Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

Maandag 22 juli 2024

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

"Door leerlingen en docenten de kans te bieden met verschillende technieken en materialen te experimenteren, stimuleren we dat meer jongeren kiezen voor een toekomst in de techniek", zegt Pascal Arts, bestuurslid van de stichting TechnoDiscovery. "We halen kinderen naar ons centrum op de Kenniscampus van het Technova College in Ede. Hier gaan ze met de hulp van techniekcoaches aan de slag met moderne technieken binnen projecten en missies die dicht bij hun belevingswereld staan. Het is mooi om te zien hoe sommige leerlingen echt opbloeien als ze bij ons in de praktijk bezig zijn."

Mooie dingen creëren

TechnoDiscovery is een samenwerking van het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid. Arts: "De bouw- en infrasector omarmde dit initiatief al in een vroeg stadium. Het scheelt dat wij binnen Bouwend Nederland goed georganiseerd zijn. We werken bijvoorbeeld nauw samen met leden van de afdeling Veenendaal. Het is mooi dat bouwers van nature zeer gedreven over hun vak zijn. We willen graag mooie dingen creëren met behulp van techniek. Dat enthousiasme zie ik ook terug in dit initiatief."

Zelf ervaren

Naast het reguliere programma organiseren de afdelingen Zuid-West Veluwe en Veenendaal samen met Knooppunt Techniek elk jaar een Bouwinspiratiedag voor kinderen. TechnoDiscovery is een van de partijen die hierbij actief aanwezig is. Deze dag is voorafgaand aan de Dag van de Bouw. "Dit jaar is de tiende keer dat we leerlingen uitnodigen voor een bezoek aan een minibouwplaats. Hier ervaren ze zelf hoe het er op de bouw aan toe gaat. Dit jaar ontvangen we weer zo'n 600 basisschoolleerlingen. Het is mooi dat dit idee met de Onderwijsdag van de Bouw op veel meer plaatsen in Nederland navolging krijgt."

Nieuwe docenten

Hoewel jongeren inspireren een belangrijk doel is, biedt TechnoDiscovery ook docenten de gereedschappen om techniek in de klas op een interessante manier een plek te geven. "We ondersteunen scholen bij het opzetten van onderwijsprogramma's voor techniek. Hierbij kijken we ook naar de nieuwe generatie docenten. We werken bijvoorbeeld samen met de Pabo in Ede om meer techniek in de opleiding van docenten mee te nemen."

Positieve reacties

TechnoDiscovery is volgens Arts continu op zoek naar nieuwe manieren om techniek nog dichter bij jongeren te brengen. "Daarom zoeken we docenten bewust op. In onze 'Halen en brengen'-sessies delen ze hun ervaringen met TechnoDiscovery. In het algemeen krijgen we vooral positieve reacties. Tegelijkertijd levert feedback weer nieuwe inzichten om ons aanbod verder te verbeteren en dus nog meer jonge mensen enthousiast te maken voor techniek en technisch werk."

Vera van Rossem
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.

Vrijdag 12 juli 2024
Brabants uitje smaakt naar meer: af van de gebaande paden

Dit jaar stond de ledenexcursie in het teken van avontuur, bourgondisch genieten, varen en een stadswandeling. De perfecte locatie is dan Den Bosch waar alles bij elkaar komt. We kijken terug op een zeer geslaagd tweedaags evenement waar we op een ontspannen manier even afstand kunnen nemen van de dagelijkse drukke bouw- en infrapraktijk.