Terugblik Infra Innovatie Marktdag 2024: Samen van Visie naar Actie
Dinsdag 12 november 2024
Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.
Terugblik Infra Innovatie Marktdag 2024
Concrete oproep van keynote Tim van Hattem
De dag begon met keynote van Tim van Hattem (klimaatexpert en schrijver), die zijn visie op de toekomst van de wereld deelde. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om niet alleen te dromen over de toekomst, maar vooral om nú stappen te zetten richting duurzame en circulaire oplossingen. Van Hattem’s boodschap sloot perfect aan bij het centrale thema van de dag: hoe vertalen we visie naar actie om onze leefomgeving toekomstbestendig te maken?
Focus op de Maatschappelijke Kosten Indicator (MKI)
Rode lijn van dit jaar was de Maatschappelijke Kosten Indicator (MKI), een tool om de milieubelasting van een in te kopen dienst, levering of werk goed te kunnen beoordelen en vergelijken. Narsing Lakhi (projectmanager Civiele Techniek en Duurzaamheid – provincie Groningen) legde uit hoe het verlagen van de MKI een gezamenlijke inspanning vereist van alle partijen in de keten. Daarbij is samenwerking tussen overheden, marktpartijen en ingenieursbureaus cruciaal.
Yannick Bos van Bouwend Nederland en Harm Beerda van Circulair Friesland gaven vervolgens een toelichting de Ambitietafel Asfaltketen Noord-Nederland, waarbij de Noordelijke provincies, de gemeenten Assen, Leeuwarden en Groningen en NLIngenieurs de handen ineen hebben geslagen om de klimaat- en milieu-impact van asfaltproductie en -gebruik te verminderen. Gedeputeerde Jumelet van de provincie Drenthe en wethouder Rasker van de gemeente Assen lichtten vervolgens toe waarom zij dit convenant hebben ondertekend.
Workshops: Van beleid tot praktijk
Na de plenaire sessies volgden er diverse workshops die dieper ingingen op de totale waardeketen die nodig is om te komen tot duurzame innovatie.
1. Beleid: Samenwerking tussen overheden
Onder leiding van Marc de Rooy werd tijdens deze workshop onder meer het programma Klimaatneutrale & Circulaire Infra (KCI) besproken. De focus lag echter vooral op hoe overheden samen kunnen optrekken om duurzame doelen te bereiken. Deelnemers gingen vervolgens met elkaar in discussie over het realiseren van de benodigde interbestuurlijke samenwerking.
2. Ontwerp: CO2-impact inzichtelijk maken
Gerard Verelst en Martin Roels presenteerden een innovatieve tool van de gemeente Groningen, die het mogelijk maakt om de CO2-impact van ontwerpvarianten in RAW-bestekken inzichtelijk te maken. De tool helpt bij het maken van verantwoorde materiaalkeuzes en draagt bij aan een duurzame aanbestedingsstrategie.
3. Aanleg: Schoon en emissieloos bouwen
De sessie onder leiding van Gilbert Mulder samen met Margit Akkerman, Ester de Boer, Gert Jan Kok en Ömer Turkmen, richtte zich op de uitdagingen en oplossingen rondom schoon en emissieloos bouwen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd besproken hoe de uitstoot van bouwmaterieel kan worden verminderd, en er werd gediscussieerd over de inzet van elektrische- en waterstof aangedreven machines.
4. Beheer, Onderhoud en Circulair bouwen
Abdessamad Srour, Jeroen Grondman en Koen Rooseboom gaven de workshop over circulair beheer en onderhoud. Hier werd gekeken naar manieren om in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen drastisch te verminderen. Door efficiënter om te gaan met bestaande materialen en verspilling tegen te gaan, kan bij de (her)inrichting van de openbare ruimte aanzienlijk worden bijdragen aan een circulaire economie.
Elkaar opzoeken blijft de sleutel tot succes
De dag werd afgesloten met een informele borrel, waar de diverse pluimage aan deelnemers kon napraten en netwerken. De afsluiter van de dag was een ludieke bijdrage van Cartoonist Herman Roozen, die zorgde voor een luchtige noot na een dag vol kennisdeling en inspiratie om vooral aan de slag te gaan met elkaar.
De Infra Innovatie Marktdag 2024 heeft laten zien dat de weg naar een duurzame openbare ruimte vraagt om samenwerking, innovatie en daadkracht. De opgedane kennis en inspiratie vormen een stevige basis om samen verder te bouwen aan een circulaire en klimaatneutrale toekomst.
De tijd van denken is voorbij, het is nu tijd om samen te gaan doen!
Gerelateerd nieuws
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Het BIM Collaboration Format (BCF) is een internationale open standaard waarmee je de communicatie rond issues tussen verschillende BIM-softwarepakketten stroomlijnt. De BCF-kaart zet het gebruik van de standaard op een toegankelijke manier uiteen. Tijdens de praktijkdag leer je door BCF in de praktijk te gebruiken, maak je kennis met verschillende software en verplaats je je in verschillende rollen.