Praktische handvatten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw
Maandag 2 december 2024
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema 'Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur'. De bijeenkomst werd georganiseerd door ons en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Deskundigen delen kennis en praktische tips
De bijeenkomst werd geopend door Anne Vilé, beleidsadviseur natuur en milieu bij Bouwend Nederland. Zij deelde de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van eDNA-onderzoek, dat het mogelijk maakt om vleermuizenonderzoek gedurende het hele jaar uit te voeren. Anne ging dieper in op wat dit betekent voor de bouwsector, en welke kansen en beperkingen er zijn bij projecten waarbij vleermuizen en zwaluwen een rol spelen.
Daarnaast waren Claas Frankena, bouwer en lid van de Friese Vogelwacht, en Gerard Tamminga, ecoloog gespecialiseerd in vleermuizen, aanwezig om hun expertise te delen. Ze benadrukten het belang van vleermuizen en zwaluwen voor de biodiversiteit en boden praktische adviezen om bouwactiviteiten op een natuurvriendelijke manier te laten verlopen.
Praktische oplossingen voor bouw en biodiversiteit
Onderwerpen zoals werken met steigerbouw tijdens de broedtijd en het correct plaatsen van inbouwkasten kwamen aan bod. Ook werden slimme oplossingen besproken, zoals het vroegtijdig plaatsen van een zwaluwentil op bouw- of slooplocaties om zwaluwen een alternatieve nestplaats te bieden. Een bijzonder aspect van deze oplossing is de mogelijkheid om de til te laten bouwen door leerlingen, wat een win-win situatie oplevert voor natuur, onderwijs en de bouwsector.
De sessie bood niet alleen kennis, maar ook praktische handvatten voor bouwbedrijven om natuurbehoud te integreren in hun projecten, zonder de voortgang van de bouw te belemmeren.
Leerzame en geslaagde middag
De bijeenkomst werd door de aanwezigen als zeer leerzaam ervaren. Het heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat samenwerking tussen bouw en natuur niet alleen mogelijk is, maar ook kansen biedt voor innovatieve oplossingen en duurzaam bouwen.
Gerelateerd nieuws
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.