Koffieleverancier en -brander Pelican Rouge Group behaalde recent het vijfde en hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder. Dit prestigieuze managementsysteem voor duurzaamheidsinitiatieven helpt organisaties bij het verminderen van CO2-uitstoot binnen de organisatie. Om tegen volgend jaar een uitstootvermindering van 30% te realiseren tegenover de start van het duurzaamheidstraject in 2019, breidt Pelican Rouge Group het aandeel monoverpakkingen verder uit. Foodtech-specialist Selecta Nederland grijpt als onderdeel van de Pelican Rouge Group dit moment dan weer aan om de eigen doelen voor CO2-reductie scherp te stellen, met een focus op duurzamer transport en een CO2-reductie van 5% tegen 2027.
Pelican Rouge Group wil een marktleider zijn op het gebied van duurzaamheid binnen de koffiewereld. Het behalen van niveau vijf, het hoogste niveau op de CO2-Prestatieladder, bevestigt die toewijding. De certificering is het resultaat van een traject van vierenhalf jaar, nadat Pelican Rouge Group in 2019 startte op niveau drie. Het behalen van dit hoogste niveau betekent niet alleen dat de eigen uitstoot teruggedrongen wordt, maar geeft ook aan dat Pelican Rouge Group zich actief inzet voor CO2-reductie in de volledige koffieketen.
CO2-managementsysteem
De CO2-Prestatieladder is een Nederlands CO2-managementsysteem dat beheerd wordt door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen en bestaat uit vijf niveaus. Tot en met niveau drie gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau vier en vijf wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector. Een gecertificeerde organisatie voldoet aan de eisen van de CO2-Prestatieladder op het vlak van inzicht, reductie, transparantie en participatie.
Monoverpakkingen
Pelican Rouge Roasters heeft concrete doelstellingen gesteld om een duurzame toekomst te waarborgen. Volgend jaar wil het de uitstoot met 30% verminderen tegenover de nulmeting uit 2019, Daarbij ligt de focus op een toename van het aandeel monoverpakkingen. Die verpakkingen bestaan uit één materiaal en zorgen zo voor minder verpakkingsafval. “We willen tegen eind 2025 van 20% naar 50% mono-verpakkingen in ons assortiment gaan, wat resulteert in een CO2-reductie van ongeveer 2460 ton ten opzichte van 2023”, licht Roxanne van Straalen, Sustainability Officer bij Pelican Rouge Coffee Roasters toe. “We gebruiken plastic voor de verpakking en papier voor branding, maar schakelen over naar monomateriaal voor alle producten uit de koffiebranderij. Dat maakt de productie en recycling eenvoudiger omdat er geen lagen van de verpakking uit elkaar gehaald moeten worden.”
Duurzaam transport
Als onderdeel van de Pelican Rouge Group draagt Selecta Nederland bij tot het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen. De foodtechspecialist legt de nadruk op duurzamer transport, met de elektrificatie van het wagenpark (57% CO2-reductie), het verbeteren van de rijstijl van chauffeurs (3.2% CO2-reductie) en het gebruik van duurzame energie (16% CO2-reductie).
“In samenwerking met onze supply chain-partner onderzoeken we daarnaast mogelijkheden voor de elektrificatie van vrachtwagens en optimaliseren we onze magazijnlogistiek om de meest efficiënte transportroutes te volgen”, blikt Sanne Warnaer, Trade Marketeer bij Selecta Nederland vooruit. “Onze doelstelling is om in 2027 een CO₂-reductie van 5% te realiseren in de keten van Downstream Transport en Distributie, gemeten in kg CO₂ per kilometer ten opzichte van 2023.”
Belangrijk voor klanten
De inzet van Pelican Rouge Group en Selecta Nederland blijft niet onopgemerkt. Een belangrijke klant wilde bijvoorbeeld pas samenwerken op voorwaarde dat het niveau vijf op de CO2-Prestatieladder behaald werd. Dat onderstreept het belang van onze duurzame aanpak bij potentiële klanten”, stelt Warnaer vast. “We zijn vastbesloten om een leidende rol te blijven spelen op het vlak van CO2-reductie. Met concrete data en meetbare resultaten streven we naar een groene en duurzame toekomst, zonder greenwashing.”
Over Selecta Group
Selecta Group, met haar hoofdkantoor in Zwitserland sinds 1957, is een Foodtech-bedrijf met een toonaangevend routegebaseerd, zelfbedieningsdistributienetwerk in Europa, dat innovatieve convenience foodservices en kwaliteitskoffiemerken van wereldklasse aanbiedt op de werkplek en in openbare ruimtes. Selecta is actief in de foodtech business en werkt voortdurend aan nieuwe innovaties en oplossingen. Dagelijks serveren ze premium koffie en dranken, snacks en verse maaltijden aan meer dan 10 miljoen mensen in 16 landen in Europa. Met een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro hebben ze hun succes te danken aan hun ca. 6.500 hoogopgeleide, toegewijde en gepassioneerde medewerkers die zich elke dag inzetten om miljoenen momenten van vreugde te creëren voor hun klanten en consumenten. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de manier waarop het bedrijf zaken doet, gericht op de belangrijkste gebieden waarin ze een positief verschil kunnen maken. Ga voor meer informatie naar www.selecta.com.
Gerelateerd nieuws
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.