1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn noord op excursie naar de nieuwe waterwerken in zoutkamp

JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Vrijdag 1 maart 2024

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.

Uit onderzoek van de provincie en waterschappen bleek dat het gemaal bij Zoutkamp een grote doorvoercapaciteit nodig heeft om ook in 2050 droge voeten te houden in de provincie Groningen. Strukton werkt hier samen met Oosterhof Holman, de provincie Groningen, gemeente het Hogeland en waterschap Noorderzijlvest aan het project om de doorvoercapaciteit te verhogen en de monumentale Hunsingosluis te renoveren. Een hele uitdaging, want het gemaal grenst aan de sluis, de drukbereden N388 en het water van het Hunsingokanaal. Voor het project is er een bouwkuip gebouwd van maar liefst 110 meter lang, bijna 16 meter breed en maar liefst 8 meter diep.

Tom van der Meulen van Strukton trapte het bezoek af met een presentatie over het project en hoe deze tot stand gekomen is. Het project is met 4D BIM software in kaart gebracht waar elke bouwfase gevisualiseerd is en waar alle informatie in één model beschikbaar is.

 

Na de presentatie van Tom gaf hij een rondleiding door de indrukwekkende bouwkuip en liepen we langs de monumentale sluis. Bij de sluis wordt de renovatie pas gestart wanneer het nieuwe gemaal loopt en wordt gedaan door Oosterhof Holman. De huidige keersluis wordt dan een schutsluis met een beweegbare voetgangersbrug en daarmee komt er voor de pleziervaart een obstakelvrije vaarroute naar het Lauwersmeer.

 

De dag werd afgesloten met een diner in Zoutkamp waar alle leden van Jong Bouwend Nederland konden bij- en napraten over dit project.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Kirsten Notenbomer
Adviseur sociale zaken - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Maandag 19 augustus 2024
Subsidieregeling QOP in gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel geopend voor aanvragen >25.000 euro van 1 september tot en met 31 oktober

De Regiodeal Noordoost-Fryslân, waaraan de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel deelnemen, richt zich op het creëren van een vitale en krachtige regio waar het aangenaam is om te wonen, werken, leren en recreëren. Om dit te bereiken, zijn de subsidieregeling ‘Versnellingsagenda’ en het projectbureau QOP opgericht. Via deze weg wordt geld uit de Regiodeal beschikbaar gesteld voor projecten die de regionale economie stimuleren. Tot medio 2025 is het mogelijk om bedragen tot 25.000 euro aan te vragen. Van 1 september tot en met 31 oktober 2024 is het echter ook mogelijk om bedragen boven de 25.000 euro aan te vragen.

Dinsdag 13 augustus 2024
'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.