1. Home
  2. Nieuws
  3. Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

Maandag 22 juli 2024

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

"Door leerlingen en docenten de kans te bieden met verschillende technieken en materialen te experimenteren, stimuleren we dat meer jongeren kiezen voor een toekomst in de techniek", zegt Pascal Arts, bestuurslid van de stichting TechnoDiscovery. "We halen kinderen naar ons centrum op de Kenniscampus van het Technova College in Ede. Hier gaan ze met de hulp van techniekcoaches aan de slag met moderne technieken binnen projecten en missies die dicht bij hun belevingswereld staan. Het is mooi om te zien hoe sommige leerlingen echt opbloeien als ze bij ons in de praktijk bezig zijn."

Mooie dingen creëren

TechnoDiscovery is een samenwerking van het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid. Arts: "De bouw- en infrasector omarmde dit initiatief al in een vroeg stadium. Het scheelt dat wij binnen Bouwend Nederland goed georganiseerd zijn. We werken bijvoorbeeld nauw samen met leden van de afdeling Veenendaal. Het is mooi dat bouwers van nature zeer gedreven over hun vak zijn. We willen graag mooie dingen creëren met behulp van techniek. Dat enthousiasme zie ik ook terug in dit initiatief."

Zelf ervaren

Naast het reguliere programma organiseren de afdelingen Zuid-West Veluwe en Veenendaal samen met Knooppunt Techniek elk jaar een Bouwinspiratiedag voor kinderen. TechnoDiscovery is een van de partijen die hierbij actief aanwezig is. Deze dag is voorafgaand aan de Dag van de Bouw. "Dit jaar is de tiende keer dat we leerlingen uitnodigen voor een bezoek aan een minibouwplaats. Hier ervaren ze zelf hoe het er op de bouw aan toe gaat. Dit jaar ontvangen we weer zo'n 600 basisschoolleerlingen. Het is mooi dat dit idee met de Onderwijsdag van de Bouw op veel meer plaatsen in Nederland navolging krijgt."

Nieuwe docenten

Hoewel jongeren inspireren een belangrijk doel is, biedt TechnoDiscovery ook docenten de gereedschappen om techniek in de klas op een interessante manier een plek te geven. "We ondersteunen scholen bij het opzetten van onderwijsprogramma's voor techniek. Hierbij kijken we ook naar de nieuwe generatie docenten. We werken bijvoorbeeld samen met de Pabo in Ede om meer techniek in de opleiding van docenten mee te nemen."

Positieve reacties

TechnoDiscovery is volgens Arts continu op zoek naar nieuwe manieren om techniek nog dichter bij jongeren te brengen. "Daarom zoeken we docenten bewust op. In onze 'Halen en brengen'-sessies delen ze hun ervaringen met TechnoDiscovery. In het algemeen krijgen we vooral positieve reacties. Tegelijkertijd levert feedback weer nieuwe inzichten om ons aanbod verder te verbeteren en dus nog meer jonge mensen enthousiast te maken voor techniek en technisch werk."

Vera van Rossem
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 november 2024
Samen Fit for the Future: terugblik op inspirerende Future Builders Day 2024

Op dinsdag 19 november 2024 vond de vierde editie van Future Builders Day (FBD) plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Onder het thema Fit for the Future kwamen studenten, docenten en bedrijven uit de bouw- en infrasector samen om inspiratie op te doen, nieuwe technologieën te ontdekken en gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst te verkennen.

Dinsdag 19 november 2024
Geen twee kapiteins op één schip bij Hoogeboom uit Raalte

"Onze opa begon het bedrijf in 1935. Nu hebben mijn broer Jurgen en ik de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van Hoogeboom. We drinken echter elke dag koffie met mijn ouders. Mijn vader is met zijn 80 jaar nog steeds betrokken. Sinds het begin van dit jaar is mijn oudste zoon Lars in het bedrijf gestapt. Op zaterdag werken zijn jongere broer en neven ook bij ons. Ja, ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we een familiebedrijf zijn", lacht Gert Hoogeboom.

Donderdag 14 november 2024
Nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in Amsterdam

“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”