1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe mbo opleiding grond weg en waterbouw start in amsterdam

Nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in Amsterdam

Donderdag 14 november 2024

“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”

De lijst betrokken partijen bestaat naast het ROC ook uit een andere organisatie die zich bezighoudt met praktijkgerichte opleidingen in de infrasector in Noord-Holland, namelijk het Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Grond-, Weg- en Waterbouwregio (SPG Noord-Holland). “Amsterdam heeft enorm veel werk in de infrasector, maar we zien dat zowel de bedrijven, als de mensen die dat werk uitvoeren van buiten de stad komen. Dat is een gemiste kans, want ook in Amsterdam zijn er veel mensen die openstaan voor een baan in deze sector met uiterst interessante uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatadaptatie of de grote onderhoudsopgave. Het is dan ook extra spijtig dat er geen MBO infraopleiding was in de stad. Daar wilden we wat aan doen”, vertelt Peter Bakker, directeur van het SPG.

De onderwijsinstellingen SPG en ROC gingen met elkaar om de tafel om te kijken naar de mogelijkheden om een opleiding te ontwikkelen. Daar werd al snel de gemeente bij betrokken, die meteen het belang inzag voor een leertraject voor Grond-, Weg- en Waterbouwers (GWW) in Amsterdam. Ook het bedrijfsleven sloot aan om de juiste input te leveren voor de opleiding. “Wij weten vanuit de praktijk wat deze vakmensen moeten kunnen, met welke machines en gereedschappen ze werken en wat het profiel moet zijn van een GWW-er”, aldus Frenk Clemens, naast bestuurslid bij het SPG en Bouwend Nederland, ook directeur van de Bussola Groep uit Zwanenburg, met daaronder de bedrijven Sturm, Markus, DeJongCeba en Klein Wieringen. “Door de publieke en private informatie samen te voegen, kom je tot een gedegen opleiding.”

Opleidingstraject


De nieuwe MBO-opleiding, die in januari 2025 start, kan op niveau 1 tot en met 4 gevolgd worden. De lengte van de opleiding is afhankelijk van het niveau waarop de student instroomt en het tempo waarop hij studeert. “Het gaat om een Beroeps Begeleidende Leerweg, waarbij je vier dagen in de week werkt en één dag naar school gaat. Studenten worden wel voor vijf dagen betaald”, vertelt Peter Bakker van het SPG. “De opleiding is afgestemd op het individu, dus de student bepaalt zelf hoe snel hij  studeert. Wij werken als SPG samen met ongeveer vijftig infrabedrijven in de regio. Deze bedrijven hebben werknemers die een leermeestertraining hebben gevolgd en de studenten begeleiden tijdens hun werkzaamheden.” De theorielessen vinden plaats op de bouwacademie in Diemen of op de Tempelhofstraat nabij station Amsterdam Sloterdijk. Voor de praktijklessen is een mooie locatie gevonden in het centrum van Amsterdam. “Op het defensieterrein op de Kattenburgergracht hebben we een buitenlocatie waar grondwerk gedaan kan worden”, vertelt Ivo Van Oosterhout van het ROC. “Daar komen veel mensen langs en het is goed in het zicht, waardoor we ook kunnen tonen wat we doen.” Ook is er hier een mogelijkheid om theorielessen te geven.
  


Bekendmaking


De komende weken wordt de start van deze nieuwe opleiding breed bekendgemaakt. “Dat doen we onder andere samen met de Stichting Infra Bindt”, weet Peter Bakker. “Deze stichting brengt onderwijs, bedrijfsleven en overheid bij elkaar om de infrasector en de infraopleidingen meer voor het voetlicht te brengen. Door gastlessen en workshops te geven aan het voortgezet onderwijs, door deel te nemen aan Promotie Events Techniek voor het basisonderwijs en presentaties te geven op Banenmarkten of Open Dagen, proberen  we  interesse te wekken  voor ons mooie vak.” Alle bij Infra Bindt aangesloten organisaties  doen een duit in het zakje om mensen te interesseren voor de opleiding. “We wijzen jongeren die bij ons willen werken op de opleidingsmogelijkheden en sturen regelmatig mensen door naar het SPG en het ROC. Daar ligt onze verantwoordelijkheid om meer goede vakmensen te krijgen voor onze sector”, aldus Frenk Clemens. Het is dus nog even afwachten hoe groot de groep zal zijn die in januari in Amsterdam begint aan een mooie eerste stap in hun carrière in de infra-sector. Het staat in ieder geval als een paal boven water dat deze stap kan leiden tot een prachtige loopbaan in de infra!

Voor meer informatie neem contact op met Vivianne Hahn, adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt, Bouwend Nederland

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 6 december 2024
Infraplatform RRN ingewijd in duurzame modulaire onderstations

Donderdag 28 november was Infraplatform RRN te gast bij een bijzonder project van medelid K_Dekker bouw & infra . Het bedrijf uit Warmenhuizen werkt in Beverwijk aan een modulair onderstation voor ProRail.

Maandag 2 december 2024
Contactgroep VGM KAM leert erg veel van elkaar

De laatste bijeenkomst van 2024 van de contactgroep VGM KAM was weer een heel leerzame. Naast de informatieve presentatie door Volandis over de Schadelijke Stoffen Assistent was er donderdag 28 november ook veel leerzame input vanuit de leden zelf.

Donderdag 28 november 2024
Inspiratiebijeenkomst HBO Bouwkunde Amsterdam

Bent u een bouwbedrijf dat mbo-4 Bouwkunde afgestudeerden of werkenden in de bouw wil ondersteunen bij het behalen van hun hbo-diploma? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst op woensdag 11 december. Ontdek hoe medewerkers werk en leren kunnen combineren en krijg een voorproefje van onze 2 jarige HBO opleiding Bouwkunde.