Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren
Maandag 22 juli 2024
De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.
"Door leerlingen en docenten de kans te bieden met verschillende technieken en materialen te experimenteren, stimuleren we dat meer jongeren kiezen voor een toekomst in de techniek", zegt Pascal Arts, bestuurslid van de stichting TechnoDiscovery. "We halen kinderen naar ons centrum op de Kenniscampus van het Technova College in Ede. Hier gaan ze met de hulp van techniekcoaches aan de slag met moderne technieken binnen projecten en missies die dicht bij hun belevingswereld staan. Het is mooi om te zien hoe sommige leerlingen echt opbloeien als ze bij ons in de praktijk bezig zijn."
Mooie dingen creëren
TechnoDiscovery is een samenwerking van het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid. Arts: "De bouw- en infrasector omarmde dit initiatief al in een vroeg stadium. Het scheelt dat wij binnen Bouwend Nederland goed georganiseerd zijn. We werken bijvoorbeeld nauw samen met leden van de afdeling Veenendaal. Het is mooi dat bouwers van nature zeer gedreven over hun vak zijn. We willen graag mooie dingen creëren met behulp van techniek. Dat enthousiasme zie ik ook terug in dit initiatief."
Zelf ervaren
Naast het reguliere programma organiseren de afdelingen Zuid-West Veluwe en Veenendaal samen met Knooppunt Techniek elk jaar een Bouwinspiratiedag voor kinderen. TechnoDiscovery is een van de partijen die hierbij actief aanwezig is. Deze dag is voorafgaand aan de Dag van de Bouw. "Dit jaar is de tiende keer dat we leerlingen uitnodigen voor een bezoek aan een minibouwplaats. Hier ervaren ze zelf hoe het er op de bouw aan toe gaat. Dit jaar ontvangen we weer zo'n 600 basisschoolleerlingen. Het is mooi dat dit idee met de Onderwijsdag van de Bouw op veel meer plaatsen in Nederland navolging krijgt."
Nieuwe docenten
Hoewel jongeren inspireren een belangrijk doel is, biedt TechnoDiscovery ook docenten de gereedschappen om techniek in de klas op een interessante manier een plek te geven. "We ondersteunen scholen bij het opzetten van onderwijsprogramma's voor techniek. Hierbij kijken we ook naar de nieuwe generatie docenten. We werken bijvoorbeeld samen met de Pabo in Ede om meer techniek in de opleiding van docenten mee te nemen."
Positieve reacties
TechnoDiscovery is volgens Arts continu op zoek naar nieuwe manieren om techniek nog dichter bij jongeren te brengen. "Daarom zoeken we docenten bewust op. In onze 'Halen en brengen'-sessies delen ze hun ervaringen met TechnoDiscovery. In het algemeen krijgen we vooral positieve reacties. Tegelijkertijd levert feedback weer nieuwe inzichten om ons aanbod verder te verbeteren en dus nog meer jonge mensen enthousiast te maken voor techniek en technisch werk."
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
In de eerste week van december kwamen 70 personen in het Provinciehuis Noord-Holland bijeen om deel uit te maken van de Marktdag Samen Slimmer Renoveren en Vervangen (SSRV). Het was de eerste editie in zijn soort. Insteek: de groeiende opgave voor het onderhoud, de renovatie én vervanging van alle bruggen en viaducten in Noord-Holland.