Bouwcafé Afdeling Limburg: 'Transformatie van historisch naar modern'
Vrijdag 15 november 2024
Dat historie en nostalgie hand in hand kan gaan met toekomstbestendig bouwen bewijst het nieuwe hoofdkantoor van DSM Firmenich in hartje Maastricht. Dit eerste 'Paris-Proof' Rijksmonument van Nederland voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid en welzijn. Een prestigieus project dat vele complexe uitdagingen kende maar binnen het zeer ambitieuze tijdsbestek en volledig volgens plan is opgeleverd. Reden om hier het laatste bouwcafé van 2024 voor de leden van afdeling Limburg te organiseren.
Bouwen op een postzegel
Tendermanager Alexander Bastings & projectleider Henk Janssen van aannemer BAM en Jaco Meuwissen van ontwikkelaar 3W gaven inzicht in trends en innovaties op het gebied van duurzaam bouwen en binnenstedelijke ontwikkeling en deelden de uitdagingen en successen van dit baanbrekende project. Zo werd de parkeerbak van de voormalige bioscoop gehandhaafd en volledig elektrificeert waarbij gewicht de grootste uitdaging bleek.
De ligging in de bruisende en sfeervolle voorstad van Maastricht was doorslaggevend voor de locatiekeuze maar vereiste ook strakke logistieke planning en een communicatieplan richting de omgeving.
Breeam en Well
Dit indrukwekkende project combineert niet alleen historische elementen met moderne nieuwbouw, maar voldoet eveneens aan de hoogste duurzaamheidsnormen zoals BREEAM en WELL. Tijdens een unieke rondleiding door het nieuwe hoofdkantoor werd zichtbaar hoe duurzaam en circulair bouwen heeft geresulteerd in een voor medewerkers aangenaam en gezond werkklimaat. Een volledig gecontroleerde omgeving vertaalt naar goede luchtkwaliteit, veel groen, licht, gezonde voeding en een ‘verstopte’ lift om beweging te stimuleren.
Ledenvergadering
Na een korte avondwandeling naar een nabijgelegen restaurant, vond de ledenvergadering plaats. Het activiteitenplan en de begroting voor 2025 werden gepresenteerd en vastgesteld en de nieuwe bestuursleden Tom van der Ouderaa en Thijs Geenen officieel benoemd. Daarna werd nog even de tijd genomen voor een mentimeter die ons waardevolle inzichten opleverde. Met een heerlijk buffet als afsluiter was de avond compleet en blikken wij tevreden terug.
Gerelateerd nieuws
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?
Op donderdag 27 maart was Theaterhotel De Oranjerie in Roermond het decor voor het Infraoverleg dat vier keer per jaar in Limburg wordt georganiseerd. Onder de 30 aanwezigen bevonden zich niet alleen teamleiders van de zeven grootste gemeenten in Limburg. Ook Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, inkopers en enkele infraleden (die overheden tot hun opdrachtgever mogen rekenen) waren op de uitnodiging ingegaan.
Op donderdag 13 maart vond de tweede editie van de Bouwvrouwendag plaats in Limburg, een evenement speciaal georganiseerd voor de dames werkzaam in de Limburgse bouw en infra. Deze inspirerende ochtend, gehouden op het historische Kasteel Aldenghoor in Haelen, bracht vrouwen uit de bouwsector samen om kennis op te doen en ervaringen te delen.