1. Home
  2. Nieuws
  3. Deze richting had ik twintig jaar geleden moeten kiezen

'Deze richting had ik twintig jaar geleden moeten kiezen!'

Dinsdag 20 augustus 2024

Het kan zij-instromers duizelen als ze voor de wereld van de techniek kiezen; de mogelijkheden zijn immers enorm. Marc Lagerwaard had veel aan Techstarter. Dankzij die oriëntatiecursus is de voormalig bankmedewerker nu begonnen aan de opleiding Built Environment bij Hogeschool Utrecht.

Bijna een jaar nu werkt Marc Lagerwaard bij Metaglas. Het bedrijf ontwerpt, fabriceert en monteert aluminium gevelelementen zoals ramen, deuren en schuifpuien. Als Test Engineer is Marc er verantwoordelijk voor het uitvoeren van tests op nieuwe producten, zoals het testen op wind- en waterdichtheid en veiligheid. Ook het uitvoeren van allerlei proeven en duurtests op bestaande producten hoort tot zijn werk. Het is heel ander werk dan wat de 39-jarige voorheen deed. Al vanaf de middelbare school heeft hij in de financiële wereld gewerkt; bij ABN AMRO, Rabobank en tot 2021 bij PGGM. Begin 2020 werd hij tijdens een reorganisatie bij die pensioenverzekeraar boventallig verklaard. Marc kon bij PGGM blijven in een heel andere functie, maar hij kon ook een toekomst buiten het bedrijf zoeken. Hij koos voor het laatste. "Het was in de coronaperiode. Ik had net een jaar lang vanaf mijn zolderkamer gewerkt. Acht uur per dag achter de laptop, het enige contact met collega's was digitaal. Zou ik bij PGGM blijven, dan was de kans groot dat ik weer hele dagen achter de computer zou zitten. Dat wilde ik echt niet meer."

Techniek misschien?

In die periode had hij met zijn vrouw net een jaren zestig woning gekocht waar behoorlijk veel aan moest gebeuren. Hij was eigenlijk altijd wel handig maar verraste zichzelf misschien wel. "Ik heb veel van dat kluswerk zelf kunnen doen. Dat gaf me een trots gevoel. Je maakt iets tastbaars, heel anders dan wat ik in de financiële wereld deed." Vandaar dat hij begon na te denken over een toekomst in de techniek, de bouw. Wat ook meespeelde: Marc was bij PGGM bezig met een studie bedrijfskunde. Door de reorganisatie kon hij die niet afmaken, en dat bleek een gemis. "Zonder hbo-diploma kom je slecht aan de bak in de financiële wereld. Ook dat was een reden om te kijken naar een branche waar veel vraag naar personeel is."

Voortvarende start

Zijn werkgever bood een uitstekende vertrekregeling, inclusief een budget voor scholing en loopbaanbegeleiding. De gesprekken en tests bij de loopbaancoach bevestigden zijn gevoel; ze wezen in de richting van de techniek, van tastbaar en zinvol werk. Wat dat dan precies zou moeten worden was nog niet duidelijk. Om niet stil te blijven zitten begon hij wel alvast met een opleiding voor elektricien en ging hij als zzp'er aan de slag. Na ruim een jaar kwam hij erachter dat dat het toch niet helemaal was. Het werk op zich was prima en aan opdrachten had hij geen gebrek. "Als zzp'er miste ik het werken met collega's en toch ook wel de zekerheid die een werkgever biedt. Daarnaast wilde ik toch wel heel graag dat hbo-diploma."

Techstarter schot in de roos

Met de Techstarter van de Hogeschool Utrecht, een oriëntatiecursus op hbo-niveau over keuzemogelijkheden in de techniek, kwam het balletje écht aan het rollen. "In een week of acht krijg ik allerlei informatie over welke kanten je allemaal op kunt binnen de wereld van de techniek. We hebben bijvoorbeeld een kijkje genomen op een bouwplaats van Dura Vermeer waar we uitleg kregen over wat daar allemaal gebeurt en wat er allemaal aan vooraf gaat en een gesprek met een planoloog van de gemeente Amsterdam. Echt allerlei invalshoeken dus." Natuurlijk waren er ook presentaties van wat Hogeschool Utrecht aan opleidingen biedt. Eén daarvan sprak hem zo aan dat hij er zich voor inschreef: Built Environment. "Het is een leuke mix van creatief zijn en veel theorie. Je kunt makkelijk visualiseren waar je mee bezig bent. Dat sprak mij erg aan."

Leuke opleiding gevonden

Inmiddels heeft hij het eerste jaar Built Environment er opzitten. Het was een pittig jaar. "Het is een deeltijdopleiding. Ik werk vier dagen in de week en ga een middag en avond naar school. Dan komt er nog het thuis studeren bij. Ik was soms wel 30 uur per week met de studie bezig. Dat vraagt aardig wat doorzettingsvermogen; het is dan net of je twee fulltime banen hebt, en dan heb ik ook nog een gezin!" Hij vindt het vooral heel leuk. "Het begint breed, je leert van veel facetten iets en je gaat je gaandeweg de studie steeds verder specialiseren. Er is ook veel mogelijk, je hoeft geen vast traject te volgen, je mag blokken omdraaien en versnellen, je mag ook best wel eens een pauze inlassen: het is allemaal behoorlijk flexibel. Je deelt het met mensen die allemaal dezelfde richting op willen."

Lastige keuzes voor de boeg

In het tweede jaar van de opleiding Built Environment kiezen de studenten een specifieke leerroute: Stadsontwikkeling of Bouwen. Waarschijnlijk gaat Marc voor Stadsontwikkeling aangezien hij voor Bouwen wis- en natuurkunde nodig heeft en dat zijn niet precies zijn sterkste vakken. Stadsontwikkeling vindt hij ook een heel interessante richting. Welke richting het ook wordt, op enig moment kan het wel lastig worden dat zijn huidige werk bij Metaglas niet goed op de studie aansluit. "Ik heb me voor de opleiding aangemeld voordat ik bij Metaglas werd aangenomen. Vroeger had dat niet gekund, dan moest je voor deze opleiding in het werkveld actief zijn. Dat hoeft niet meer, tegenwoordig kun je de gerichte praktijkervaring opdoen met stages en een praktijkopdracht. Alleen bevinden zowel Stadsontwikkeling als Bouwen zich op een heel ander terrein dan waar Metaglas zich mee bezig houdt. "We gaan kijken of we daar een oplossing voor kunnen vinden. Wellicht is het mogelijk om naast mijn werk bij Metaglas stage te lopen bij een ander bedrijf of een partner met wie Metaglas samenwerkt bijvoorbeeld." Hij heeft wel goede hoop dat dat lukt, maar gebeurt dat niet, dan verwacht hij niet dat dat een groot drama is. "Het is een werkgever die stimuleert dat het personeel zich ontwikkelt, ook als dat misschien in een andere richting is. Ze steken ook echt veel tijd in mensen die niet uit de techniek komen, zij-instromers zoals ik dus." 

Aansluiting mag wel beter

Marc waardeert die positieve opstelling van zijn werkgever. Als alle bedrijven in de bouw en techniek het zo deden, dan zou je veel meer overstappers zien. Dat zou de arbeidsmarkt veel flexibeler maken. Vooral ook omdat het voor zij-instromers in die immens brede techniekwereld toch wel een zoektocht is naar het werk dat het beste bij ze past. Veel bedrijven zitten er echter anders in, heeft hij gemerkt. "Je ziet op websites vaak dat bedrijven graag nieuw personeel hebben en ook willen investeren in opleiding en begeleiding. Maar de praktijk voor zij-instromers blijkt anders. Bedrijven hebben liefst een jong iemand met een hbo diploma en een aantal jaren ervaring. Daardoor krijg je vaak nee te horen. Veel andere studenten ervaren dat ook." Marc vindt dat jammer. "Er zijn veel mooie initiatieven zoals Techstarter om mensen uit andere sectoren enthousiast te maken voor een opleiding en werk in de techniek. Dat is belangrijk want er is een groot tekort aan mensen in die sector. Maar op de een of andere manier loopt de aansluiting tussen die twee niet gestroomlijnd. Dat zou echt beter kunnen."

Richting goed, exacte bestemming nog onbekend

Over zijn eigen toekomst in de wereld van de techniek is hij nog niet zeker. "Er is nog steeds zoveel te ontdekken. In ieder geval wil ik graag meewerken aan de totstandbrenging van iets tastbaars. Hoe mooi zou het zijn om later met mijn kinderen over de A2 te rijden en te kunnen zeggen, kijk, daar heeft je vader aan meegewerkt." Van zijn besluit om de financiële wereld vaarwel te zeggen en voor de bouw/techniek te gaan, heeft hij dus geen spijt. "Absoluut niet. Deze richting had ik twintig jaar geleden moeten kiezen!" 

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024
'Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding'

Het werk leren van vakmensen is wat Sven Veltrop prachtig vindt. Met de BBL-opleiding voor timmerman en zijn leerbedrijf VDL Bouw & Onderhoud is hij dan ook met zijn neus in de boter gevallen. Het bouwbedrijf in Loosdrecht heeft een apart systeem opgetuigd om het leren in de praktijk perfect af te stemmen op de wensen van school.

Dinsdag 13 augustus 2024
'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.

Maandag 12 augustus 2024
Drenthe zoekt leerbedrijven voor leerling-timmerman

De bouwsector in Noord-Nederland ziet een groeiend aantal jongeren interesse tonen in bouwberoepen, maar er is een tekort aan leerwerkplekken. Wat nu? "De branche moet verder kijken dan de dag van morgen."