Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

Donderdag 6 juni 2024

De contactgroep VGM KAM Regio Randstad Noord beleefde dinsdag 4 juni een leerzame bijeenkomst bij Van der Valk Oostzaan. Indringende verhalen van medeleden en een informatieve en interactieve sessie van veiligheidsexpert Annemarie Timmermans leverden een waardevolle middag op.

Een prima opkomst, een gemotiveerde groep en boeiende inhoud waren 4 juni de voornaamste ingrediënten voor een geslaagde bijeenkomst van de contactgroep VGM KAM. Zoals gebruikelijk startte de sessie met een overzicht van actualiteiten vanuit de ledengroep Veiligheid. Daarna volgde een presentatie vanuit de contactgroep VGM KAM zelf over een ervaring uit de praktijk. Ditmaal werd dat gedaan door twee leden die samenwerkten op één project. Ze vertelden over een akelig ongeval dat op de bouwplaats is gebeurd, en over de impact en de nasleep ervan. Het was heel leerzaam voor de medeleden om te horen over het onderzoek naar hoe dingen zo fout hebben kunnen gaan, vooral ook omdat het met een werkmethodiek gebeurde die ook op andere bouwplaatsen wordt toegepast. Er was veel waardering voor de collega’s die hun ervaringen zo open deelden en hun insteek om de sector veiliger te maken en te behoeden voor nog zo’n ongeluk.

Bouwen aan vertrouwen

Na het indringende eerste deel verzorgde veiligheidsprofessional Annemarie Timmermans een presentatie over verbindend adviseren. Ook dit was een onderwerp waar de contactgroep veel aan had. Nogal wat veiligheidsfunctionarissen lopen namelijk tegen weerstand aan wanneer ze veiligheidsmaatregelen willen invoeren in hun bedrijf. Medewerkers zien immers lang niet altijd het belang van de maatregelen in en ervaren ze niet zelden als lastig gedoe. Daarom, zo legde Timmermans uit, is het belangrijk om eerst te bouwen aan onderling vertrouwen in plaats van meteen met oplossingen voor een probleem te komen.

Interactieve insteek

Heel fijn aan de presentatie was dat het niet alleen maar om zenden en luisteren draaide, maar dat er ook veel ruimte voor interactie was. De deelnemers moesten regelmatig in tweetallen aan de slag met bepaalde vragen. Zo konden ze ervaringen uitwisselen over hun drijfveren, hun ervaringen met weerstand en hun aanpak. Tips waren er ook; ‘pick your battles’ gaf Timmermans de veiligheidsfunctionarissen onder meer mee. Als je merkt dat de collega’s nog niet toe zijn aan een bepaalde verandering, probeer die dan niet koste wat kost toch door te voeren. Dat is zonde van de tijd en de kans is groot dat de weerstand alleen maar toeneemt. Begin liever met zogeheten laaghangend fruit. Gedragsverandering kost namelijk tijd, dus wil je iets voor elkaar krijgen, dan moet je vooral niet te snel willen gaan. De groep was blij met de praktische tips en vond de interactieve aanpak een leuke insteek.

Wil je graag deelnemen aan de Contactgroep VGM KAM van Regio Randstad Noord en er volgende keer graag bij zijn? Stuur dan een mail naar Lenneke Neef van Bouwend Nederland (l.neef@bouwendnederland.nl).

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 27 juni 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veilig werken

Hoe maken we de bouw veiliger? Welke kansen en uitdagingen liggen er om ketensamenwerking te versterken? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Geert van der Linde, HSE-directeur bij Ballast Nedam, antwoord op deze vragen.

Woensdag 26 juni 2024
Eigenaarschap bij arbeidsongevallen

Anderhalf jaar geleden introduceerde de Nederlandse Arbeidsinspectie een nieuwe ongevalsonderzoekmethode. Werkgevers krijgen de mogelijkheid zelf onderzoek te doen naar arbeidsongevallen, inclusief het opstellen van een verbeterplan om de veiligheid in het bedrijf te verbeteren. Deze aanpak blijkt inmiddels zeer effectief. Rob Paumen, hoofd Arbeidsomstandigheden, en projectmanager Roy Huys van de Nederlandse Arbeidsinspectie delen hun inzichten.

Dinsdag 18 juni 2024
Nodig: een omslag in denken en doen, en vers bloed

Afdeling Amsterdam sloeg donderdag 13 juni twee vliegen in één klap. De jaarvergadering op het Muzenplein werd gecombineerd met een interessante informatieve middag over emissieloos bouwen en vervoeren.