Veel waardevolle inzichten bij bijeenkomst Samen Beter Aansluiten
Dinsdag 25 maart 2025
Op 20 maart organiseerde regio Oost, samen met stichting Mijn Aansluiting en Combi-SION de bijeenkomst 'Samen Beter Aansluiten – Gelderland'. Een bijeenkomst speciaal voor bouw- en infrabedrijven, netbeheerders en andere betrokken partijen die dagelijks te maken hebben met de aansluiting van nutsvoorzieningen in de provincie. Van ontwerp en aanleg tot planning en uitvoering. de hele keten was vertegenwoordigd in het Go Ahead Eagles stadion in Deventer.
Na de officiële opening kwam Johan Venema van Liander aan het woord. Hij liet aan de hand van een duidelijke kaart zien hoe groot het probleem van de netcongestie is in Nederland, maar benadrukte tegelijkertijd dat er met goede samenwerking en afstemming tussen verschillende partijen nog wel capaciteit op het net gevonden kan worden. Jan Kets van Bouwend Nederland haakte hierop aan en gaf toelichting op de publicatie 'Handelingsperspectief netcongestie voor bouw- en infrabedrijven' die we in november 2024 presenteerden. Dat het elektriciteitsnet zwaarbelast is en nieuwe aansluitingen daardoor niet altijd meteen beschikbaar zijn, is een feit waar de bouw- en infrasector regelmatig mee wordt geconfronteerd. Door beter met elkaar samen te werken, af te stemmen en de aansluitingsprocessen beter te organiseren en te stroomlijnen, zijn er nog mogelijkheden te vinden. Om hierover verder in gesprek te gaan, werden er twee deelsessies georganiseerd.
Gesprek verbeteren en aanvragen stroomlijnen
Tijdens de ene deelsessie kwam een spreker van de stichting Mijn Aansluiting aan het woord. Via dit initiatief van netbeheerders in Nederland kun je met één aanvraag bij meerdere netbeheerders in de regio een verzoek voor aansluiting indienen, maar ook een wijziging of verwijdering van een aansluiting aangeven. Het platform beoogt het gesprek tussen de aannemers en de leveranciers van nutsvoorzieningen te verbeteren en diverse aanvragen bij elkaar te brengen en te stroomlijnen. De aanwezige bouwers werden tijdens de sessie dan ook uitgenodigd om situaties uit de praktijk aan te dragen die het platform kunnen verbeteren. Hierop kwam het voorbeeld van een bouwproject van 50 huizen. Niet alle woningen hoeven tegelijkertijd aangesloten te worden. Hoe kun je dan toch binnen één aanvraag per week een blok laten aansluiten? Ook het gesprek over de prefab meterkast kwam op gang, waarbij de meterkast in de ruwbouwfase met de bouwaansluiting blijft staan en ook de definitieve meterkast wordt zodat niemand apart hoeft terug te komen voor de definitieve aansluiting. Infra-aannemers hebben zo zekerheid over het moment van aansluiten en bouwers weten dat ze een huis kunnen opleveren dat aangesloten is.
Open communicatie
Tijdens de tweede deelsessie stelden diverse infra-aannemers zich voor en gingen in gesprek met de keten. Het is belangrijk om elkaar te vinden en elkaars uitdagingen te begrijpen, maar ook zicht te hebben op waar een aannemer zich in het bouwproces bevindt. Zo werd bijvoorbeeld het toekomstige track & trace-systeem van de infra-aanleggers besproken, dat real time inzichtelijk maakt wat de voortgang is van de benodigde infra. Open communicatie tussen de verschillende partijen brengt meer begrip en voorkomt onnodige frustratie.
De bijeenkomst werd afgesloten in sportieve sfeer, in het stadion van Go Ahead Eagles in Deventer, met een enthousiaste rondleiding en een kijkje achter de schermen bij deze club, die binnenkort in de bekerfinale staat. Een mooi moment om even stil te staan bij hoe belangrijk het is om als team samen te spelen – of dat nu op het veld is of in de bouw en infra. De middag eindigde met een buffet en volop ruimte om na te praten en nieuwe contacten te leggen.
Gerelateerd nieuws
Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”
De subsidieregeling SSEB voorziet in een tegemoetkoming bij de aanschaf van, of ombouw naar, emissieloos materieel. Daarnaast is er subsidie mogelijk voor vernieuwende ideeën om de emissieloze machines en de laadinfrastructuur te verbeteren. Hoe die aanvraag precies werkt, hoor je op 22 mei in een webinar van RVO.
Emissieloos bouwen en vervoeren wordt steeds meer de norm. Maar hoe bereid je je medewerkers voor op deze transitie? SOMA Bedrijfsopleidingen en SOMA College voorzien in deze vraag met een nieuwe elektrische graafmachine en een uitgebreid cursusaanbod rondom emissieloos werken.