1. Home
  2. Nieuws
  3. Wijzigingen stoov

Wijzigingen bij STOOV

Donderdag 5 december 2024

Naast de arbeidsvoorwaarden cao, kent de glasbranche ook een opleidings- en ontwikkelings cao: STOOV. Door een jaarlijkse bijdrage aan STOOV, bouwen de bedrijven die onder deze cao vallen een opleidingsbudget op. Sinds de oprichting van STOOV is er veelvuldig een beroep gedaan op dit opleidingsbudget. Daarnaast heeft STOOV projecten zoals het functiewaarderingsysteem (FuWa), de branche RI&E, de Arbocatalogus en projecten op het gebied van instroom en duurzame inzetbaarheid opgezet.

De glasbranche is in de afgelopen jaren echter steeds divers geworden, waardoor de opleidingsbehoefte veranderd is. Naast de vraag naar de oorspronkelijke vaktechnische opleidingen, is er steeds meer behoefte ontstaan aan andere opleidingen.

Het bestuur van STOOV heeft in de afgelopen jaren goed nagedacht over de toegevoegde waarde van STOOV. Zowel de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in het bestuur van STOOV zijn het er over eens dat STOOV een toekomst heeft. Maar deze toekomst ziet er wel iets anders uit dan de huidige STOOV.

In de vergadering van het bestuur van STOOV van 27 november 2024 heeft het bestuur van STOOV de volgende besluiten genomen:

  • Vanaf 1 januari 2025 worden er geen opleidingsbudgetten meer opgebouwd.
  • STOOV stelt eenmalig extra opleidingsbudget ter beschikking. Deze extra bijdrage wordt evenredig verdeeld over de aangesloten bedrijven en toegekend naar rato van de loonsom per bedrijf. Ieder bedrijf kan het extra budget zien op het portaal van STOOV waar ook de eerder opgebouwde opleidingsbudgetten zichtbaar zijn;
  • Resterende opleidingsbudgetten mogen tot en met het einde van de looptijd van de STOOV cao, 31-12-2026, worden opgenomen;
  • De jaarlijkse bijdrage aan STOOV wordt per 1 januari 2025 verlaagd van 0,5% naar 0,1% van de loonsom.

De focus van STOOV ligt nu voornamelijk op het innen van een bijdrage om dit vervolgens uit te keren als opleidingsvergoeding. De nieuwe STOOV zal zich, naast het updaten van de vaktechnische opleidingen, vooral focussen op veiligheid, instroom en duurzame inzetbaarheid.

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 7 januari 2025
Cao Vlakglas 2025 is definitief

De achterbannen van de vakbonden hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat van 19 december 2024. Dat betekent dat de cao voor de Groothandel in Vlakglas, het Glasbewerkings-en het Glazeniersbedrijf definitief is. Deze cao heeft een looptijd van 18 maanden en loopt van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2026.

Donderdag 19 december 2024
Onderhandelingsresultaat voor cao-vlakglas

Op 18 december 2024 is er een onderhandelingsresultaat voor de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings-en het glazeniersbedrijf bereikt. Deze cao heeft een looptijd van 18 maanden, van 01-01-2025 t/m 30-06-2026

Donderdag 19 december 2024
Kenniscentrum Glas introduceert een nieuwe cursus Glaszetten

Het afgelopen jaar heeft Kenniscentrum Glas, samen met een klankbordgroep van professionals uit de markt, de opzet en inhoud van de cursussen Glaszetten herzien. Het uitgangspunt daarbij is geweest om glaszetcursussen te ontwerpen die voldoen aan de huidige marktvraag en om ervoor te zorgen dat er vaardige- en gekwalificeerde glaszetters worden opgeleid.