1. Home
  2. Nieuws
  3. Van de kreeke groep vermindert co2 uitstoot en stroomlijnt bedrijfsactiviteiten

Van de Kreeke Groep vermindert CO2-uitstoot en stroomlijnt bedrijfsactiviteiten

Donderdag 21 november 2024

Door de inzet van slimme technologie optimaliseren zij de bedrijfsvoering en daarmee hun duurzaamheid, om zo voorop te blijven lopen.

Het Nederlands en Belgisch Limburgse bouwbedrijf Van de Kreeke Groep heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Van de Kreeke Groep is actief in wegenbouw, bouw en speciale en installatietechnieken. Met een bijbehorend groot en divers wagen- en machinepark is het voor hen vanzelfsprekend CO2-emissies zoveel mogelijk te beperken. Zij handelen daarbij volgens de Europese richtlijnen, waarbij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zeker niet uit het oog verloren gaan. De gerealiseerde doelstellingen aangaande CO2-reductie hebben ertoe geleid dat Van de Kreeke Groep niveau 5 op de CO2-prestatieladder heeft. Duurzaamheid gaat bij Van de Kreeke Groep echter verder dan CO2-reductie en ‘zorgen voor het klimaat’: duurzaamheid gaat voor hen over zorgen voor morgen. Door de inzet van slimme technologie optimaliseren zij de bedrijfsvoering en daarmee hun duurzaamheid, om zo voorop te blijven lopen.

Op zoek naar een geïntegreerd systeem

Door diverse overnames beschikte Van de Kreeke Groep over meerdere fleet managementsystemen die verouderd raakten door de omschakeling van 2G naar 4G. Dit dwong het bedrijf om te zoeken naar een nieuw en uniform systeem dat zowel voertuigen als andere bedrijfsmiddelen kon monitoren. 

“Omdat we actief zijn in veel verschillende sectoren van bouw en infrastructuur tot installatie- en riooltechniek zochten we naar een totaaloplossing waarin we niet alleen onze voertuigen konden monitoren, maar ook alle overige bedrijfsmiddelen binnen hetzelfde platform. Dit met als doel om het wagenpark en al het materieel beter te beheren. Daarnaast wilden we meer inzicht om CO2 verder te reduceren en eenvoudig rapportages genereren voor de benodigde milieuwetgevingen”, aldus Michel Hofman, Hoofd Materieel bij Van de Kreeke Groep. “Bijkomende voorwaarde was dat de installatie en implementatie van de oplossing eenvoudig moest zijn. Na zorgvuldige afweging is gekozen voor de totaaloplossing van GPS-Buddy.”

De oplossing van GPS-Buddy

Het systeem van GPS-Buddy maakt gebruik van de XT4-unit en RFID-tags, waarmee niet alleen vrachtwagens, maar ook machines en gereedschappen gevolgd worden. Het systeem biedt daarnaast inzicht in rijgedrag, tachograafdata en helpt het bedrijf om rapportages te genereren die nodig zijn voor de CO2-prestatieladder, niveau 5. Dit automatiseringsproces is een belangrijke stap voor Van de Kreeke Groep om eenvoudig CO2-gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Autonome installatie en gebruiksvriendelijke implementatie

Een groot voordeel van GPS-Buddy is de eenvoudige installatie, die grotendeels door eigen technici van Van de Kreeke Groep kan worden uitgevoerd. Deze zelfvoorzienende aanpak past bij de bedrijfsstrategie om onafhankelijk te opereren. Na trainingen kon het team zelfstandig de units installeren, terwijl complexere integraties door GPS-Buddy werden afgehandeld. 

Efficiëntie en duurzaamheid verbeteren

Van de Kreeke Groep heeft al positieve resultaten gezien in het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de operationele efficiëntie met het systeem van GPS-Buddy. Het systeem biedt real-time inzicht in het wagenpark, waardoor de dichtstbijzijnde beschikbare monteur en voertuig naar spoedlocaties kan worden gestuurd. Dit vermindert onnodig rijden en leidt tot een lagere CO2-uitstoot. 

Met GPS-Buddy kunnen ze ook het rijgedrag volgen om patronen te identificeren die een negatieve invloed hebben op zowel het brandstofverbruik als de CO2-voetafdruk (zoals te snel rijden). Dit inzicht helpt het rijgedrag van het hele team te verbeteren waardoor de voertuigen minder slijten.

Daarnaast hebben ze meer controle over assets. Van wegenbouwapparatuur tot waterpompen die worden gebruikt bij duurzaamheidsprojecten: het systeem volgt de locatie en het gebruik van alle bedrijfsmiddelen. De administratieve werklast van het toewijzen van de diverse assets op verschillende projecten is daarmee verminderd.

Toekomstige CO2-rapportage

Hoewel het systeem van GPS-Buddy al veel voordelen biedt, ziet Van de Kreeke Groep nog meer potentieel in het volledig benutten van de CO2-reductie en rapportagemogelijkheden. Dit aspect bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar het bedrijf kijkt ernaar uit om deze functie in de toekomst verder te verkennen. Door data-gedreven inzichten blijft Van de Kreeke Groep vooroplopen in duurzaamheid en efficiëntie binnen de bouwsector.

Meer weten?

Wil jij net als Van de Kreeke Groep (nog) duurzamer te werk en heb je interesse in de totaaloplossing van GPS-Buddy? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling Ledenvoordelen. Bel 079 3 252 166 of mail naar voordeel@bouwendnederland.nl.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 14 januari 2025
Besteed eenvoudig werk onderhands uit

Veel werk in de infra wordt uitgevoerd door kleinere bedrijven. Deze mkb-bedrijven bieden samen een derde van de (veelal regionale) werkgelegenheid in de sector. Om hun vakmanschap en praktische innovatiekracht te behouden, is continuiteit van passend werk nodig. Bouwend Nederland, MKB INFRA, Vereniging van Waterbouwers, Cumela en VHG vragen opdrachtgevers om de mkb-bedrijven in te zetten op hun uitvoeringskracht. Houd makkelijk wat makkelijk kan.

Dinsdag 3 december 2024
Onze inzet voor het debat over zero-emissiezones

Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.

Maandag 25 november 2024
Webinar over Schoon en Emissieloos Bouwen (SPUK SEB)

Vanaf 14 januari 2025 kunnen gemeenten, provincies en waterschappen weer de Regeling stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SPUK SEB) aanvragen. In dit webinar deelt een medeoverheid praktijkervaringen met deze regeling. De informatie is mogelijk ook voor jou relevant als je regelmatig voor deze opdrachtgevers werkt.