Werkdruk aanpakken bij de bron kan gewoon in de keet
Woensdag 18 december 2024
Werkdruk en werkstress stonden donderdag 12 december centraal tijdens de interactieve HR-bijeenkomst. In het Van der Valk hotel Deventer maakten de HR-professionals kennis met een nuttig instrument dat helpt het probleem bij de bron aan te pakken.
Er was veel interesse voor de HR-bijeenkomst van 12 december, maar liefst 30 lidbedrijven waren present in Van der Valk Hotel Deventer. Omdat er zelfs meer belangstelling dan ruimte was, is er een tweede bijeenkomst gepland; op 28 januari. De belangstelling maakt goed duidelijk dat veel bedrijven zich druk maken om de werkdruk en werkstress. Dat was namelijk het thema van de bijeenkomst. Heel specifiek draaide het om de gids ‘Aan de slag met werkdruk in het bouwproces’. Die is ontwikkeld door Barteld Dijkman, Specialist Arbeid & Organisatie bij Volandis, in samenwerking met de werkgever- en werknemersorganisaties in de sector.
Aanpak bij de bron
Werkdruk en werkstress kunnen door allerlei dingen worden veroorzaakt. Uitgangspunt bij het ontwikkelen van de gids is de werkdruk die veroorzaakt wordt door fouten en knelpunten in het bouwproces. In een minuut of twintig legde Dijkman de deelnemers uit hoe je werkdruk en werkstress die door die bron wordt veroorzaakt, met behulp van de gids kunt aanpakken. Het idee is dat je voor de aanpak uit vier verschillende kwadranten kunt kiezen: leren van fouten, erover praten (het goede gesprek), maatregelen treffen (bijvoorbeeld het werk anders organiseren), een specifieke werkwijze waarin je ervaringen deelt (zowel fouten en knelpunten onderzoeken als successen vieren). De keuze voor een van de vier kwadranten maak je aan de hand van een korte vragenlijst die leidinggevenden en/of medewerkers invullen. Vervolgens ga je er mee aan de slag in zogeheten Keetboxen. Dat zijn sessies van zo’n 70 minuten die je gewoon in de keet op de werkplaats kunt organiseren.
Speciale aandacht voor het Communicatienetwerk
Dijkman legde uit dat Volandis er tijdens pilots achter kwam dat die vragenlijst niet altijd een eenduidige score gaf om van daaruit verder te gaan met een specifieke Keetbox. “De meningen over de oorzaken van fouten kunnen nogal verschillen. Daarom hebben we het Keetbox Communicatienetwerk ontwikkeld.” Het komt er in het kort op neer dat je in een sessie in beeld brengt hoe de communicatie rond een probleem is verlopen: met wie er is gesproken, hoe goed of slecht dat is gegaan, wat daar de redenen voor zijn en hoe dat anders kan.
Leerzame oefening
Hoe je dat Communicatienetwerk in beeld brengt, konden de HR-professionals na de uitleg van Dijkman oefenen. In zeven verschillende groepen, begeleid door een medewerker van Volandis, gingen ze aan de slag met die specifieke Keetbox. Ze kwamen er onder meer achter dat de methode een goed vervolg op de vragenlijst kan zijn. Er kan uiteindelijk een kwadrant uitkomen waarmee je als bedrijf verder kunt gaan. Maar het kan ook een plan van aanpak opleveren voor een ándere manier om de werkdruk en werkstress aan te pakken.
Gratis begeleiding
Dijkman was erg enthousiast over hoe serieus en actief de deelnemers aan de bijeenkomst waren. “Iedereen ziet het nut en belang ervan in om, liefst bij de bron, werkdruk en werkstress aan te pakken. En ze staan er ook erg voor open om dat op een andere manier te doen dan ze voorheen deden.” Moeilijk is ‘zijn’ methodiek niet, volgens hem niet. “De gids ‘Aan de slag met werkdruk in het bouwproces’ is gebruiksvriendelijk; bedrijven kunnen er makkelijk zelf mee aan de slag. Is het toch te complex, dan kun je als werkgever ook een trainer van Volandis inschakelen die je van A tot Z begeleidt.” Helemaal goed nieuws is dat in 2025 maar liefst 10 bedrijven kosteloos een adviseur mogen inzetten om de methodiek met de gids uit te rollen. Werkgevers die willen weten of deze methodiek geschikt is om de werkdruk in hun bedrijf aan te pakken, kunnen een vrijblijvend oriënterend gesprek met Volandis aanvragen.
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.