Historie van Heutink Groep Genemuiden gaat terug naar 1741
Maandag 30 januari 2023
In 2021 bestond Heutink Groep 100 jaar en ter ere van dit heuglijke feit mocht het bedrijf in mei 2022 uit handen van Commissaris van de Koning de heer Heidema het predicaat Hofleverancier ontvangen.
Vorige week waren Maxime Verhagen en regiomanager Wilbert Schellens op bezoek om nog eens op feestelijke wijze stil te staan bij deze gebeurtenis. Ook zoomden ze, met elkaar, in op de historie van het bedrijf, maar ook op de huidige en toekomstige uitdagingen en oplossingen in de sector.
Boek laat historie zien
De historie van negen generaties Heutink gaat terug naar 1741 toen Alexander Heutink zich als metselaar in Genemuiden vestigde. Sindsdien is de naam Heutink verbonden aan de bouwnijverheid. In eerste instantie als zelfstandig metselaars, later als aannemingsbedrijf en tegenwoordig ook als projectontwikkelaar. Op 1 januari 1921 werd het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ter ere van het 100-jarige bestaan is de historie van Heutink Groep op prachtige wijze beschreven in het jubileumboek 'De bouwers van toen, de bouwers van morgen'.
Op naar de toekomst
Het gesprek met de directie van Heutink Groep ging niet alleen over het verleden, maar ook over de huidige en toekomstige thema's zoals de woningnood, woningbouwambities, inkoopprijzen en het stikstofvraagstuk. Tevens is uitgebreid stilgestaan bij ontwikkelingen zoals houtbouw en klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en de vooruitstrevende wijze waarop Heutink Groep daar vorm aan geeft. Tegenwoordig is Heutink Groep een moderne ontwikkelende bouwer en heeft het bedrijf naast de hoofdvestiging in Genemuiden ook een vestiging in Almere en in Polen. Wij wensen Heutink Groep ook de komende jaren een prachtige bouwtoekomst toe.
Foto: Uit handen van directieleden Arjan van Herk, CEO Helmich Heutink en Wilco Westendorp ontvingen Maxime Verhagen en Wilbert Schellens het jubileumboek.
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.