Wijzigingen bij STOOV
Donderdag 5 december 2024
Naast de arbeidsvoorwaarden cao, kent de glasbranche ook een opleidings- en ontwikkelings cao: STOOV. Door een jaarlijkse bijdrage aan STOOV, bouwen de bedrijven die onder deze cao vallen een opleidingsbudget op. Sinds de oprichting van STOOV is er veelvuldig een beroep gedaan op dit opleidingsbudget. Daarnaast heeft STOOV projecten zoals het functiewaarderingsysteem (FuWa), de branche RI&E, de Arbocatalogus en projecten op het gebied van instroom en duurzame inzetbaarheid opgezet.
De glasbranche is in de afgelopen jaren echter steeds divers geworden, waardoor de opleidingsbehoefte veranderd is. Naast de vraag naar de oorspronkelijke vaktechnische opleidingen, is er steeds meer behoefte ontstaan aan andere opleidingen.
Het bestuur van STOOV heeft in de afgelopen jaren goed nagedacht over de toegevoegde waarde van STOOV. Zowel de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in het bestuur van STOOV zijn het er over eens dat STOOV een toekomst heeft. Maar deze toekomst ziet er wel iets anders uit dan de huidige STOOV.
In de vergadering van het bestuur van STOOV van 27 november 2024 heeft het bestuur van STOOV de volgende besluiten genomen:
De focus van STOOV ligt nu voornamelijk op het innen van een bijdrage om dit vervolgens uit te keren als opleidingsvergoeding. De nieuwe STOOV zal zich, naast het updaten van de vaktechnische opleidingen, vooral focussen op veiligheid, instroom en duurzame inzetbaarheid.
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 4 december gingen werkgevers en werknemers voor de tweede keer om tafel om te komen tot een nieuwe cao Vlakglas.
Op 27 november zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Vlakglas, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf gestart.
Het heeft even geduurd maar het resultaat is er dan ook naar. De nieuwe consumentenfolders van Vakgroep GLAS zijn nu beschikbaar.