1. Home
  2. Nieuws
  3. Hoe kun je ongewenst gedrag op de werkvloer voorkomen

Hoe kun je ongewenst gedrag op de werkvloer voorkomen?

Donderdag 29 augustus 2024

Iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Een omgeving waar werknemers zich prettig voelen en waar geen ruimte is voor ongewenst gedrag, zoals agressie, discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie. Maar hoe regel je dat als werkgever in de bouw en infra? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je praktische tips en handvatten.

Verzuim voorkomen

Een sociaal veilige werkomgeving draagt bij aan de mentale gezondheid van werknemers. Want in een omgeving met een open en prettige werksfeer zijn werknemers doorgaans productiever en gemotiveerder. Naast goed werkgeverschap, voorkom je hiermee (langdurig) verzuim.

Belang van de vertrouwenspersoon

Ervaren werknemers ongewenst gedrag of een ongezonde werkdruk? Of spelen er integriteitsproblemen op de werkvloer? Dan is de drempel om dit bij een werkgever of leidinggevende aan te kaarten vaak hoog. Een vertrouwenspersoon kan dan uitkomst bieden. Deze biedt werknemers een luisterend oor, begeleidt hen bij het vinden van een oplossing en is bovendien onafhankelijk en objectief.

Vanuit de wet wordt het hebben van een vertrouwenspersoon binnenkort mogelijk verplicht. Als werkgever kun je hier op inspelen door een externe vertrouwenspersoon van ArboNed of van Volandis in te zetten.

Praktische oplossingen

ArboNed helpt je graag met het werken aan een sociaal veilige werkomgeving op een manier die het best bij jouw bedrijf past. Doe je het zelf met hulp van (de brancheoplossing) via Volandis of met onze (online) hulpmiddelen? Besteedt je liever alles uit? Of kies je voor een middenweg?

  • Zelf doen: Het zoveel mogelijk voorkomen van ongewenst gedrag en begint met het creëren van een sociaal veilige werkomgeving. Ontdek met deze checklist hoe je hiervoor zorgt.

  • Samen doen: Kan je ondersteuning gebruiken bij het zorgen voor een gezonde werkdruk en een sociaal veilige werkomgeving? Met Mijn Organisatie-expert schakel je hulp in van een professional.

  • Laten doen: Wil je in één keer voldoen aan wettelijke verplichtingen omtrent het zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving? Regel het snel en eenvoudig met de PSA-module voor het kleinbedrijf. En is er sprake van ongewenst gedrag in jouw bedrijf? Laat je werknemers dan de vertrouwenspersoon van ArboNed of Volandis inzetten. Deze begeleidt hen bij het vinden van een oplossing.

Nog meer tips en handvatten

Ben je op zoek naar nog meer tips en handvatten voor het creëren van een sociaal veilige werkomgeving in jouw bedrijf? Je vindt ze op deze themapagina.

Heb je vragen? Stel ze gerust.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die ArboDuo je kan bieden? Neem dan contact met ons op via voordeel@bouwendnederland.nl of bel direct naar 079-3252166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 5 juli 2024
Verzuim en vakantie, hoe zit het eigenlijk?

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om de batterij weer op te laden. Maar wat als je werknemer zich ziekmeldt vanaf zijn vakantieadres? En hoe zit het als je werknemer die ziek is (misschien al lange tijd) op vakantie wil? Mag dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft uitleg.

Donderdag 9 mei 2024
Gezonde en vitale medewerkers, minder verzuim én voldoen aan de Arbowet? ArboDuo vertelt je hoe

Als werkgever in de Bouw & Infra wil je goed voor jouw mensen zorgen. Gezonde en vitale medewerkers zijn immers onmisbaar voor het succes van je bedrijf. Ze presteren doorgaans beter en verzuimen minder. Hoewel de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl vooral bij je medewerkers ligt, betekent dit niet dat je hier als werkgever geen invloed op kunt uitoefenen. Maar hoe doe je dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 22 april 2024
BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies - Voorjaar 2024

De nieuwe editie van het BNL Special ledenservice magazine, voorjaar 2024, is uit. Vol met nieuws, ontwikkelingen en informatie over financiële ledenvoordelen, trainingen en adviesdiensten. Daarnaast komt een aantal lidbedrijven aan het woord over producten en diensten die zij bij/via ons afnemen.