we merken dat de diversiteit van collega's groeit." Krabbendam vindt dan ook dat hun initiatief door andere bouw- en infrabedrijven kan worden toegepast. "Het inhuren van een docent Nederlands is een kleine stap, maar betekent voor een collega ontzettend veel. Daar waar het reguliere onderwijs ophoudt, bouwen wij verder!"
Gerelateerd nieuws
Op 7 maart vond niet alleen de Bouwvrouwendag in regio Noord plaats. Met alle respect! Een veilig en prettig leerklimaat was de andere bijeenkomst waar sociale veiligheid op de werkplaats de hoofdmoot vormde. “Tijdens je stage moet je gewoon jezelf kunnen zijn zonder je te veel te hoeven aanpassen.”
Net als in de andere regio’s van onze vereniging stond regio Randstad Noord dit jaar stil bij Internationale Vrouwendag middels een Bouwvrouwen event. Op 7 maart werd een groep van maar liefst 95 vrouwen met een speciaal programma in het zonnetje gezet. Een terugblik op een enerverende dag in Wormer.
Zaterdag 8 maart 2025 is het Internationale vrouwendag. Aanleiding voor ons om alweer voor de vijfde keer alle bouwvrouwen van Nederland in het zonnetje te zetten. Met de minicampagne #bouwvrouwen, een inhaker op Internationale Vrouwendag die week, laten we in aanloop naar en in de week rondom deze dag vrouwelijke rolmodellen zien als inspiratie voor toekomstige werknemers (en hun beïnvloeders) én geven we het imago van de bouw en infra een boost onder vrouwelijk Nederland. De campagne is ontwikkeld vanuit trots voor de sector en om vrouwen te inspireren om ook in de bouw en infra te komen werken. De bouwsector heeft namelijk constant en in grote mate behoefte aan personeel.