1. Home
  2. Nieuws
  3. Jong bouwend nederland noord op excursie naar gent

Jong Bouwend Nederland Noord op excursie naar Gent

Woensdag 19 juni 2024

Op 13 juni vertrokken de leden van Jong Bouwend Nederland (JBN) uit Regio Noord voor hun jaarlijkse meerdaagse excursie, ditmaal met als bestemming het Belgische Gent. Deze reis bood een unieke kans om enkele toonaangevende bedrijven te bezoeken en de historische stad Gent te verkennen.

De excursie begon bij de sponsor van deze excursie, Peter's Hout uit Bolsward. Als eerste bestemming nam Peter's Hout ons mee naar Vandecasteele Houtimport, een van de grootste houtimporteurs in Europa. Dit familiebedrijf, opgericht in 1883, beschikt over maar liefst 120 verschillende houtsoorten op zo'n 20 hectare grond. Wat Vandecasteele onderscheidt, is hun sterke focus op duurzaamheid. Het merendeel van hun hout is gecertificeerd en ze streven ernaar om tegen 2025 uitsluitend gecertificeerd hout te verhandelen. De rondleiding bood inzicht in hun indrukwekkende voorraad en hun inspanningen om zo duurzaam mogelijk hout te kunnen leveren.

Op de tweede dag bezochten de jonge ondernemers de fabrieken van Unilin. Unilin, opgericht in 1960, is wereldwijd bekend vanwege hun Quick-Step vloeren. De Spano-fabriek, onderdeel van Unilin, produceert samengestelde houtproducten. Hier kregen we een diepgaande uitleg over het productieproces, van houtvezels en spaanders tot de uiteindelijke plaat. Ook Unilin is bezig om zoveel mogelijk circulair te werken: zo worden de spaanplaten voor 95% geproduceerd met herwonnen hout.

Bij één van de andere productielocaties kregen we een kijkje in de keuken hoe de PIR-isolatieplaten worden geproduceerd. Niet alleen de platen worden daar geproduceerd, maar ook dakelementen worden hier gemaakt.

Herkomst zichtbaar

Voor de leden van Jong Bouwend Nederland was het erg interessant om eens te zien waar de producten vandaan komen waar vrijwel dagelijks mee wordt gewerkt en hoe deze bedrijven zich blijven innoveren om zo duurzaam mogelijk te produceren. Naast de bezoeken bij bovenstaande leveranciers was er uiteraard ook genoeg tijd om in de avonden Gent te ontdekken. De meerdaagse excursie werd ook afgesloten met een boeiende rondvaart door de binnenstad.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

Lijkt het je leuk om ook eens aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van JBN? Laat het weten via Kirsten Notenbomer. 26 september is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Noord. Dan staan er een themabijeenkomst over Artificial Intelligence op de agenda met Richard van Hooijdonk als keynote. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Kirsten Notenbomer
Adviseur sociale zaken - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 24 september 2024
SER-toolbox helpt bij verplichte rapportage diversiteit in de top

Bedrijven, die verplicht zijn om te rapporteren, hebben tot en met 31 oktober a.s. gelegenheid om in het SER Diversiteitsportaal te rapporteren over hun ambities en plannen van aanpak voor een evenwichtiger man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Dinsdag 24 september 2024
JBN Oost beleeft educatieve excursie in Enschede

Zo'n vier keer per jaar komt Jong Bouwend Nederland Oost samen. Vaak staat er een informatieve sessie op het programma, zoals donderdag 19 september. In Enschede deden de JBN'ers nuttige informatie op over open samenwerken in de keten en groen asfalt.

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.