1. Home
  2. Nieuws
  3. Complex project in centrum breda derde bouwplaatsbezoek van de afdeling

Complex project in centrum Breda, derde bouwplaatsbezoek van de afdeling

Donderdag 19 september 2024

De bouwplaatsbezoeken van Afdeling Brabant Mid-West deze zomer waren weer alle drie succesvol en goed bezocht. Het blijkt leuk om in de keuken van collega’s te kijken en gezellig bij te kletsen na een rondleiding over het werk.

Woensdag 11 september vond het derde bouwplaatsbezoek plaats. POSTBreda, het unieke project in opdracht van Maas-Jacobs Vastgoed en SDK Vastgoed. De realisatie van dit complexe project wordt uitgevoerd door Aannemersbedrijf Van Agtmaal Oudenbosch en Van de Ven Tilburg (beide VolkerWessels ondernemingen, evenals SDK Vastgoed)  De werkzaamheden van beide bedrijven lopen geheel verdeeld door elkaar heen, er zitten dagelijks 1 projectleider, 5 uitvoerders en 5 werkvoorbereiders op de locatie, waar zo’n 100 man bouwpersoneel per dag aan het werk is.

Complexe bouw en voormalige atoomkelder

Na een welkom door afdelingsvoorzitter Stijn van der Weegen en Van Agtmaal-directeur Ronald de Bruin verzorgden Sooi Laurijsen en Robbert Martens in de parkeerkelder van het gebouw een korte videopresentatie, waarbij zij duidelijk schetsten hoe uniek en complex dit werk is. Zowel in de voorbereiding als in de uitvoering. Zo hebben het transformatiedeel en de nieuwbouw gedeelte verschillende verdiepingshoogtes en aansluitingen, is de bouwplaats in hartje centrum beperkt en was het de wens om de atoomkelder te behouden. Jazeker, in het voormalig pand van KPN is een atoomkelder aanwezig. Deze atoomkelder dient als fundering voor de nieuwbouw (het gebouw was op staal gefundeerd en niet op palen). Al voorafgaand aan de sloop moesten er maatregelen worden genomen om het opdrijven te voorkomen en de draagkracht van de bovenbouw te spreiden. Hiervoor zijn onder andere extra wanden geplaatst en daarnaast een dikke betonvloer gestort en is de kelder tijdens de sloop balast met water.  Verder zorgt de aanleverroute en omwonenden en winkeleigenaren in de stad ervoor dat er veel, duidelijk en tijdig gecommuniceerd moet worden, zowel tijdens de omvangrijke sloop als tijdens de opbouwwerkzaamheden. De binnenplaats (toekomstige binnentuin is op dit moment vrijwel de enige opslagplek, dus alles wordt zoveel mogelijk just-in-time geleverd). Naast de binnentuin wordt er ook voor veel groen gezorgd middels gevelbegroeiing.

Er wordt vanuit de begane grond (parkeerkelder) middels palen en prefab kolommen een binnentuin op de 1e verdieping gecreëerd. In het werk zijn dragende betonwanden gestort en de kunststof kozijnen zijn al in de fabriek voorzien van glas, zodat alles tijdig wind- en waterdicht is. De kozijnen en het glas zijn alleen aan de buitenzijde meegenomen omdat de kozijnen achter het metselwerk komen, de kozijnen aan de binnen gevels worden achteraf geplaatst. Het project verspringt van zes tot tienverdiepingen hoog en per 2 weken komt er op dit moment een verdiepingsvloer bij. In het transformatiedeel wordt veel maatwerk toegepast. Zo blijven de betonplafonds (welke destijds zijn gestort middels een houten bekisting) in de woningen grotendeels in het zicht, wat zorgt voor een unieke uitstraling. Hieronder worden installaties in het zicht voorzien. Bij enkele andere appartemeten blijkt dit niet mogelijk als gevolg van de feitelijke bouwkundige situatie of bouwbesluit technische of door woningborg gestelde eisen , en wordt er een verlaagd plafond voorzien Betonnen spanten en dak blijven behouden maar zijn niet zichtbaar, deze verdwijnen achter voorzet wanden of metal stud plafonds.

Het metselwerk in de gevel van dat deel is onlangs gereinigd en zorgt voor behoud en herkenbaarheid van het voormalig KPN-gebouw. Verwachting is dat met kerst dit jaar het hoogste punt gevierd wordt en dat het project in het derde kwartaal van volgend jaar kan worden opgeleverd.

POSTBreda, Fifth en de Generaal

Het project is in eerste instantie als POSTBreda in de markt gezet, maar nu bekend onder drie ‘labels’: overall als het project POSTBreda, Fifth voor de nieuwbouw en de Generaal voor het transformatiedeel. Dit onderscheid is gemaakt omdat de producten beter te onderscheiden.  Het project bestaat uit 129 appartementen, waarvan 51 appartementen door woningcorporatie WonenBreburg worden afgenomen. Daarnaast worden er op de begane grond vier commerciële ruimtes voorzien, een grote gemeenschappelijke fietsenstalling en de stallingsgarage voor de auto’s.

Mooi om meer over dit markante gebouw en de uitdagingen voor de ontwikkelaar en bouwer te horen. We sloten af met een drankje en hapje in de parkeerkelder. Het bestuur van Afdeling Brabant Mid-West dankt de medewerkers van Van Agtmaal, Van de Ven, Maas-Jacobs en SDK Vastgoed voor de rondleiding en toelichting.

Bouwplaatsbezoeken zomer 2025

Volgend jaar rond de zomer zullen we weer op drie plaatsen in de afdeling bouwplaatsbezoeken organiseren. Heb jij tegen die tijd een project dat je leuk vindt om aan collega’s te laten zien, neem dan contact op met verenigingsmanager Petra Landmeter.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 26 september 2024
Eén of meerdere hubs in Breda. Kunnen we dat organiseren?

Op 23 september vond er een vervolgbijeenkomst Bouwlogistiek Breda plaats, met dit maal een projectbezoek om meteen maar de uitdagingen die werken in de binnenstad met zich meebrengen, van dichtbij te zien.

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Dinsdag 18 juni 2024
Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.