1. Home
  2. Nieuws
  3. Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

Donderdag 25 juli 2024

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Op dinsdag 2 juli verzamelden 50 HR-professionals zich bij Van der Valk - De Cantharel in Apeldoorn voor een informatieve en inspirerende ochtend. Deze bijeenkomst stond in het teken van een cruciaal onderwerp in de hedendaagse bouwsector: de ontwikkeling van medewerkers. Deze workshop was niet alleen een kans voor HR-professionals om hun kennis van het arbeidsrecht te verdiepen, maar ook om te leren hoe een sterke leercultuur kan bijdragen aan het succes van hun organisatie.

Scholing

De dag begon met een ontvangst en opening door Esther ten Have, adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt en Mayra Schoolen, adviseur Sociale Zaken. Zij benadrukten het belang van voortdurende scholing en professionele ontwikkeling in de bouwsector. De ochtend was opgedeeld in twee korte workshops, beiden gericht op het thema 'Aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers'. Deze sessies waren ontworpen om deelnemers te voorzien van waardevolle inzichten en praktische handvatten op het gebied van leercultuur en arbeidsrecht.

Leercultuur: bouwen aan kennis

De eerste workshop richtte zich op het creëren van een leercultuur binnen organisaties. Rosalie Korevaar en Julia Slatius van Hogeschool Windesheim hebben de deelnemers meegenomen in hoe ze een omgeving kunnen scheppen waarin continu leren en verbeteren niet alleen wordt aangemoedigd, maar ook wordt geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden.

Gerard Cornelis Zeeman, HR-adviseur bij Beens Groep, heeft zijn ervaringen met de leercultuurscan, een nulmeting, gedeeld. Hij kwam in aanraking met de leercultuurscan via een workshop en was meteen enthousiast om dit binnen zijn organisatie in te zetten. De leercultuurscan is een online enquête die wordt afgenomen bij de werknemers van de organisatie. Het geeft inzicht in de leercultuur binnen de organisatie op basis van zes bouwstenen. Naar aanleiding van de inzichten uit de scan, heeft Beens Groep onder andere een 'Beens-bekwaam' omgeving gebouwd op hun intranet, waar ze vakgericht opleidingsaanbod presenteren.

Arbeidsrecht: rechten en plichten

De tweede sessie duikt in de complexe wereld van het arbeidsrecht. Hier kregen de deelnemers van advocate arbeidsrecht Léonie van Meggelen een overzicht van de laatste ontwikkelingen en werden ze bijgepraat over de rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers. Léonie gaf de deelnemers tevens een 'praktische werkwijzer' om invulling te geven aan werkgeversverplichtingen op het gebied van scholing en beoordelingen. Deze sessie was bijzonder relevant gezien de eisen die gesteld worden aan werkgevers op het gebied van scholing.

Netwerken en discussie

Naast de workshops bood de ochtend ook ruimte voor netwerken. Deelnemers hebben hun ervaringen uitgewisseld, gediscussieerd over uitdagingen en samenwerken aan oplossingen. Het was een unieke kans om te leren van collega's en experts uit de branche.

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 26 augustus 2024
Het familiebedrijf als aantrekkelijke werkgever

Hogeschool Windesheim start, samen met de hogescholen Hanze en Arnhem/Nijmegen (HAN) een nieuw onderzoeksproject dat gericht is op familiebedrijven in de bouw- en infra sector. Doel van dit project is om familiebedrijfsondernemers te helpen hun concurrentiepositie op de arbeidsmarkt te verstevigen.

Zondag 4 augustus 2024
Nieuwe JBN Oost-voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Meer verbinding met het 'grote' Bouwend Nederland, de focus op inhoudelijke zaken, aandacht voor transparante samenwerking én gezelligheid op z'n tijd. Dat zijn de speerpunten waar Marco Bouwmeester voor staat. Sinds september vorig jaar is hij voorzitter van Jong Bouwend Nederland in regio Oost. Hoe gaat hij dat aanpakken?

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.