Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwplaatsen in regio oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Woensdag 12 juni 2024

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.

Tientallen bouw- en infrabedrijven en onderwijsinstellingen hebben hun beste beentje voorgezet om van 7 juni weer een geweldig bouw- en infra feest te maken. Zoals elk jaar werden een heleboel bouwlocaties op de dag vóór de Dag van de Bouw opengesteld voor leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs. Doel van deze Onderwijsdag van de Bouw is om kinderen kennis te laten maken met de bouw en infra en ze hopelijk enthousiast te maken voor een toekomst in onze sector. 

Flink uitgepakt

Eén van de activiteiten in Regio Oost was het Bouw en Infrafestival in Zwolle. De Dijkzone Alliantie Dura Vermeer/Ploegam hadden de bouwplaats van het project Versterking Stadsdijken opengesteld voor het evenement. Zo’n 450 leerlingen van verschillende voortgezet onderwijs scholen waren er naar het bouwterrein gekomen om de bouw en infra van dichtbij te beleven. Een flink aantal bedrijven en onderwijsinstellingen hadden er voor een scala aan activiteiten voor de kinderen gezorgd. In twee uur tijd konden ze timmeren, metselen, straten, energie opwekken op een energyfloor, 'spijkerpoepen' met een graafmachine, een zandzakkenchallenge doen, lassen, met VR brillen digitaal door bouw- en infraprojecten lopen, landmeten; teveel om op te noemen eigenlijk. 

Enthousiaste reacties

Sommige pubers moesten er even inkomen, maar zodra ze de smaak te pakken hadden was er geen houden meer aan. “Mag ik straks nog een keertje metselen?”, klonk het bijvoorbeeld toen het tijd was om door te gaan naar de volgende activiteit.

De docenten waren net zo enthousiast. “Super goed dat jullie de sector in de hele breedte presenteren; van het ambachtelijke handwerk tot en met de digitale technologieën. Zo krijgen de kinderen een heel compleet beeld van wat de bouw en infra ze te bieden heeft!” 

En ook de organiserende bedrijven waren erg tevreden over de dag. “Dit moeten we volgend jaar weer doen!”, klonk het meteen na afloop al.

Nog veel meer te beleven

Het Bouw en Infrafestival in Zwolle was niet het enige evenement in de regio op deze Onderwijsdag van de Bouw. Op een project in Blaricum onthaalde Roelofs uit Den Ham leerlingen van de basisschool Pionier op allerlei doe-activiteiten. NTP Hattem ontving op het project Schans Buitenwacht in Kampen-IJsselmuiden leerlingen van Hogeschool Windesheim. Die konden door middel van een carrousel kennis maken met alle functies in het bouwteam. Salverda Bouw nam leerlingen van basisschool de Zonnewijzer uit Diepenveen mee naar een uitbreidingsproject van Vitens. Veilig voorzien van bouwhesjes en helmen konden de kinderen hun ogen uitkijken op het terrein. Een aantal bedrijven die zijn aangesloten bij de Rotary Voorst, hadden samen een Techniekdag georganiseerd. 350 basisschoolleerlingen konden daar techniek-breed allerlei activiteiten doen. Op het Kazerneterrein in Ede vond de Bouw Inspiratiedag plaats. Het was alweer de 9e editie van het regio-overstijgende evenement dat afdeling Zuid West Veluwe samen met afdeling Veenendaal van Regio Randstad Noord organiseert. Meer over die dag kun je hier lezen.

Leuk voor thuis

Bij elk evenement kregen de basisschoolkinderen het Bouw en infra kwartet mee naar huis. Idee achter het  spel is dat ook de ouders thuis een beter beeld krijgen van wat de bouw en infra nu eigenlijk inhoudt. Op de kwartetkaarten staan naast een heleboel beroepen ook werkzaamheden en processtappen die nodig zijn voor bijvoorbeeld het bouwen van een school. Leden kunnen de kwartetten bestellen op www.debouwmaakthet.nl/op-school

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 juni 2024
JBN Oost combineert inhoud en verbinding met bedrijfsbezoek en ledenvergadering

Met een bedrijfsbezoek van Jong Bouwend Nederland (JBN) kom je nog eens op plekken waar je normaal niet snel zou komen. De leden van JBN Oost maakten begin juni een uitstapje naar Rc Panels in Lemelerveld. "Prachtig om te zien hoe ze met veel doorzettingsvermogen een innovatief product op de markt hebben gezet."

Maandag 10 juni 2024
HR professionals Regio Oost buigen zich over laaggeletterdheid

Voor de HR-bijeenkomst van donderdag 6 juni stond met laaggeletterdheid een zeer serieus onderwerp op de agenda. De HR-professionals bogen zich over de vraag hoe je het herkent in je bedrijf en hoe je personeel kunt helpen zich de basisvaardigheden voor lezen en schrijven eigen te maken.

Maandag 10 juni 2024
Dag van de Bouw 2024: bouw- en infra liefhebbers massaal op de been in onze regio

Op zaterdag 8 juni jongstleden opende onze bouw- en infrabedrijven de bouwplaatsen voor jong en oud. Deze 17e editie werd massaal bezocht door liefhebbers van onder andere huizen, scholen, sluizen, wegen, dijken, brandweerkazernes en monumentaal erfgoed. Op deze dag van de bouw dag werd nogmaals benadrukt dat de bouw- en infrasector in onze regio een belangrijke bijdrage levert aan grote maatschappelijke vraagstukken zoals: de energietransitie, mobiliteit, hoogwaterbescherming, gezond drinkwater en het bouwen, onderhouden en verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen.