1. Home
  2. Nieuws
  3. Als uitvoerder moet je natuurlijk alles weten en kunnen

'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Dinsdag 13 augustus 2024

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.

Luca woont in Steenwijk, 'het platteland' noemt hij het zelf. Het is een regio met behoorlijk wat landbouwactiviteiten. Veel jongeren vinden er dan ook hun weg in de akkerbouw, de loonbedrijven. In zijn vriendenkring zijn er ook aardig wat die voor de infra hebben gekozen, als machinist, grondwerker, stratenmaker. Bij de stages op het vmbo heeft hij allebei de richtingen kunnen uitproberen. De keuze was toen of hij een opleiding in de akkerbouw zou gaan doen of in de infra. Heel lang heeft hij er niet over hoeven nadenken. "Ik vind machines leuk, maar ik hoef ook niet mijn hele leven op de trekker te zitten. Als je in het akkerbouwbedrijf wat anders wil, dan kun je hooguit manager worden. In de infra heb je gewoon veel meer mogelijkheden. Dan kun je ook uitvoerder of werkvoorbereider worden. Het werk is ook gevarieerder, je kunt bijvoorbeeld machinist worden, stratenmaker, grondwerker."

Heel grote zandbak

De zoektocht naar een goede vervolgopleiding leidde naar Harderwijk, naar het SOMA. "Daar kun je echt alles leren wat met infra te maken heeft: machines bedienen, straten, asfalteren; noem maar op. Er is ook een speciaal onderdeel voor machinisten; een heel grote zandbak waar je kunt oefenen met shovels en kranen en zo." Enige nadeel is dat het wel een minuut of vijftig reizen is vanuit Steenwijk. Gelukkig hoeft Luca er niet elke dag heen. Hij volgt de opleiding Allround Vakman GWW. Dat is een BBL-opleiding dus dan zit hij de meeste tijd van de opleiding bij zijn leerbedrijf. Dat is Hellinga in Steenwijk, dus dat is wel weer lekker dichtbij huis. Alleen voor de theorielessen en bepaalde praktijkonderdelen en de toetsen gaat hij naar school. 

Versnelde opleiding

Bij de BBL-trajecten is de verdeling normaal gesproken één dag in de week school en drie of vier dagen werken. Bij Luca ziet dat er net even anders uit. "Ik ga in blokken naar school; drie weken lang twee dagen per week. Dn heb je weer een periode van vier of zes weken zonder school. Dat komt doordat ik SKU doe, de schakelklas uitvoering. Dan doe je de Allround Vakman GWW versneld, dus in twee jaar in plaats van in drie jaar. Dan krijg je zoveel theorie dat ze dat in blokken van drie weken doen. Die worden daarna afgesloten met een toets." Na de versnelde Allround Vakman GWW-opleiding gaat Luca door naar de opleiding voor Uitvoerder Bouw/infra.

Net wat dieper

Luca heeft net het eerste leerjaar afgerond. Het leukst ervan vond hij de praktijklessen. "Dat hadden we zes uur in de week. Je leert dan het meeste van wat je op het werk doet, maar ook infra-theorie vond ik leuk. Dat hadden we vier uur per week, twee uur per dag. Met die theorielessen ga je net wat dieper dan met de praktijklessen. De dingen die je dan leert zijn zeker handig om te weten als je straks uitvoerder bent. Dan moet je natuurlijk álles weten."

Goed geregeld 

Wat hij op school leert, vindt hij echt goed aansluiten op de praktijkervaring die hij bij zijn werk opdoet. "Dat komt door de docenten. Infra-theorie krijgen we van iemand die twintig jaar in vak zelf heeft gewerkt. Die kan je precies vertellen hoe alles moet. Ook de praktijklessen worden gegeven door docenten met een heleboel praktijkervaring. Dat is echt goed geregeld want daardoor wijkt school nauwelijks af van het echte werk. Op school krijg je soms nog wat dingen die op het werk niet zo vaak voorkomen. De docenten hebben wat meer de tijd om je dingen uit te leggen dan op het bedrijf." Daarmee wil Luca zeker niet zeggen dat de begeleiding op het bedrijf te wensen overlaat. 

Begeleiding van vakmensen

Hellinga, het leerbedrijf waar hij werkt, is hetzelfde infrabedrijf waar hij op het vmbo al stage liep. Daar draait hij gewoon mee met de normale werkzaamheden, onder begeleiding van zijn collega's. "Ik heb wel een leermeester, maar daar ben ik niet elke dag bij. We hebben best veel leerlingen op het bedrijf en een leermeester mag er maar twee tegelijk begeleiden. We hebben nog wel een leermeester maar die is voor de begeleiding van de machinisten in opleiding." Luca vindt het prima, de begeleiding door de collega's. "Het zijn allemaal specialisten en ze hebben een heleboel ervaring. Ze vinden het ook echt leuk om leerlingen zoals mij het vak te leren. Voorwaarde is wel dat je ook echt wil leren. Als je er zelf geen zin in hebt dan steken ze natuurlijk ook geen tijd in jou. Natuurlijk moet ik ook wel eens vervelende klusjes van ze doen, maar dat is niet omdat ik een leerling ben. Ook als je daar vast werkt, moet je wel eens dingen doen die minder leuk zijn."

Eerst ervaring opdoen

Na de zomer begint Luca aan het tweede jaar van de opleiding. Dan krijgt hij naast de gebruikelijke lesstof voor Allround Vakman GWW ook les in 'leidinggeven' en het werk als voorman. Een geleidelijke voorbereiding op het werk van uitvoerder. Aan de daadwerkelijke opleiding voor Uitvoerder Bouw/infra begint hij als hij zijn diploma Allround Vakman GWW op zak heeft. Als het goed is dan heeft hij dus over drie jaar zijn uitvoerders-diploma op zak. "Ik denk dat ik dan wel even genoeg heb gestudeerd", zegt hij. Dan wil hij full time gaan werken en als het even kan dan graag bij Hellinga. Lukt dat niet, dan bij een ander bedrijf, maar hij wil wel in het grondwerk blijven. Hij wil na de opleiding eerst twee of drie jaar als vakman GWW werken om ervaring op te doen; meteen als uitvoerder aan de slag lijkt hem niet verstandig. "Ik vind dat een goede uitvoerder alles echt goed moet kunnen en daarvoor moet je eerst een paar jaar als vakman in de praktijk hebben gewerkt."

Lekker bezig!

Het lijkt erop dat Luca helemaal op zijn plek is in de infra. "Zeker! Ik vind het leuk werk. Je bent heel de dag bezig, het is leuk met de collega's. Het is geen werk dat je moet gaan doen als je het lekker rustig aan wil doen, het is echt aanpakken, maar dat vind ik leuk. Het lijkt me niets om de hele dag achter een bureau te moeten zitten." 

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 28 augustus 2024
Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.

Dinsdag 27 augustus 2024
'Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding'

Het werk leren van vakmensen is wat Sven Veltrop prachtig vindt. Met de BBL-opleiding voor timmerman en zijn leerbedrijf VDL Bouw & Onderhoud is hij dan ook met zijn neus in de boter gevallen. Het bouwbedrijf in Loosdrecht heeft een apart systeem opgetuigd om het leren in de praktijk perfect af te stemmen op de wensen van school.

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.