Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Hart gevolgd van vwo 4 naar bbl opleiding in de bouw

Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Dinsdag 23 juli 2024

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Hij komt uit een echte onderwijzersfamilie. Vader, moeder, opa, oma, tante werken of werkten allemaal in het onderwijs. Best bijzonder dus dat Jerom Verstraaten in juni zijn mbo-opleiding allround timmerman niveau 3 heeft afgerond. Zeker als je nagaat dat hij vier jaar daarvoor nog vwo deed en niet bepaald onverdienstelijk ook. "Ik kan goed en snel leren, maar de hele tijd in de schoolbanken zitten, daar ben ik niet zo goed in. Ik wilde met mijn handen werken, de bouw in." De passie voor die onverwachte richting ontstond toen timmerman Tom Tex allerlei kleinere en grotere klussen bij de familie Verstraaten deed. Jerom vond dat mooi werk en naarmate de klussen groter werden, groeide zijn interesse. "Ik wilde weten wat hij precies deed en waarom. Op een gegeven moment dacht ik, hier moet ik iets mee." Dat was op zijn 15e, hij zat toen in de 3e van het vwo.

Veel overtuigingskracht

Aanvankelijk vonden zijn ouders het geen goed idee om met school te stoppen en in de bouw aan de slag te gaan. "Ze hadden liever dat ik het vwo zou afmaken, maar dat leek me zonde van de tijd. Ik wist dat ik daarna toch de bouw in zou gaan." Ook school stond niet te springen en zelfs zijn vrienden keken er raar van op. "Toen zij begrepen dat ik dit écht wilde, zeiden ze: 'Dan moet je het gewoon doen'." Uiteindelijk gingen zijn ouders overstag en school ook. Voorwaarde was wel dat hij niet zomaar zou gaan werken, maar een goede bouwopleiding zou gaan volgen. Dat werd de opleiding allround timmerman niveau 3 van het ROC Horizon College. Omdat hij inmiddels was overgegaan van vwo 3 naar vwo 4, kon hij met een zogeheten doorstroombewijs aan die mbo-opleiding beginnen.

Leren en werken

Jerom koos voor het BBL-traject: één dag per week naar school voor theorie en praktijklessen en vier dagen per week werken bij een leerbedrijf. Niet elke dag in de schoolbanken zitten dus, maar wel elke vrijdag de oversteek maken vanaf Texel. Hij woont immers op het waddeneiland terwijl het ROC Horizon College op het vasteland zit, in Heerhugowaard. Voor dat BBL-traject werkt de school samen met ESPEQ, dat in hetzelfde pand zit. "Horizon levert het theoretische lesmateriaal, maar je krijgt de lessen bij ESPEQ", legt hij uit. "In hun werkplaats doe je dan in de praktijk wat je in theorieles hebt geleerd."

Goed geregeld

Bij ESPEQ volgde hij eerst een voorschakeltraject. "Dan kijken ze of het nodig is om eerst een tijdje in de werkplaats van ESPEQ aan je basisvaardigheden te werken of dat je al bij een leerbedrijf aan de slag kan." Heb je bij dat voorschakeltraject nog geen leerbedrijf, dan kan ESPEQ helpen er eentje te vinden. Die hulp had Jerom niet nodig, via een kennis van zijn moeder was hij in contact gekomen met bouwbedrijf Van Heerwaarden. Daar wilden ze hem graag als leerling hebben. Hij kon er zelfs al meelopen vóór hij aan zijn nieuwe opleiding begon. "Toen ik nog in vwo 4 zat, kon ik met school regelen dat ik alleen de vakken hoefde te volgen die ik ook nodig zou hebben voor de mbo. Voor de rest kreeg ik vrijstelling en die tijd heb ik gebruikt om bij van Heerwaarden alvast de basisvaardigheden te leren." Dat was mooi, want al na twee weken voorschakelen mocht hij écht aan het werk bij het leerbedrijf.

Leerzame projecten

Natuurlijk was het een prachtig verhaal geweest als hij bij Tom Tex in de leer had kunnen gaan, dat was immers zijn grote voorbeeld. Helaas heeft die zijn bedrijf moeten staken vanwege ziekte. Jerom vindt dat erg, maar hij heeft wel het idee dat hij bij Van Heerwaarden met zijn neus in de boter is gevallen. "Het is een topbedrijf om dit vak bij te leren!" In het begin waren het vooral wat kleinere klussen zoals het plaatsten van een aanbouw of de renovatie van een gevelkozijn. Nu zit hij met zijn leermeester al een tijd in de restauratie en renovatie. Zo hebben ze gewerkt aan Huize Brakestein. Het Rijksmonument uit de VOC-tijd moest van de fundering tot aan de nok worden opgeknapt en in de originele staat teruggebracht. "Dat was halverwege mijn opleiding en daar heb ik enorm van geprofiteerd. Je komt veel oude ambachtelijk handwerk tegen en dat moet je ook zelf gaan toepassen. Je hebt voor dat werk echt inzicht nodig. Van veel dingen waren namelijk geen tekeningen, die moesten we letterlijk kopiëren of zelf bedenken hoe je het gaat maken. Het is echt heel leuk en leerzaam geweest."

Megasysteem

Vooral voor hoe zijn leermeester Jeffrey de Smidt hem heeft begeleid, heeft Jerom erg veel waardering. "Jeffrey is echt een heel fijne leermeester. Hij steunde me en gaf me de tijd om alles te leren. Als ik iets niet wist, zei hij: 'Vogel het eerst zelf maar uit'. Hij vond het belangrijk dat ik er zelf op kwam, ook als het daardoor wat langer duurde." Over het systeem met leermeesters is hij sowieso erg enthousiast. “Dat je als leerling persoonlijk begeleid wordt door iemand die zo veel kan, dat is toch mega? Daarom vind ik het ook zo erg om te zien dat mensen vooroordelen hebben over de bouw en je zo afraden om er te gaan werken. Veel van mijn collega's komen van basiskader of mavo. Ze zijn misschien niet zo sterk met de boeken, maar als ik kijk wat ze kunnen, dat is écht bijzonder. Had ik het voor het zeggen dan zouden timmermannen echt wel meer verdienen dan ze nu doen."

Volgende opleiding

Een kleine vier jaar werkt Jerom nu in de bouw. Eind mei had hij zijn laatste examendag van de opleiding voor allround timmerman niveau 3. Hij hoorde meteen dat hij was geslaagd, maar hij realiseert zich dat hij er nog niet is. "Om een echt vakbekwame timmerman te worden, moet ik nog wel wat jaren meedraaien. Mijn werkgever en mijn leermeester zeggen dat de meesten zich na een jaar of vijf na de opleiding wel aardig kunnen redden." Zo lang wil hij in ieder geval bij Van Heerwaarden blijven werken. Met zijn werkgever heeft hij ook al wat plannen gemaakt voor die periode. "Hij wil me verder opleiden en we gaan samen zoeken naar een volgende opleiding. Ik heb wel passie gekregen voor het monumentale werk dus we gaan kijken of daar iets in te vinden is. Misschien een monument en erfgoed-opleiding. Dat gaat ook veel over de regels, dus dan komt het mooi uit dat ik geen moeite met leren heb. Er komt ook veel ambacht bij kijken dus dat is een mooie combinatie." Duidelijk is dat Jerom heel blij is met de koerswijziging waar hij vier jaar geleden voor koos. "Ik heb laatst nog de mentor van middelbare school gesproken. Hij was echt blij verrast dat het zo goed ging en dat ik nu écht op mijn plek zit."

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Woensdag 10 juli 2024
Samen sterk voor aanpak krapte in de infra

We hebben als infrasector een grote uitdaging. Ons werk is voorwaardelijk voor de vele maatschappelijke uitdagingen waar we als land voor staan. Tegelijkertijd zijn er te weinig mensen om dat werk uit te voeren. De verwachting is dat die krapte tot minimaal 2040 mede door vergrijzing en ontgroening verder toeneemt. Het is tijd voor extra actie. De komende jaren maken we ons, samen met onze leden en relevante stakeholders, sterk voor een aanvullend pakket aan maatregelen om de krapte verder aan te pakken.  

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.